реклама

реклама

Ранок. Черкаси. Через двір проходить невиспаний юнак з кавою в руках. Саме з чергування. Пізніше з’ясовується, що він чергував на одному з блок постів, яких у Черкасах стільки, скільки треба. Принаймні, знаючі люди кажуть, що всі дороги закриті нашими оборонцями. Перевіряють всіх.

274932605_1145770852892028_4125318408208898963_n

Приходжу до одного з штабів тероборони у центрі міста. Неподалік діє молодіжний хаб імені Сергія Амброса, того самого нашого славного черкащанина, якого раніше вбили окупанти.

Біля будівлі чоловіки контролюють усіх, хто приходить. Кажуть, учора тут крутилися вже деякі особи, двоє з Луганщини, а третій не нашої національності взагалі. Щось видивлялися, без документів. Їх зразу здали в СБУ. Там вже з ними проведуть роботу.

Частина хлопців зі зброє. Дехто з ночі невиспаний і дратівливий. Приходять зранку нові люди і пропонують чи свої фізичні послуги, щоб щось робити, носити, патрулювати, чи надавати те, що вони мають, наприклад, техніку, автомобілі.

274624652_984109929199567_8447264974415830300_n

– Тут ядро «азовців». Ми є частиною тероборони. Ось бачте, маємо листки з печатками і підписами від поліції, які нам юридично дають змогу діяти у тому числі зі зброєю у разі надзвичайної ситуації, – каже Ян Антонюк, один з лідерів Нацкорпусу.

Насправді робити, чергувати, працювати, захищати тут готові всі, але говорити – ні. Багато кому комфортніше в тіні, не світитися. Так і з іншими підрозділами тероборони, і з іншими угрупуваннями, які сформовані на основі бійців, що мають бойовий досвід і діють в місті.

Тут таки приїжджає поліція. Питають хлопців з тероборони, чи немає десь бочок з цистернами, бо це небезпека. Бочок немає і не було, але ми живемо в умовах дезінформації, тому багато чого доводиться перевіряти. І тут знову варто наголосити громадянам, що є перевірені джерела інформації, є офіційні канали влади, тож багато новин від невідомих груп в соцмережах треба завжди перевіряти, ставитися до них з підозрою.

– Учора навіть була інформація про необхідність вимкнути геолокацію на телефонах. Я ще тоді подумав, що тут щось не те. Адже ввімкнений мобільний телефон вже дає сигнал, хочете ви того чи ні, згодом це ж повідомили офіційно і в Держспецзв’язку, – каже Ян Антонюк.

Насправді Нацкорпус у перший день війни пішов до поліції записуватись захищати країну. Пішли близько 50 осіб, ті, хто найнадійніший і перевірений, хто вміє тримати зброю, пройшов вишкіл. Там їх не прийняли. Тоді вони пішли в тероборону.

– Уявіть, нас почало збиратися до 300. Тероборона сказала, що всі в одній тоці не будемо сидіти. Тож вони мають свій штаб, а ми тут в центрі розміщуємося. Не всі з наших в Черкасах. Так, Дмитро Кухарчук, Ігор Зайчук, ще дехто у Києві допомагають обороняти столицю. Тут лишили мене за старшого і полкову людину з позивним Шрамік. Насправді я вчився, працював і йшов до того, щоб стати на захист України вісім років. Всі розуміли, це колись настане. Зараз працюємо злагоджено. Он бачили стоїть при вході юнак з помповою рушницею. Частина зі зброєю патрулює місто. Є група швидкого реагування, вони працювали вночі, зараз сплять. І вони знаходяться не тут, а геть в іншому місці, яке відоме не всім, – каже Ян Антонюк.

Підготовлених людей зараз на цьому штабі більше сотні.

Нас перебиває юнак, який прийшов записатися в тероборону. Каже має бусик і готовий возити, що потрібно.

– У нас є таблиці, де розписано, кого куди краще доєднати, – пояснює Ян Антонюк.

Уночі, каже, доводиться багато їздити стежити за мітками, про які інформують місцеві мешканці, також їздити туди, де помітили підозрілих осіб.

– Важливою є інформаційна гігієна. Ось наприклад повідомлення, що на 700-річчі бачили людей нібито зі зброєю. Це повідомлення нам нічого не дає. Немає конкретики, не розумієш, є в когось зброя чи ні. Тому прошу мешканців виважено ставитися до повідомлень.

Тут, у штабі, вдень більше працюють волонтери. Люди зі зброєю більше їздять уночі.

– Увагу надаємо аеропорту, блокпостам, стратегічним об’єктам, які не слід публічно перелічувати. Також знаю, що СБУ, поліція, крім головних шляхів, контролює лісові стежки тощо. Просто так людина через поле не піде в обхід доріг до нашого міста.  Тож хай окупанти не сподіватися. Окрім того, перевіряємо квартири, бо десь можуть бути підозрілі квартиранти. Загалом хлопці змінюються кожні 6 годин, але далеко не всі, є такі що вже другу добу не сплять, - каже Ян Антонюк. – Якщо ж ви спитаєте, що зараз треба, то впринципі все є. А деякі моменти змінюються щогодини. В один момент може бракувати їжі, потім чогось іншого. Та водночас люди відгукнулися і нанесли вже багато. Так само багато вчора з хлопцями і дівчатами робили коктейлів молотова. Поки досить. Готові зустріти вражу техніку.

Нагадаємо, у Черкасах і Умані змінюються години комендантського часу. Також влада вкотре закликала не вестися на провокації ,не панікувати, спокійно стежити за порядком, перевіряти інформацію. Багато також підвалів і бомбосховищ вже оглянуто і приведено до ладу.

реклама

Коментарі  

 
+7 #1 Любов Майборода 28.02.2022 15:59
Пишаюсь Нацкорпусом!! Слава Україні!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100