реклама

реклама

Агрохолдинг МХП спільно з Благодійним фондом «МХП – Громаді» в четвер передав Черкаській обласній лікарні чергову партію допомоги –сучасну систему для ПЛР-тестування. Голова ОДА Роман Боднар назвав допомогу МХП вкрай важливою і з фінансового, і з організаційного боку.

5

Система тестування на полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР), яка, зокрема, використовується для виявлення коронавірусу в організмі, разом із комп’ютером, програмним забезпеченням і системою безперебійного живлення коштує 811,5 тисячі гривень.

1

– Сьогодні карантинні заходи послаблюються, це добре. Але існування ефективної системи моніторингу вкрай необхідне, оскільки дозволяє вчасно виявляти нові осередки інфекції не тільки коронавірусної, і запобігати її розповсюдженню, – сказав у коментарі «Прочерку» координатор Черкаського обласного штабу протидії коронавірусу від МХП Руслан Пономаренко. – На сьогоднішній день єдиний ефективний спосіб проводити такий моніторинг – це ПЛР-тестування. Досі в Черкаській області працював лише один апарат, не зовсім сучасний, який давав можливість здійснювати до 500 тестувань на добу. Навантаження на нього щодня збільшувалося, і керівництво області звернулося до МХП з проханням придбати новий апарат. Ми знайшли можливість максимально швидко зробити це. Цей апарат допоможе здійснювати ще близько тисячі тестувань на добу.

3

За словами директорки Благодійного фонду «МХП – Громаді» Тетяни Волочай, новий апарат – американського виробництва, він дозволяє аналізувати тест-системи різних виробників. Крім того, його можна використовувати не тільки для виявлення збудника COVID-19. Після завершення пандемії апарат можна буде використовувати під час підготовки пацієнтів для трансплантації кісткового мозку.

– ПЛР-тестування – це приклад дуже швидкого впровадження наукових винаходів у систему охорони здоров’я, – зазначив головний лікар Черкаської обласної лікарні Олександр Дудник. – Полімеразну ланцюгову реакцію було винайдено в 1994 році, за що її автор Кері Малліс отримав Нобелівську премію. А вже у 2007 році лабораторії почали отримувати відповідні апарати. Втім, перші апарати, зокрема й той, що працює на Черкащині, не дозволяють визначати кількість вірусів чи бактерій і не дають можливості це робити в режимі реального часу. Новий апарат на це здатен. Тому ми дуже вдячні благодійникам, які своєю підтримкою підносять рівень розвитку медицини Черкащини.

Допомогу надано в межах проєкту взаємовигідної співпраці бізнесу, влади і громади «Спільнодія Черкащини: здолати COVID-19». Як зазначила Любов Ропало, директорка обласної Агенції регіонального розвитку – одного з учасників цієї платформи, завдяки зусиллям бізнесу та ОДА для ПЛР-ампліфікатора було придбано також супровідні матеріали та обладнання на суму 176 тис грн.

Голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар зазначив, що старий апарат 2008 року випуску вже кілька разів відмовляв, тому область взяла в оренду аналогічне обладнання в однієї з київських фірм. З огляду на це він попросив обласну лікарню на час пандемії дозволити встановити новий апарат в Черкаському обласному лабораторному центрі МОЗ України. Після цього ампліфікатор буде повернуто в обласну лікарню. Натомість, для лабораторного центру за благодійні кошти планується закупити ще один апарат.

Пан Боднар подякував бізнесу за оперативну і щедру допомогу охороні здоров’я області, яка дала можливість у стислі терміни забезпечити медицину Черкащини необхідними засобами захисту і обладнанням.

На сьогодні агрохолдинг МХП виділив уже 84 млн грн на подолання коронавірусної пандемії, з них 14 млн грн – на потреби Черкаської області. Завдяки МХП лікарів Черкащини було забезпечено засобами індивідуального захисту. Зараз у другу хвилю допомоги відбуваються поставки устаткування. На сьогодні для протидії поширення коронавірусу передано засобів індивідуального захисту та обладнання від МХП на суму понад 7 млн грн для близько 80 медичних закладів та інших організацій області, які теж підтримують лікарні та медперсонал. Крім того, найближчим часом очікується постачання 5 апаратів штучної вентиляції легень.

7

 

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100