реклама Делікат

В Черкасах донором плазми стала дівчина, що перехворіла на COVID-19. Плазму використають для розробки препарату, потенційно ефективного від коронавірусу. Це перша в Україні донація людини, що перехворіла на COVID-19.

кикоть

За системою державно-приватного партнерства український виробник препаратів із донорської плазми Biopharma є інвестором Черкаського обласного центру служби крові.  Наразі, «ковідну» плазму вже готові збирати центри Biopharma в Сумах, Шостці, Конотопі, Дніпрі та Харкові. Тут застосовують метод апаратного плазмаферезу – еритроцити, тромбоцити та інші клітини крові залишаються у донора, для виробництва ліків збирають лише плазму. На відміну від донації крові, ця процедура переноситься організмом легше.  Ліки, створені із реконвалесцентної плазми, дозволять врятувати мільйони життів і повернути світ до нормального життя.  Для початку досліджень науковцям потрібно зібрати принаймні 300 літрів плазми  у майже 500 донорів.

– Ми звертаємось до українців, що перехворіли на коронавірусну хворобу і мають довідки про одужання. Саме Ваша плазма зараз потрібна для виготовлення ліків для тисяч хворих. Ми запрошуємо Вас ставати донорами та таким чином рятувати життя людей, - повідомила директор зі стратегічного розвитку Biopharma Оксана Плотнікова.

Зібрану плазму витримають в карантині, після цього відправлять в R&D центр компанії Biopharma, де із неї мають розробити та виготовити потенційно ефективний препарат, після цього проведуть клінічні випробування в лікарнях. У виробника сподіваються, що вже восени можна буде отримати готовий препарат. На відміну від вакцин, які ініціюють створення антитіл до хвороби в організмі пацієнта, розроблений препарат вже буде містити в собі антитіла. Для більш ефективної роботи українські науковці планують співпрацювати з колегами із США, Японії, Німеччини та Великої Британії.

Черкащанка Юлія, що стала першим українським донором «ковідної» плазми сподівається, що її приклад стане стимулом для багатьох людей по всій Україні. Вона пообіцяла повернутись в центр крові знову, а кошти, отримані за донацію, пожертвувала на ліки для онкохворих дітей Черкащини.

- Я рада, що я здала в центрі крові всі аналізи, обстежилася і знаю, що здорова, - ділиться радістю Юлія Кикоть. – Свою плазму для виготовлення препаратів від коронавірусу я здаю безкоштовно. Готова здавати її кожні два тижні, якщо це справді рятуватиме життя людей.

Biopharma — українська біофармацевтична компанія. Це єдиний завод в Східній Європі, який має найсучасніші технології, виробляє та розробляє препарати із донорської плазми людини уже майже 50 років. Компанія зосереджена на забезпеченні ліками України та за контрактним принципом поставляє свою продукцію в понад 30 країн світу. Восени 2019 року Biopharma перенесла своє виробництво в новозбудований науково-виробничий комплекс в Білій Церкві. Компанія розвиває мережу власних плазмацентрів. Наразі, вони працюють в Сумах, Шостці, Конотопі, Черкасах, Дніпрі та Харкові. Всі вони обладнані відповідно до сучасних світових вимог до центрів крові та, на відміну від більшості державних центрів, проводять 100% тестування всіх зібраних компонентів на роботизованих системах методом ПЛР.

Про це інформують в обласному центрі служби крові

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100