реклама

реклама

200 гривень за порушника благоустрою пропонують жителям Золотоноші: кожен, хто помітив, як викидають у неналежному місці сміття чи спалюють його, може повідомити на номер департаменту у вайбері й отримати гроші.

26c01d4429fb6a801-1024x410

Розповів Суспільному очільник житлово-комунального комплексу Артем Харін.

Навколо смітника купи непотребу – і так біля кожного контейнера. Розповідає працівниця підприємства із благоустрою Людмила Гудзенко. Такий вигляд мають більшість майданчиків, розташованих у Золотоноші. Сміттєвози з усім не справляються, тому, за кожною автівкою ходить прибиральник з лопатою. Подекуди замість 10 хвилин на одному місці вимушені затримуватися до години:

"Не розбираються де кидати, усе в кучу і гілки, і пляшки, а нам тоді його прибирати, як усе поділено то ми раз – раз, а це затримуємось біля кожного смітника", – додала жінка.

За словами пані Ірини, люди не завжди кладуть сміттєві пакети в контейнери, тому на прилеглих територіях брудно.

"Сміттєвий бак за два метри, а вони поряд поклали. А ми зауваження робимо, а вони кажуть – а що ви будете робити? Так ми будемо щось корисніше робити, ніж прибирати після вас, правильно? Я ж кажу, якби люди хоч трішки слідкували й нам легше, і красивіше місто було б" – додала жінка.

a31325fb538dd529

Окрім комунальних підприємств у місті є й приватне, розповіла його директорка Олена Козлова. Кількість сміття за останні роки побільшало, а от відповідальних містян – ні.

"Є люди, які просто приїжджають вивантажують свій непотріб під бак, навіть коли їм роблять зауваження, вони кажуть, що ми платимо за це кошти, це ваша робота, і, будь ласка, не сперечайтеся з нами. Вони думають, що якщо вони заплатили там 28-30 гривень у місяць сміття, то вони можуть викидати його, де їм заманеться", – розповіла пані Олена.

Жінка додала, що є й такі, хто влаштовує стихійні смітники на закинутих територіях, аби не платити щомісяця 30 гривень за вивіз сміття. Хто це робить – визначити складно, зауважив начальник управління житлово-комунального комплексу Артем Харін. Тому й запропонували містянам допомагати. Коли бачать порушників, просять писати у вайбер. Номер є на сайті Золотоніської міськради. За це обіцяють винагороду – 200 гривень, розповів чоловік.

"Люди, якщо вони знімуть порушника, що викидає сміття поруч із баком, вони можуть фотографії порушника надсилати нам у чат. Декілька звернень було, вони мали анонімний характер. Втім, зауважу, що компенсація є грошова, але люди не просять її, завдяки тому, що люди люблять своє місто, просто надали інформацію про порушників і все", – додав він.

e51ba648fd5fa8aa

Кошти на це мають, вони — особисті, не з міського бюджету, розповів Артем Харін. Завдяки заявам небайдужих, щотижня виписують до п'яти протоколів на порушників. Жителька Золотоноші пані Галина зауважила, що за гроші б на людей не скаржилась, а от безплатно задля чистого міста – можна.

"Треба совість мати просто, та і все. Ми не доносимо, у нас просто народ до цього не звик. У нас вважають, якщо на когось поскаржився, то він поганий. А за кордоном — це нормальна практика", – додала пані Галина.

Жінка вважає, що тільки той, хто шанує себе і працю інших може жити в чистому місті без стихійних смітників.

реклама

Коментарі  

 
-3 #1 нытикам бездельникам 28.12.2021 09:18
Убирайте давайте, вам за это деньги платят. Пропоную нытикам за каждое их нытьё по 200 грн из зарплаты удерживать
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100