реклама
Sucurity Police

реклама

14 серпня, згідно з постановою ЦВК №179, члена обласної комісії Дмитра Жиляєва, котрий був засуджений за участь у виборчих фальсифікаціях на місцевих виборах 2015-го року і увійшов до комісії за квотою партії «Слуга Народу», замінили на Єлєнік Тетяну Олександрівну.

IMG_20190721_124521

Про це повідомляють в ГМ «Опора».

Дмитро Жиляєв встиг взяти участь у першому засіданні комісії і скласти присягу.

Очільник обласного штабу партії «Слуга Народу» Олексій Пєчніков у коментарі ОПОРІ сказав, що Дмитро Жиляєв приховав інформацію про те що був засуджений за виборчі фальсифікації..

– У тому режимі [...] ми не могли перевірити. Коли почали перевіряти було пізно. Але як тільки ця інформація стала відомою, його подали на заміну, – говорить Олексій Вікторович.

Нагадаємо, Дмитро Жиляєв був засудженим за участь у виборчих фальсифікаціях. Під час місцевих виборів 2015 року Дмитро Жиляєв («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), який тоді був секретарем Черкаської ТВК, та одним із тих, хто фальсифікував результати виборів до Черкаської обласної ради. Фальсифікації було викрито. У травні 2018 року суд визнав його винним у вчиненні злочину відповідальність за яке передбачена ч.4 ст.158 ККУ. Жиляєву було призначено покарання у вигляді 5 (пяти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади та займатися діяльністю, пов'язаною із виборчим процесом строком на 2 (два) роки. Однак, зважаючи на щире каяття (за висновками суду) та першу судимість, від відбування покарання члена ТВК звільнили, замінивши на випробувальний термін. 26 червня 2018 року вирок суду набрав законної сили.

18-08-2020_zamina_zhilyaev

Згідно із статтею 34 Виборчого кодексу України, “до складу виборчої комісії не можуть входити [...] громадяни, які утримуються в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах або мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину чи кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку”.

А згідно п. 9. ч. 10 ст. 203 Виборчого Кодексу України «у поданні щодо кандидатур до складу територіальної виборчої комісії, зокрема, зазначаються і відомості про відсутність в особи судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян корупційного кримінального правопорушення, яка не погашена або не знята у встановленому законом порядку.»

За цим фактом Громадянська мережа «Опора» надіслала до Центральної виборчої комісії відповідний лист, в якому просила ЦВК звернутися до Міністерства внутрішніх справ для отримання відомостей про наявність або відсутність у члена Черкаської обласної територіальної комісії Жиляєва Дмитра Андрійовича судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину чи кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення. На сьогодні офіційної відповіді від ЦВК не отримано.

«Така практика засвідчує недосконалість процедури щодо підбору членів комісії, що нерідко фіксуємо на всіх рівнях комісій. Такий недогляд може спричинити репутаційні втрати партії. Позаяк не так часто, на жаль, ми маємо приклади покарань за виборчі злочини, а ця справа була достатньо гучною, як в регіоні, так і на всеукраїнському рівні, де хоч замовники і не понесли покарань, проте їх було призначено принаймні виконавцям. Єдине, що варто відзначити – то це лиш оперативну заміну цього члена комісії», – говорить координатор громадського спостереження у Черкаській області ГМ «Опора» Захар Колісніченко.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Перехожий 20.08.2020 04:18
Що і говорити, "кадр" досвідчений.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Містянин 19.08.2020 13:59
ОХРЕНЕТЬ, оце кадр! Слуги-найкращі))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Знайка 19.08.2020 13:37
Не смішіть мої капці - у Жиляєва судимість погашена і про це слуги добре знали, вставляючи "цінного кадра" в обойму. Його судимість була автоматично погашена ще 26 червня 2020 року - через два роки після набуття чинності вироку суду (відповідно до ст.89 Кримінального кодексу України). Ну, то таке. А от те, що слуги взяли на роботу "професійного підрахуя" із яскравим бекграундом, то некрасиво вийшло. Тому поспіхом довелося відбілюватися. Таких зашкварів, здаєтсья, ще буде, і не тільки у слуг)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100