реклама
Sucurity Police

реклама

На центральній насосній станції у Тальному, яка розташована у центрі міста біля Пагорба Слави, не перший день активно ведуться роботи зі встановлення системи диспетчеризації, яка обійшлася громаді, за словами керівника комунального підприємства «Водоканал» Володимира Гречки, у понад пів мільйона гривень.

zagolovna-53-1024x576

Про це пишуть «Вісті Черкащини».

Диспетчеризація дасть змогу вивільнити 4 працівників та зекономити при цьому понад 600 тисяч гривень на зарплатні, зменшити енерговитрати підприємства. Автоматизувати насосну і тим самим зменшити навантаження на тариф – рішення не одного дня. Це питання почали вивчати, аналізувати, як каже Володимир Васильович, ще близько року тому.

21 грудня безпосередньо на насосній засновник групи підприємств «Гідроавтоматизація» (займається встановленням системи) Сергій Карелін розповів нам, що наразі вже зібрані шафи управління, які збиратимуть інформацію щодо кількості піднятої води, інших показників та передаватимуть ці дані на великий монітор. «Все це, в принципі, працюватиме без людей, – розповів Сергій Павлович. – Але оператор має право втрутитися, змінити алгоритм, налаштування дистанційно. Ще буде заміна насосів на 3-х свердловинах. Вони будуть брати мало енергії. Якщо стояли насоси і брали 7,5 кіловат, то зараз – це 4 кіловати, а споживати будуть, скоріш за все, ще менше. Зробили розрахунки гідравліки, вибудували алгоритми управління, підібрали правильні характеристики насосного обладнання. Це комплексний підхід до вирішення проблеми комунального підприємства. Ми сподіваємося зменшити енерговитрати».

Наступного дня нам вдалося поспілкуватися з Володимиром Гречкою. Він пояснив, що зараз насосна станція працює у тестовому режимі. Там ночують люди, спостерігають за її роботою. «4-й день вона працює без втручання людини. Все працює на автоматиці. Завтра ми маємо поставити нове обладнання з новими насосами на свердловинах, що по річці Гірський Тікич, – розповів він. – Що це нам дасть: старі насоси вивільняться, встановляться менш потужні, але більш ефективні. Підключимо свердловини до станції і знову кілька днів працюватимемо в тестовому режимі. Монітори, на які будуть виведені всі показники системи, роботи насосів, тиску в мережі, споживання кіловатів, кількості води, яку качаємо за годину, – все це буде виводитися на екран, який буде розташований у диспетчера на центральній каналізаційній насосній станції. Таким чином, оператор, який зараз працює на каналізаційній станції, буде працювати диспетчером каналізаційно-водопровідного господарства. Крім того, заміна обладнання дає ефект економії електроенергії. Скільки зекономиться, ми зрозуміємо, коли попрацюємо місяць-два, коли побачимо навантаження, щоб було з чим порівнювати. Економія, за розрахунками, має бути відчутна».

Володимир Гречка повідав, що до диспетчеризації підприємство вже замінило один зі старих насосів, що дало змогу зекономити близько 200 тисяч гривень на рік. Аби подібних заходів не вживали, тарифи зросли б, за його словами, не на 6, а як мінімум на 9 гривень.

Також керівник «Водоканалу» зазначив, що до встановленої системи диспетчеризації в перспективі можна буде підключити абсолютно усі 63 свердловини громади. На черзі – Здобутківська свердловина, «Масив» Тального (навесні наступного року). Якщо роботи по центральній насосній планують завершити до кінця 2021 року, то переобладнати та замінити насосне обладнання на усіх свердловинах Тальнівщини, як каже Володимир Васильович, – це довгий шлях: «Я думаю, років за 3-4 ми це зробимо», – сказав він.

Ольга Осіяненко

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100