Для отримання допомоги не достатньо бути внутрішньо переміщеною особою – необхідно також відповідати низці критеріїв, встановлених Порядком надання допомоги на проживання ВПО.

414592770_748948643929635_4600086308859164424_n

Пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики-начальних управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Катерина Бінусова.

Довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Отримання довідки (як і постановка на облік) є правом внутрішньо переміщеної особи, а не її обов'язком. Тобто, людина вправі сама визначати хоче вона ставати на облік як переміщена особа чи ні.

Допомога на проживання ВПО – це державна соціальна соціальної підтримка внутрішньо переміщених осіб із числа незахищених верств населення.

Тобто, для отримання допомоги не достатньо бути внутрішньо переміщеною особою – необхідно також відповідати низці критеріїв, встановлених Порядком надання допомоги на проживання ВПО.

Якщо особа не має права на допомогу – довідку не обов'язково отримувати, але вона може надати додаткові права та гарантії.

Наприклад, діти ВПО мають право:

• на першочергове зарахування до державних/комунальних садків;

• на безоплатне гаряче харчування у державних/комунальних садках і школах;

• на продовження здобуття освітнього рівня (дошкільної, шкільної, середньо-спеціальної, вищої освіти), а також отримання соціальної стипендії;

• право на оздоровлення та відпочинок.

Також статус ВПО дає право на допомогу:

• у житлових питаннях: спрощений порядок оформлення субсидії за фактичним місцем проживання (лише заява + декларація на субсидію); пільгові кредитні програми, наприклад, «Доступне житло», «Власний дім», «Кредит під 3%»; право стати на квартирний облік та вселитися у тимчасове житло;

• у питаннях зайнятості: право припинити трудові відносини та зареєструватися безробітним у спрощеному порядку; право на реєстрацію як ФОП за місцем тимчасового проживання;

• доступ до гуманітарної та благодійної допомоги тощо.

Також зазначається, якщо отримання довідки ВПО не означає автоматичне призначення допомоги, то призначення допомоги без попереднього отримання довідки (а точніше – взяття на облік) неможливе.

Про це повідомляє департамент соцполітики ЧМР.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100