реклама

реклама

Фотовиставку «Громадянські журналісти важливі!» відкрила 28 грудня Національна спілка журналістів України. Ця виставка – акція солідарності Національної спілки журналістів України із ув’язненими кримськими громадянськими журналістами та їхніми родинами, повідомляє пресслужба НСЖУ.

img_9654-750x375

– Наша мета – представити явище громадянської журналістики і показати родини громадянських журналістів, – зазначив під час відкриття виставки голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Останнім часом в Україні відчувається певне примирення з окупацією, її трагічними реаліями. Але для нас кожне прізвище тих, хто постраждав від окупантів, – це не статистика, а трагедія. Ми говоримо: «Громадянські журналісти важливі» й закликаємо окупаційну владу негайно звільнити журналістів, яких вона переслідує. Російська влада намагається перевести журналістів у статус «терористів», «екстремістів», навісити на них токсичні ярлики. Тому ми заявляємо про важливість міжнародної підтримки статусу журналістів, включати механізми журналістської солідарності.

Сергій Томіленко наголосив, що наразі під арештом в окупованому Криму перебуває 10 громадянських журналістів.

Відомий кримський журналіст Микола Семена, якого окупанти також піддали переслідуванню, зазначив, що сьогодні отримувати з Криму об’єктивну інформацію надзвичайно важко. Щоб допомогти в цьому українським журналістам, НСЖУ організувала серію вебінарів «У фокусі – Крим».

– Національна спілка журналістів солідаризується із долею наших кримських колег, – сказав Микола Семена. – В умовах, коли професійні журналісти або виїхали з Криму, або мусили замовкнути, або репресовані, на зміну їм прийшли громадянські журналісти – люди, які часто не мають професійних знань і вмінь, але поширюють правдиву й різнобічну інформацію.

photo_2021-12-29_09-28-14-4-1024x682

За словами Муміне Салієвої, однієї з кураторів виставки, дружини ув’язненого громадянського журналіста Сейрана Салієва, відправною точкою в розвитку громадянської журналістики в Криму став 2014 рік. Кримські громадянські журналісти висвітлюють арешти, які здійснюють російські силовики, «судові» засідання, і не припиняють надсилати правдиву інформацію навіть перебуваючи в ув’язненні.

Як зазначив постійний представник президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич, російська влада зробила все, щоб свобода слова на півострові стала неможливою. В цій ситуації важко перебільшити значення громадянської журналістики. Пан Кориневич нагадав, що на розгляді у Верховній Раді перебуває невідкладний президентський законопроєкт, покликаний підтримати і захистити кримських політв’язнів.

Халіде Бєкірова, дружина громадянського журналіста і кримського політв’язня Ремзі Бєкірова, розповіла, що її чоловік, історик за фахом, після 2014 року мусив змінити професію і стати журналістом. Він фіксував обшуки, «судові» засідання, вів стріми. Спочатку його піддавали адміністративним арештам, а врешті разом із 24 іншими громадянськими журналістами звинуватили в кримінальному злочині.

– Таким чином вони хотіли завдати удару по організації «Кримська солідарність», зупинити висвітлення репресій. Але на зміну заарештованим прийшло ще більше громадянських журналістів, – наголосила Халіде Бєкірова. – Ми, сім’ї затриманих громадянських журналістів, усі живемо, неначе у в’язниці просто неба… Наші діти – нове покоління, яке зростає у спразі до справедливості. Уже з п’яти років вони думають про своє майбутнє в реаліях Криму. Мої діти хочуть стати журналістами, як і їхній батько.

img_9858-1024x683

Правозахисниця Марія Томак, виступаючи на відкритті виставки, наголосила, що переслідування громадянських журналістів у Криму – це частина загальної картини утисків свободи слова, яка панує в Російській Федерації.

– Журналістика, громадянська журналістика, громадянська активність «Кримської солідарності» – ці явища часто важко розрізнити, – сказала пані Томак. – Громадянська журналістика – це, з одного боку, унікальний кримський феномен, а з іншого – частина світового тренду, який розвивається там, де влада забороняє діяльність журналістів.

Правозахисниця закликала до якнайшвидшого ухвалення законопроєкту на підтримку політичних в’язнів у Криму.

Майє Мустафаєва, дружина громадянського журналіста і політв’язня Сервера Мустафаєва, розповіла про тортури, яким було піддано її чоловіка в російських катівнях. Вона також зацитувала його слова про те, що він боїться не того, що його голос нічого не змінить, а того, що багато хто побоїться піти проти системи.

Ліля Люманова, дружина громадянського журналіста Амета Сулейманова, який перебуває в Криму під домашнім арештом, наголосила, що політв’язнями є не тільки самі репресовані, а й їхні дружини, діти, батьки, родичі, друзі – кожен із них пережив свій біль.

– Висвітлювати це свавілля дуже важливо, адже гласність стримує силовиків, – наголосила Ліля Сулейманова.

Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим-реалії» Володимир Притула розповів, що близько 60 журналістів, які співпрацювали з цим проєктом, мусили або припинити співпрацю, або виїхати в материкову Україну. На їхнє місце прийшли громадянські журналісти.

– Ми маємо наголосити, що журналістика – це не злочин, що журналісти – не злочинці. Їх переслідують у Криму саме за якісне виконання професійних обов’язків, – наголосив Володимир Притула.

За словами першого секретаря НСЖУ Ліни Кущ, історія громадянської журналістики в Криму – це «історія про вибір, про те, що люди, які ніколи не працювали журналістами, йдуть знімати правду».

– Це історія про те, як громадянські журналісти зростали у своєму професійному рівні, про підтримку родин, про журналістську солідарність, – сказала Ліна Кущ.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко від імені НСЖУ, Європейської федерації журналістів передав Диплом партнера громадському рухові «Кримська солідарність». Членкині НСЖУ Муміне Салієвій вручено міжнародну прес-карту Міжнародної федерації журналістів. Також за рекомендацією Миколи Семени членські квитки НСЖУ отримали відомий кримський письменник Петро Вольвач і керівник проєкту Радіо Свобода «Крим-реалії» Володимир Притула.

У масштабному заході НСЖУ також взяли участь дипломати (зокрема, радник із питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні  Волтер Браунолер), правозахисники (представники Центру прав людина ЗМІНА), кримські журналісти, які були  вимушені виїхати з півострова після 2014 року. Подія викликала помітний інтерес серед національних медіа, які акредитували своїх журналістів та знімальні групи, – телеканали 1+1, Інтер, Україна24, Прямий, ATR, а також Укрінформ, Крим.Реалії та інші ЗМІ.

photo_2021-12-29_09-28-14-8-–-kopiya-1024x682

Виставка складається з понад 40 фоторобіт, на яких зображено ув’язнених кримськотатарських громадянських журналістів і їхні родини. Автори фото – Олександра Єфименко, Тарас Ібрагімов, Ескендер Гані, громадський рух «Кримська солідарність», проєкт Крим.Реалії, видання «Ґрати».

Кураторами виставки є журналістки і правозахисниці з Криму Муміне Салієва та Лутфіє Зудієва, секретар НСЖУ Микола Семена та кримський журналіст і художник, який був вимушений переїхати до Києва 2014 року, В’ячеслав Юрченко.

Фотовиставка є завершальним етапом проєкту «У фокусі – Крим», котрий реалізувала Національна спілка журналістів України за підтримки Європейської федерації журналістів. Проєкт складався з 10 вебінарів, які відвідали понад 1400 учасників – працівників національних та регіональних ЗМІ, студентів та викладачів журналістських кафедр 26 вищих навчальних закладів України. Учасники ініціативи «У фокусі – КРИМ» також написали побажання ув’язненому журналісту Владиславу Єсипенку та кримськотатарським громадянським журналістам, їхнім родинам.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100