реклама

реклама

Протягом дня голосування на виборчих дільницях ОВО №197 спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували, що виборці намагалися отримати виборчий бюлетень без паспорта. У частині випадків їм вдалося проголосувати, адже члени дільничних комісій погоджувалися видати бюлетені.

250627592_4392398874213575_5826376023659399506_n

Про це інформують в ОПОРІ.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на виборчій дільниці в селі Скориківка (ВД №710223) члени комісії пускали літніх жінок голосувати без документів. Схожа ситуація трапилася в селі Шелепухи (ВД №710719). Члени комісії видали виборцеві бюлетень без документів Останній безперешкодно проголосував і покинув приміщення для голосування. На дільниці №710204 (с. Коробівка, с. Комарівка) кілька осіб проголосували також без паспортів. Аналогічно на виборчій дільниці №710718 (с. Софіївка, с. Станіславчик) члени комісії не перевіряли документи виборців. Вони видавали бюлетені, обгрунтовуючи це тим, що знають всіх виборців на дільниці.

У селі Свидівок (ВД №710716) виборець прийшов із фотографією паспорта. Члени комісії видали бюлетень. Голова ДВК дала згоду, сказавши: "Ми його знаємо".

Два такі прецеденти трапилися у селі Зорівка (ВД №71019). Виборцю видали бюлетень взагалі без паспорта, а іншому - за військовим квитком.

Водночас у Черкасах (ВД №711032) студент проголосував, показавши документи в додатку "Дія". Центральна виборча комісія 30 жовтня давала роз'яснення, що для того, щоб отримати виборчий бюлетень, виборцям потрібно мати при собі паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки). На сьогодні як дільничні комісії, так і окружна виборча комісія не забезпечені технічними пристроями для зчитування інформації е-паспорта громадянина України.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 2 Закону "Про вибори народних депутатів України", підставою для отримання виборчого бюлетеня є і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); 3) військовий квиток (винятково для військовослужбовців строкової служби).

ОПОРА нагадує, що згідно зі ст. 158-1 Кримінального кодексу України, надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Разом з тим, у селі Яснозір’я (ВД №710736) жінка з чоловіком проголосували в одній кабінці.

А в селі Піщаному (ВД №710218) дві виборчині (старшого віку) за станом здоров'я не могли пройти до кабінок для голосування та проголосували біля скринь.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про вибори народних депутатів", голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється, членам виборчих комісій, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця. Згідно з частиною 5 статті 85 Закону України "Про вибори народних депутатів України", виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Село Яснозір’я 01.11.2021 15:47
Жінка, що з чоловіком проголосувала в одній кабінці, вже при надії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100