Рішучі обмеження можуть погасити пік захворювання на коронавірус. Чим рішучіше діятимемо, тим більше шансів перебороти вірус. Про це щойно під час пресконференції заявив голова Черкаської ОДА Роман Боднар.

1-5

– Розуміємо, що це удар по економіці. У нас дійсно є потреба в медикаментах. Бізнес почав виходити на нас, пропонувати допомогу. МХП допоможе. Також з Уманським тепличним комбінатом, Лебединським насіннєвим заводом була розмова. Нічого не вимагаючи взамін, бізнес пропонує допомогу. Цим займатиметься Агенція регіонального розвитку. Там відкриваємо рахунок окремий, і за кожну суму Агенція звітуватиме, - сказав Роман Боднар.

Основними лікарнями, які приймуть хворих, будуть Черкаська інфекційна лікарня і Уманська міська лікарня. Обласна лікарня і Черкаська міська лікарня №1 у разі потреби будуть перепрофільовані також.

Експрес-тестів на сьогодні в області мало. Як і по країні. Велику партію очікують в області в понеділок. Зараз на Черкащині 87 експрес-тестів. Їх використовують безпосередньо для тих людей, щодо яких мають підозру на захворювання та які приїхали з країн, де велика кількість хворих.

За кошти МХП, які надасть бізнес, буде закуплено системи, в кожній із яких - по 90 тестів. Також буде закуплене медичне обладнання за кошти благодійників, зокрема апарати штучної вентиляції легень. Буде закуплено комплекти індивідуального захисту.

Влада також спростувала інформацію, нібито в Шполі померла жінка, хвора на коронавірус. Обласна влада стверджує, що, справді, людина померла від пневмонії, але хвороба не була спричинена коронавірусом.

Також журналістів цікавило, чи перевіряє влада питання завищення цін на маски. Виявляється, що окремі підприємці наживаються на ситуації, але маски не є лікарськими засобами, тож повпливати на ціни важко. Голова ОДА сказав, що в селах з продавцями працювати легше, бо там всі один одного знають, а в місті, мовляв, важче.

– Зараз маски насамперед йдуть для медперсоналу і працівників правоохоронних органів. Основна задача захистити саме їх їх, – сказав Роман Боднар.

Заступник голови ОДА Юрій Лесюк додав, що на вулиці, в принципі, маски не є обов’язковими. На вулиці достатньо зберігати дистанцію. Щодо приміщень, то маска там дійсно потрібна, але її треба вдягати так, щоб вона прилягала щільно до обличчя.

Представники влади зазначили, що область готова до розвитку подій, коли будуть перекриті в’їзди і виїзди в міста. Але це буде, коли виявляють коронавірус на Черкащині. Голова ОДА висловив сподівання, що цього може не статись, однак тенденція показує, що навряд чи вдасться області уникнути цього.

– Заходи, що вживаються протягом двох тижнів, дають можливість розтягти пік навантаження, - сказав голова ОДА.

На рівні держави запроваджена система, коли Державна прикордонна служба інформує про осіб, які повертаються з-за кордону. Також в області зібрана інформація про осіб, які повернулися з-за кордону. Всіх проводять через експрес-тести.

Тести осіб, щодо яких є підозри, надсилають в Київ. Результати отримують за добу, запевняють у владі. Також стверджують, що тотально перевіряти всіх не треба. В цілому, у разі поганого самопочуття треба звертатись до сімейного лікаря, який і визначатиме, чи робити експрес-тест.

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Любов Майборода 20.03.2020 22:15
Те, що робить сьогодні центральна і місцева влада, блокуючи громадський транспорт, дитячі садки, ринки, магазини залишає людей "без кисню". Вони змушені повністю обмежити свої потреби, що породжує психічні розлади, на фоні яких побиття вікон у тролейбусах - лише перші ластівки. Влада діє по принципу: застав дурного Богу молиться, то він і лоб поб`є. Судячи з динаміки, захворівших 4 квітня буде більше, ніж сьогодні. ЩО ще до яких пір ми будемо забороняти? На прикладі Швеції треба негайно змінити стратегію і працювати насамперед з зараженим контингентом, а не з здоровими людьми!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Антон не мєнт 20.03.2020 22:13
діло спецагент Роман каже. Аби лиш помогло
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100