реклама

реклама

Олеся Лавренко – молода жінка, яка має досвід роботи в дитячому гуртку на Луганщині, а сьогодні долучається до волонтерського проєкту «СпівДія заради дітей» у Черкасах. Олеся переїхала з родиною в Черкаси учотирьох. Окрім неї ще донька та батьки жінки. Тато жінки приїхав з Попасної до Черкас уже пенсіонером, отримує пенсію.

– А от ми з мамою маємо проблеми. Справа в тім, що ми виїжджали не напряму з Попасної в Черкаси, а спершу поїхали в Мирноград і там зареєструвалися як ВПО. Потім приїхали сюди, відповідно нам виплатили дві суми як переселенцям: там і тут заплатили. А потім похопилися і почали розбиратися документально. Відповідно поки триває бюрократична тяганина, нам призупинили виплати. Тобто, у Черкасах кажуть, що послали запит в Мирноград, а в Мирнограді кажуть, що нічого не отримали. Поки якось даємо собі раду з тим, що прихопили, а це те, що мали на собі, плюс документи (паспорт, ідентифікаційний код і свідоцтво про народження), – перелічує Олеся. – Окрім того, мамі якраз виповнилося 60 років. Ходили з нею до безкоштовного юриста, консультувалися, проте хоч нам і передали з заводу для мами фото трудової, але ці фото має завірити директор. Поки що листування щодо затвердження сторінок трудової триває. А час іде… Мама дещо пригнічена, бо пропрацювала більше 40 років і мріяла вийти на пенсію й займатися онукою, господарством. А зараз не може оформити пенсію, – розповіла жінка.

Олеся Лавренко з дітьми під час занять

Олеся Лавренко з дітьми під час занять


Серед організацій, які надають консультації переселенцям в Черкасах – Черкаський правозахисний центр.

– Держава платить переселенцям допомогу на проживання. Це 2 тисячі на дорослу людину і 3 тисячі на дитину. Дуже часто внутрішньо переміщені особи зверталися до нас по невиплатам допомоги на проживання. Але це було раніше, до літа. Загалом, переселенці мають звернутися в ЦНАП або через програму Дія. Там були різні причини затримки виплат. Зокрема, і через те, що люди були подвійними переселенцями. Наприклад, свого часу вони переїхали з Донбасу у Харків, там зареєструвалися, а потім переїхали в Черкаси. І дані про них довго йшли від одного соцзахисту в інший. Ми допомагали їм оформити запит, наприклад, в Черкаський районний центр соцзахисту. І я завжди кажу, треба робити письмове звернення, не усне. Бо усне до справи не додаси… – розповідає Тарас Щербатюк, керівник правозахисного центру.

Зверталися до центру і люди за допомогою в оформленні пенсій, за гуманітарною допомогою.

– Нагадаю, що є Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». І якщо ми візьмемо повноваження місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту населення, то там є стаття, де йдеться, що представники місцевого самоврядування зобов’язані зробити дієву систему з надання допомоги постраждалих внаслідок бойових дій. Тож добре, що є гуманітарні штаби, міжнародні фонди, але місцеве самоврядування мало б так працювати, щоб внутрішньо переміщені особи почувалися захищеними, – каже Тарас Щербатюк.

Контакт Черкаського правозахисного центру: 0675225710

Сьогодні в Олесі Лавренко питання соціального характеру вже вирішене.

ba51afd53bfad81a0ad056b3ad3514fc

До слова, інформуємо також за якими номерами можна звернутися в черкаський ЦНАП: (0472) 33-07-01, (050)-369-19-46, (0472) 36-01-63.

Деталі години прийому ЦНАПу ТУТ.

Довідково: Станом на 1 листопада в області обліковано 161 тисяча 398 внутрішньо переміщених осіб. З них з 24 лютого – 150494 особи. Про це інформують «Прочерку» в департаменті соціального захисту населення ОДА.

Також станом на початок листопада в області налічується 6109 вільних місць для переселення ВПО.

З метою сприяння координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади, військових формувань, органів місцевого самоврядування, підприємство тощо утворений міжвідомчий координаційний штаб щодо дотримання прав ВПО.

4

ДО УВАГИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ДО 1 ГРУДНЯ ПРОДОВЖЕНО ПОДАННЯ ПОВТОРНИХ ЗАЯВОК НА ВИПЛАТИ

Внутрішньо переміщені особи, яким з технічних причин не вдалося оформити державну допомогу на проживання до 30 квітня через застосунок «Дія», можуть ПОВТОРНО подати заявку до 1 грудня.

Така можливість передбачена постановою КМУ від 14 жовтня 2022 року № 1168.

Нагадаємо, щоб подати повторну заявку, необхідно прийти особисто до департаменту соціальної політики Черкаської міськради та написати заяву або ж надіслати її поштою.

Режим роботи департаменту: з понеділка по четвер з 8 до 17.15 , в п'ятницю з 8 до 16 години (бульвар Шевченка, 307).

Телефони громадської приймальні департаменту:

095 200 16 45

067 509 50 26

093 296 54 58

Чемпіонат України...

Чемпіонат України... 

Чемпіонат України...

Джерело: Черкаський обласний контактний центр

Продовження про інтеграцію ВПО на Черкащині в аспектах соцзахисту, роботи та місць проживання згодом на «Прочерку» у розділі ПРАВЦЕНТР, де ми збираємо наболілі питання і відповіді у форматі журналістики рішень. Звертатись з запитаннями до редакції по e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Текст: Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100