реклама

реклама

Морозна сніжна зима смертельна для осілих птахів. Про це розповів директор навчально-наукового інституту природничих наук Черкаського національного університету Максим Гаврилюк, пише Суспільне.

8b58c62287b77da3

За словами орнітолога, вберегти синиць та горобців можна, підгодовуючи їх із годівниць. Він додав, що пернаті звикають до людей та прилітають туди, де завжди є корм:

"Основна частина – це апельсин, шкірка апельсину. І багато людей думає, що птахам буде неприємний цей запах, але насправді, птахи не відчувають запахів, вони відчувають лише смак. Тому їм все одно з чого побудована годівничка".

2c7e04f3e9ceb6a1

Студентка-біологиня Марія Король щоранку насипає соняшникове насіння до кожної із семи годівничок, які розміщені на гілках сосен поблизу університету. Разом з однокурсниками вона розробила графік годування синиць:

"Насправді, відокремити їх можливо, якщо ви систематично за ними спостерігаєте, то звісно у нас є й імена, є й улюблениці наші, постійні клієнти, скажемо так, які постійно тут годуються, бо вони знають, що це надійно і тут перевірене місце".

Птахи звикають до того місця, де вони можуть знайти поживу, зазначив Максим Гаврилюк.

"Уявіть, морозний ранок, синиця пережила ніч холодну і їй відразу треба поповнити свої запаси. Вона, перш за все, летить до того місця, де її перед цим годували. Прилітає, а там нічого немає. І вона витрачає час на подальший пошук їжі, на інші місця годування і це може для неї закінчитися дуже плачевно".

6e9337e7cf72e009

Орнітолог – блогер Вадим Жуленко птахів підгодовує та спостерігає за ними через окуляри-годівницю, які виготовив власноруч:

"Мені знайомі скинули відео якогось американця, який подібне зробив. І виникла ідея на екскурсії чи на просвітницькі заходи. Може більше людей зацікавити спостерігати за птахами".

У перспективі Вадим Жуленко планує вдосконалити винахід, оскільки лінзи до окулярів не повинні викривляти побачене, а сам виріб має бути суцільним. Його друкуватиме на 3D-принтері, поки ж окуляри виготовлені із господарських товарів:

"Звичайні технічні окуляри прозорі в будівельному магазині продаються і білий контейнер прозорий, щоб птахам було видно, що там лежить. Повзики, гаєчки, синички – це тільки ті, які можуть живитися з цих окулярів, решта птахів буде боятися, напевно".

daa1379bf5a83b2c

Не тільки синиці, а й усі осілі птахи нашої місцевості потребують підтримки у холодний та сніжний період, який їм найважче пережити, пояснив Максим Гаврилюк.

"Найкращий корм – нежарене, соняшникове насіння, інші корми — одні птахи їх можуть їсти, інші не їсти. Також дуже хороший корм – це несолоне сало. Головне правило підгодівлі – це використовувати не солоні й не жарені продукти. І не дуже використовувати хліб, він не надто корисний для птахів, але може дати їм можливість пережити зиму".

Годівнички можуть бути виготовлені і з пластикових коробок чи пляшок, додала Марія Король. Головне — навесні не забути зняти їх з дерев. Дівчина показала приклад органічної годівниці.

"Ця годівничка зроблена з кавових паличок. Я їх склеїла на двосторонній скотч, трішки з додаванням паперу, тримається вона на органічній мотузці".

"Немає значення, який вигляд має ваша годівничка, звичайно є якийсь естетичний бік, хочеться аби вона була красивою, але птахам абсолютно все одно як вона виглядає", — розповів Максим Гаврилюк.

Орнітолог додав, що головне правило – якщо ви почали підгодовувати птахів, то треба робити це безперервно, щоб в годівничці був корм. Тобто якщо ви вже проявили раз турботу, то ця акція не повинна бути одноразовою.

реклама

Коментарі  

 
-1 #2 Черкасская пенсионерка 01.01.2022 13:47
Опубликуйте пожалуйста адреса, по которых расположены места годивнычок. Спасибо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 гриша 01.01.2022 01:35
"Ця годівничка зроблена з кавових паличок. Я їх склеїла на двосторонній скотч, трішки з додаванням паперу, тримається вона на органічній мотузці". -

- Двосторонній скотч теж органічний? Де купити такий? :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100