реклама

реклама

Попри те, що через війну тема COVID-19 відійшла на другий план, це не знімає проблему і на сьогодні спостерігається деякий ріст захворюваності, - зазначила на сьогоднішній прес-конференції перший заступник начальника обласної військової адміністрації Наталії Кравченко.

334742989_206290685343092_4013766276111977630_n

– Якщо раніше в пік захворюваності на стаціонарному лікуванні перебувало 3 тисячі осіб на добу, то на сьогодні 219 осіб. Але це втричі більше, ніж на початку року, коли було 89 осіб. І слід нагадати, єдиним заходом для запобігання захворюваності є вакцинація. Ми як представники виконавчої влади, відповідальні за здоров’я і життя мешканців області, – зауважила Кравченко.

Антоніна Уманець, начальник управління охорони здоров’я Черкаської ОВА зауважила, що сьогодні в області розгорнуто 2 тисячі 205 ліжок, з них дитячих 140, з киснем оснащено 2176. Всього по області перебуває на лікуванні 1069 осіб: амбулаторно лікується 850 осіб, завантаженість ліжок по області сягає 9%.

334785616_731374668429207_1900663551004987886_n

Від початку вакцинальної кампанії в області проведено 1,5 млн щеплень. Отримали одну дозу 528 тисяч осіб, 500 тисяч дві дози, бустерну дозу 10 тисяч осіб, другу бустерну 11 тисяч, додаткову дозу півтори тисячі. Це малі показники, вважає фахівець. При цьому вона зазначила, в області працює 88 пунктів щеплення та 14 центрів вакцинації. На сьогодні середня кількість вакцинації в пункті щеплення – 4 особи за тиждень. Уманець закликала робити щеплення, особливо тим, хто має хронічні захворювання, або люди, літнього віку. Адреси пунктів є в інтернеті, або можна звернутися до сімейного лікаря. Також зараз є лист від профільного міністерства щодо необхідності вакцинації працівників критичної інфраструктури.

Володимир Папач, головний державний санітарний лікар Черкаської області каже: ситуація з коронавірусом в області загострилася!

– Починаючи з лютого маємо щотижневе зростання на 40-60%. За останній тиждень в області захворіло 683 особи, що у 5 разів більше, ніж за перші тижні 2023 року. Окрім захворілих, на превеликий жаль, маємо щотижня порядка 3 смертей. З початку року померла 31 особа. У більшості це люди віком 70+, практично всі не щеплені. Лабораторіями проведено в області більше 8 тисяч тестувань, позитивний результат у 15%. Отже, вірус нікуди не подівся, – зазначив Володимир Папач.

Він також радить не нехтувати щепленням. Зазначив, в середньому по Україні щотижня вакцинуються більше тисячу осіб, в області ця цифра менша…

– Питома вага людей віком 70+ від загальної кількості вакцинованих невелика… Але летальність найбільша саме в цієї групи. Це ще раз говорить, що слід зважати на вакцинацію. Окрім того, маємо із зрозумілих причин міграцію населення. Тому є потенційні ризики. Водночас, всі доступні українцям вакцини є безпечними, вони демонструють свою ефективність.

Ірина Шуляренко, завідувач відділу імунопрофілактики ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ ЧЕРКАСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ каже:

– Зараз маємо три вакцини: Пфайзер або Янсен чи Коронавак. Є вакцинація дводозна і однодозна. З названих Янсен проводиться щеплення однією дозою, інші треба колоти двічі. Щеплення роблять і для дітей педіатричною вакциною. Навіщо бустерна доза? Бо імунітет не довговічний, йде зміна вірусу, мутація. Усі наші установи, які проводять щеплення, мають фахівців, що пройшли навчання. Всі спеціалісти підготовлені. Зазначу також: часто закидають, що вакцина нібито зберігається не в належних умовах. Це неправда. Вакцина приходить відповідно до інструкції. Має контроль з боку фахівців. І жодного разу при відключенні електрики у закладі, де зберігалася вакцина не вимикали електрику, бо це критична інфораструктура, – зауважила фахівець.

Вона також додала, що на початку пандемії йшла мова про необхідність робити щеплення одним видом вакцини. Та рекомендації міжнародних фахівців говорять: усі вакцини, які завезені в Україну, можуть комбінуватися між собою відповідно до віку (18+). Окремо мова про дітей – для них застосовується спеціальна педіатрична вакцина.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100