37 місцевих та 6 добровільних пожежних команд працюють на Черкащині. Вони не тільки реагують на пожежі, а й займаються ліквідацією ДТП, стихійних лих у громадах, витягують автомобілі з заметів, допомагають громадам розчищати дороги, надають медичну допомогу.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк

Як функціонують добровільні пожежні команди в тергромадах Черкащини розповів помічник начальника ГУ ДСНС у Черкаській області з питань функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони Костянтин Проценко.

– Якщо виникає надзвичайна подія, рятувальникам необхідно дістатися до цього місця за 20 хвилин. На сьогодні є населені пункти, до яких нам їхати 40, і навіть 50 хвилин. За цей час там нічого не залишиться. Якщо людина знаходиться в палаючому приміщенні, вона повинна отримати допомогу упродовж 10 хвилин. Тому постає питання, що, упродовж 20 хвилин, на місці повинен почати працювати якийсь пожежний підрозділ. На сьогодні ми маємо 43 підрозділи добровільної пожежної охорони, – пояснив помічник начальника ГУ ДСНС.

IMG_20240410_115958

Костянтин Проценко зазначив, що підрозділи поділяються на:

  • Місцеві пожежні команди – люди, які знаходяться на утриманні громади. Їх може бути різна кількість, але не менше 5-7 осіб;
  • Добровільні пожежні команди – частково фінансуються громадою. Більшість з них – добровольці, але є люди, які пройшли відповідне навчання, можуть працювати з технікою.
  • Добровільні пожежні дружини – виконують широкий спектр завдань, але, зазвичай, мають серед спорядження лише шанцевий інструмент, вогнегасники, мотопомпу.

– У селі Бузівка Жашківської територіальної громади є добровільна пожежна команда, яка практично не фінансується. Але вона дуже потужна. Їм треба 2-3 хвилини, і на місце прибуває перший доброволець. Ми зафіксували, що пожежний підрозділ у громаді виїжджає на виклик упродовж 5 хвилин після отримання сигналу тривоги.

Ще одна добровільна пожежна команда з Благодатного Золотоніської територіальної громади: їм ще немає року, але вони вже ліквідували більше 50 пожеж, встигли надати медичну допомогу, ліквідувати наслідки ДТП. За період їхнього існування кількість пожеж на території громади вдалося зменшити вдвічі.

Багато голів територіальних громад кажуть, що в громаді не вистачає чоловіків, щоб створити таку команду. У Золотоноші, з 1943 року по 1953 рік, існувала виключно жіноча пожежна команда, – назвав приклади успішної роботи добровольців Костянтин Проценко.

Він наголосив, що ліквідація надзвичайних подій починається з попередження. Добровольці проводять заходи з метою попередження виникнення пожеж. З початку року в області виникло 326 пожеж. Прямі матеріальні збитки, завдані пожежами, складають майже 32 мільйони гривень. Побічні – понад 97 мільйонів. Унаслідок пожеж загинули 18 осіб, 18 травмованих, з них одна дитина.

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100