В Україні формують 25 бригад територіальної оборони, які об’єднають 150 батальйонів. Постійна чисельність сил тероборони у мирний час складатиме 10 000 військовослужбовців. Розгортання територіальної оборони відбудеться у три етапи.

56

Міністерство оборони України пришвидшить формування 25 бригад Сил територіальної оборони. Розгортання системи тероборони відбуватиметься у три етапи, а її резерв пройде інтенсивну підготовку.

У Черкасах до тероборони можна записатися, приїхавши у військкомат, там і ведеться прийом.

– Всі мають бути готові до надзвичайної ситуації. У кожній області мають бути бригади тероборони. У кожному районі має бути батальйон. Скажу чесно, в Черкаській області проводяться заходи, щоб в найкоротші терміни можна було сформувати діяльність батальйонів. Якщо говорити про Черкаси і Черкаський район, то в нас вже все формується, – каже заступник командира бригади територіальної оборони Черкаської області Руслан Батир.

На переконання начальника обласного управління СБУ Юрія Погасія, «найкращий шлях будь-якого патріота» наразі – записатися в резерв бригади тероборони. Також він застеріг від «махновщини». А голова ОДА Олександр Скічко хоче, щоб депутати стали популяризаторами вступу до сил тероборони.

Нагадаємо, обласна рада на позачерговій сесії виділила 3,5 млн грн вільного залишку загального фонду обласного бюджету для забезпечення потреб тероборони.

За словами командира бригади тероборони Черкащини Анатолія Стуженка, кошти з обласного бюджету виділяються для того, аби в найкоротші терміни зробити штаб територіальної оборони і забезпечити його всім необхідним. До слова, Черкаська міськрада так кошти ще і не виділила на тероборону…

Між тим, для вступу до лав тероборони потрібно підготувати такі документи:

  • заява про бажання добровільно вступити на службу у територіальному резерві;
  • висновок військово-лікарської комісії;
  • копії всіх сторінок паспорта громадянина України;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності);
  • характеристика з місця роботи/навчання;
  • копії документів про освіту;
  • кольорова фотокартка розміром 9х12.

Перед укладанням контракту на службу у резерві тероборони кандидати мають пройти медичне обстеження. Особи віком від 40 років повинні пройти військово-лікарську комісію, адже участь у резерві передбачає інтенсивну підготовку. Після медичної комісії людині мають надати висновок, чи можна її брати у війська тероборони.

Водночас, у черкаській теробороні кажуть, що нині військово-лікарську комісію вже не вимагають.

«Прочерк» запитав депутатів, як вони ставляться до тероборони та чи вступили вже? Деякі депутати скромно намагались пошвидше завершити розмову, деякі навіть не брали слухавку, деякі просили взагалі не зазначати їхній коментар. Водночас дехто чітко роз’яснював позицію.

Теоретично, мер та голова ОДА мають бути керівниками тероборони в області та місті. Це, власне, і має бути в функціональних обов’язках. У разі війни, пояснюють в теробороні, мер керує містом, а голова ОДА – областю. Та все залежить від ситуації, у разі війни і введення військово-цивільних адміністрацій ці перші особи будуть підпорядковуватися цим адміністраціям, а може, вони й будуть призначені начальниками цих військово-цивільних адміністрацій.

– Я вступив точно в тероборону, а хто з депутатів ще вступав, не знаю. Не чув. Попитайте, бо всі лише герої на словах, – каже депутат Черкаської міськради від «Європейської солідарності» Руслан Батир.

Представник фракції ВО «Черкащани» в Черкаській міськраді Іван Сухарьков каже, що на своєму районі у місті постійно долучається до роботи волонтерського центру, де відправляють допомогу військовим на Схід. Водночас сам ще не вступив в тероборону, але хоче. Каже, саме сьогодні на засіданні фракції перед завтрашньою сесією порушуватимуть питання з тероборони.

Роман Діскант з «Батьківщини», депутат Черкаської міськради, який закликав на нещодавній сесії колег долучитися до наповнення фонду по допомозі теробороні, зауважив, що поки не вступив в тероборону.

Депутат Черкаської міськради від фракції «Голос» Володимир Друмашко каже, що поки не визначився, у якій ролі долучатись до тероборони.

– Вважаю, кожен повинен займатися своєю справою. Наприклад, наш колега Руслан Батир був в зоні ООС, більш військовий. Я не мав причетності раніше до військової служби. На контракт не розглядаю, але якщо є інші форми допомоги теробороні, то чому ні. Більше для себе бачу як роботу, пов’язану з максимально цивільною роботою, наближеною до мого виду діяльності, – каже Володимир Друмашко.

Депутат Черкаської облради від "ЄС" Олександр Радуцький каже, що поки не вступив до тероборони, але його колега по фракції Віталій Коваль вже вступив і загалом зазначає, що фракція постійно наголошує на необхідності підтримки тероборони. Сам Олександр Радуцький каже, що більше долучається зараз до волонтерського руху.

– Я з осені минулого року підписав контракт як резервіст. Просто не афішував це, щоб не робити піар. Вважаю, зараз як ніколи необхідно нам думати про оборону, – каже Віталій Коваль.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко каже, мовляв, навіщо йому вступати в тероборону, бо вона буде охороняти місцеві об’єкти, органи місцевого самоврядування, щоб не було мародерства, щоб працювали всі служби.

– А в міських голів інший статус. Не хвилюйтеся, як треба – будемо боронити. У нас в міськраді є група, відповідна для різних цілей. На базі Будинку ветеранів готуємося… Та й серед депутатів є люди, які воювали. Будемо сподіватися, що воювати не доведеться, але готові до всього! – каже Анатолій Бондаренко.

Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко у коментарі "Прочерку" сказав, що він як очільник області автоматично є головою тероборони Черкащини. Про те, хто з депутатів записався до тероборони, він не знає, але обіцяв поцікавитися.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 Очільник 23.02.2022 17:34
Цитую Жах:
Тільки де той черкаський мер завіявся. Хтось знає?

Очевидно,з московськими попами не дружать просто так.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #3 Просто інкогніти 23.02.2022 16:34
А можна так, ми запишемось в Черкасах, але приймати участь в обороні своїх виборців будемо дистанційно, з Дубаю?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Правда 23.02.2022 15:59
Не вірю скічку
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #1 Жах 23.02.2022 15:21
Тільки де той черкаський мер завіявся. Хтось знає?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100