реклама

реклама

Черкаську міськраду не запросили до суду на засідання, на якому за позовом Черкаської ОДА відмінили рішення міськвиконкому про послаблення карантину у Черкасах, що було прийнято 30 квітня, пише dzvin.media Про це говорили сьогодні на засіданні виконкому у міськраді.

vykonkom-1-600x366

“Ми моніторили ситуацію, оскільки знали, що ОДА оскаржила наше рішення, однак нас не запросили на засідання, жодних повідомлень про нього в Черкаську міську раду не надходило, більше того, оприлюдненої на сайті Черкаської ОДА ухвали суду немає на сайті суду і ми її не отримували. Звісно, Черкаська міська рада буде оскаржувати це рішення, оскільки суд не може підміняти собою різні органи. А саме так і сталося, бо основним аргументом відміни рішення було власне судження суду, що послаблення карантинних заходів може призвести до збільшення кількості захворювань. Однак суд не є санепідеміологічною установою, яка уповноважена і має відповідну кваліфікацію робити подібні висновки. Однак ми вважаємо, що оскарження цієї ухвали, в принципі, не має сенсу, адже з 11 травня уряд прийняв таке ж рішення про послаблення карантину, практично продублювавши рішення Черкаського виконкому, тяльки на всій території України”, – виступив Директор департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міськради Юрій Гончар.

Цікаво, що члени виконкому згадали, що вказану ухвалу суду приймав той же суддя, що і два роки тому розглядав та призупиняв рішення про прийняття бюджету Черкаської міськради.

Виконком також звернув увагу, що на засіданні присутній співробітник СБУ. Однак на репліку міського голови, що він тут робить, той відповів, що “не уповноважений давати коментарі”.

“Зараз іде втручання в коп’ютерну систему міськради – цим займіться краще”, – відреагував Бондаренко.

Представник Нацкорпусу Дмитро Кухарчук запропонував міськвиконкому прийняти нове рішення про послаблення карантинних заходів у Черкасах.

“Ми бачимо, як в державі порушуються закони і права громадян, тому пропонуємо виправити цю несправедливість у Черкасах”, – виступив він.

“Кабінет міністрів суттєво розширив наше рішення, тому ми маємо обговорити і доповнити нове наше рішення”, – зауважив міський голова.

“Ми не вважаємо своє рішення помилкою. Ми не скасовували карантин, ми його послабили, щоб дати працювати малому бізнесу. Я відвідував сім’ї, які опинились у вкрай складному становищі. Таке враження, що центральна і обласна влада хоче, щоб від голоду ми мали більше смертей, ніж від коронавірусу. Прикро, що не реформований за часів Порошенка суд вже обслуговує Офіс нового президента”, – виступив заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар.

Він запропонував розширити перелік дозволеної інфраструктури, окрім парків і скверів, літніх майданчиків, ще й спортивними залами і дитячими спортивними майданчиками, однак для тренувань обмеженої кількості людей.

“Ми, по суті, легалізуємо те, що люди і так роблять, бо вони вільні люди і не вважають, що якийсь уряд може заборонити нам ходити в парки. Однак ми хочемо наголосити, що при цьому пандемія є, тому треба дотримуватись заходів індивідуального захисту”, – сказав Ботнар.

Директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Всеволод Кульчиковський наголосив, що на разі в Черкасах немає значного зростання кількості хворих, інфекційна лікарня не переповнена, а в місті проведено найбільшу кількість тестувань. Це більше 3000 досліджень, трохи більше 1% від населення Черкас, а середньоукраїнський показник 0,5 – 0,6%. Лікарів обстежено більше 1000 осіб, і виявлена кількість інфіковних не критична. У третій лікарні, наприклад, інфікованих 7%.

“Епідемічні показники в різних регіонах різні. Черкаси не мають тут негативних показників. А розумні заходи обмеження мають бути в першу чергу розумними. Тому я підтримую рішення виконкому”, – заявив він.

Всеволод Кульчиковський також додав, що в аптеках міста є в наявності тести на антитіла проти коронавірусу, які дають розуміння, чи перехворіла людина. За його словами, на жаль, центральна влада не зацікавлена в проведенні такого масового тестування.

“На “Прозорро” на разі можна побачити більше, як на 40 мільйонів гривень укладено договорів на закупівлю обладнання, однак це кошти міста, а не держави. Черкаські лікарі забезпечені на 100% засобами захисту”, – додав начальник меддепартаменту.

На виконком згодом прийшли представники обласної влади, хоч спершу мер обурювався, що запрошував їх, але вони не прийшли.

Попри намагання голови Черкаської ОДА Романа Боднара (який раптово, із годинним запізненням, прийшов у мерію) зірвати засідання виконкому, воно продовжилося.

“Ми намагались донести вам, що коронавірус – це загроза. Тому прийміть зразу рішення, хто буде нести відповідальність, якщо буде спалах коронавірусу в Черкасах”, – пригрозив Боднар.

“А хто буде нести відповідальність, якщо буде спалах після 11 травня, після прийнятих урядом рішень? І нас цікавить, ви кажете “ми стримали”, а “ми” – це хто в Черкасах?” – запитали Боднара присутні.

Однак чіткої відповіді не отримали.

“Міська рада виділила на боротьбу з коронавірусом 100 мільйонів гривень, а обласна за поданням облдержадміністрації – 4 мільйони. Саме тому ми хочемо скликати позачергову сесію обласної ради, щоб висловити недовіру вказаній особі”, – додав Ботнар.

Після того, як Боднар пішов, виконком прийняв повторно рішення дозволити відновити роботу магазинам з продажу непродовольчих товарів, будівельних матеріалів, електроінструментів, електрообладнання, інших електротоварів, сантехніки, канцелярських товарів, квітів, книжкової продукції та меблів; майстерень з ремонту взуття, одягу, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож за індивідуальним замовленням, перукарень та салонів краси, салонів для надання послуг із догляду за домашніми тваринами, салонів ритуальних послуг, проектних організацій; ринків, ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції та квітів; літніх майданчиків закладів ресторанного господарства. Частину пунктів розширили у відповідності з постановою Кабміну. Усе – з дотриманням всіх санітарних норм та “коронавірусних” правил, збільшивши дистанцію між столиками на літніх терасах та обмеживши перебування в таких закладах дітей та додавши пункти про навчання та спортивні заняття дітей з інклюзією за допоміжними освітніми програмами. Між тим пункт про спортивні зали та тренажерні зали викликали багато дискусій, тож його вирішили обговорити і розглянути додатково.

“Я б хотів подякувати всім членам виконкому, не залежно від політичних вподобань, за мужність, за позицію, за те, що ми всі разом захистили черкащан від несправедливості”, – завершив засідання Бондаренко.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+10 #13 Georgiy 09.05.2020 18:58
"...суд не є санепідеміологі чною установою, яка уповноважена і має відповідну кваліфікацію робити подібні висновки", - а міськвиконком тоді виходитиь "є санепідеміологі чною установою, яка уповноважена і має відповідну кваліфікацію" відміняти
карантин та приймати рішення, які взагалі жодним чином не відносяться до його компентенції?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #12 Georgiy 09.05.2020 17:19
Шо, опять? Знову послабило? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #11 Звичайний 09.05.2020 16:24
Пропонується Кухарчуку і Ботнарю скористатись сьогоднішнім дописом "РОоботодавець надав роботу 17 безробітним"(допис 08.05-22.04)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #10 Каса цирку 09.05.2020 11:36
Юрась Б.ожив, бо знову підвернулася знайома робота - побузить (єдине, на що здатний). Фарс продовжується, треба ж підтримувати напругу. А до виборів, ой ще як далеко. Тож слідкуймо за репертуаром міського цирку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #9 стабилизец 09.05.2020 10:28
интересно в чем подвох. не удивлюсь если хитро.. благодетель председательств овал все еще числясь в отпуске.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #8 yazon 09.05.2020 09:39
Цитую Стефан:
"И треснул мир напополам, дымит разлом,
И льётся кровь, идёт борьба добра со злом..." (с) 8)

Скорей - бобра с ослом
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #7 007 09.05.2020 06:24
Цитую міськвиконком:
МОЛОДЦІ !!!

Деб..ли
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Стефан 08.05.2020 23:28
"И треснул мир напополам, дымит разлом,
И льётся кровь, идёт борьба добра со злом..." (с) 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 123.... 08.05.2020 22:24
ок! далі будє.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #4 Нарешті 08.05.2020 22:11
Герой легалізований! Тепер вже можна і на допити ходити.
Да, час йде, навички губляться.
Не дай бог таке б сталося коли двічі гранатами кидали, а людина була б на відпочинку за кордоном :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100