реклама

реклама

Нещодавній мітинг черкащан під міськрадою, а потім на сесії міської ради привертає більше уваги до рішень черкаської влади. Чи дійсно на сесіях приймають рішення про спрямування коштів з бюджету на приватні спортивні клуби? Яка сьогодні допомога від міста Черкаси збройним силам та чи дійсно опозиція підтримувала ті бюджетні рішення, проти яких нині виступає? Про в інтерв’ю виданню розповів секретар Черкаської міськради Юрій Тренкін.

395309181_709355723999858_7281305171268874499_n

– На сесію Черкаської міськради приходили люди з плакатами і вимагали усі кошти з бюджету передавати на ЗСУ…

– Є ЗСУ, є тероборона, є Національна гвардія, є СБУ, є Нацполіція. Все це обороноздатність країни. І з нашого боку були субвенції у тому числі службі безпеки України, поліції. А дехто вважає, що такі субвенції не є допомогою обороноздатності. Водночас, всі ці та інші структури делегують своїх представників у найгарячіші точки. Тобто це теж наша обороноздатність! Давайте не виокремлювати. Це наші опоненти взяли виключно абревіатуру «ЗСУ» і виокремили ті кошти, які лиш туди направлялися. І закидають, що на захист країни ми мало направляємо коштів. Я ж висловлюся так: на обороноздатність країни Черкаська міськрада виділила понад 1 мільярд 100 мільйонів гривень. І ця цифра щодня збільшується, бо щодня ідуть видатки за цими статтями. Адже маємо звернення, які розглядаються управлінням цивільного захисту, розглядаються на виконкомі. І я не знаю жодного звернення, яке б не було опрацьоване і де б не було прийняте позитивне рішення.

Так, на крайній сесії ми виділили півтора мільйони нашій теробороні, півтора мільйони певній військовій частині. Були виділені кошти полку «Азов».

– Можливо, ці мітинги пов’язані не з неналежним виконанням владою своїх обов’язків, а з наближенням виборів?

– Давайте я поясню як виконується бюджет на рівні простої родини. Ми вирішили на початку року, що будемо в дворі робити ремонт і класти бруківку. Пройшли місяці, бруківка покладена, виконавець прийшов за оплатою, а дружина, наприклад, каже, що не будемо віддавати кошти, а клеїтимемо шпалери. Отак у нас в міськраді. Ось у грудні 2022 року на розгляд виконкому був наданий проект бюджету на наступний рік. І тоді ще членом виконкому був представник тодішньої фракції «Голос». Усі проголосували за, включаючи Павла Валенчука. Так і був проект рішення винесений на сесію 22 грудня торік, за підтримки всіх. І фракція «Голос» підтримала такий проект бюджету, з бруківками, школами, утепленнями, дорогами тощо. Усе було підтримано. Тобто, родина вирішила робити у дворі ремонт. А наприкінці 2023 року раптом деякі шановані колеги вимагають усе зняти.

До чого це призведе? Наприклад, підрядник зробив вулицю Гагаріна і підрядник приніс акти у фінансовий департамент на оплату. Та дехто кричить: «Зняти кошти і направити на ЗСУ!». Добре, давайте не заплатимо. Хоч підряднику треба і зарплати платити, і податки. Та дехто побачив громадський спротив і вирішив зіграти на цьому. І що? Підрядник піде у суд і заблокуються всі рахунки. І тоді не платитимемо за дрони, не направлятимемо субвенції на ЗСУ тощо. А у рамках міської ради це сотні підрядників. Бо дехто з родини передумав платити кошти підряднику за облаштування двору, а хоче витратити тепер кошти на шпалери. Так виходить?

– Люди ще обурювалися, що кошти направляють з бюджету на приватний баскетбольний клуб. Чи так це?

– Ні, бо жодного відношення бюджетна дія до баскетбольного клубу, власником якого був Михайло Бродський, немає. По-перше, бюджетна дія ще не означає оплату коштів. А по-друге, рішенням міськради передбачалася допомога муніципальному клубу. Бо передбачалося, що клуб розформують, всі будуть звільнені, а тоді прийняті на роботу в муніципальний клуб «Дніпро». Це на зарплату тренерам, обслуговуючому персоналу, гравцям, оренду комплексу, податки. Ще раз скажу: кошти на зарплату муніципального клубу, а не в кишеню якійсь особі. І в директора муніципального спортклубу «Дніпро» Юрія Гончарова є ідея створення центру реабілітації, щоб тренери і спортсмени були задіяні в реабілітації військових. Там буде створена і баскетбольна команда людей, що пересуваються на візках, там багатовекторна робота. Там багато напрацювань нашого департаменту освіти.

– До слова, якщо вести мову про реабілітацію, то цікаво було б знати, що з басейном? Коли таки черкаський басейн запрацює? Бо поки лише приватні басейни діють.

– Кошти виділяються. Будівельні роботи щодо поліпшення роботи басейну тривають. Думаю, найближчим часом будемо мати в гарному вигляді наш муніципальний басейн в нашому місті.

– На черговій сесії Черкаської міської ради депутати проголосували за передачу захисникам спеціальних вантажних автомобілів. Як цей механізм працює?

– Щотижня йдуть перемовини і потім придбання великовантажних автомобілів через наші комунальні підприємства бойовим частинам. Ця робота триває з ініціативи міського голови. В основному, купується підприємством «Черкаситеплокомуненерго». І потім передається техніка на користь держави на певні збройні сили. Останні шість вантажівок були повністю відновлені, пройдені технічні умови і тепер вони готові для використання.

– А були якісь скарги від підрозділів ЗСУ, що ви чимось не допомогли?

– Найбільше було нарікань від деяких осіб, що Черкаська міськрада має закуповувати і передавати. Та моя суб’єктивна думка, що збройні сили і певні військові частини знають краще, що і де закуповувати. А Черкаська міськрада – це цивільна установа, це не наша робота і трішки не наш фах. Вважаю, це робить процес закупівлі трішки складнішим. Ми маємо згідно запитів давати субвенції. Так думаю я. А вже контролюючі органи мають стежити за купівлею необхідного.

– Чи нормально, коли в час війни в Черкасах робляться дороги, дахи тощо?

– У нас Черкаси – тилове місто. Тут є військові, тут багато переселенців, тут живуть цивільні. Місто повинно функціонувати, не переходити до занепаду. Місто повинно жити і певні роботи з поліпшення мають бути.

– Як прогнозуєте бюджетні процеси наступного року?

– Є тенденція, що парламент таки прийме рішення, щоб ПДФО таки йшло до доходу центральним органам влади. І це позбавить місцевий бюджет доходів близько мільярда. І це певне згортання місцевого самоврядування. Та якщо це покращить обороноздатність країни, спростить закупівлі для армії, то що ж, будемо утискати видатки. Зараз головне – перемога. Якщо таке рішення якось вплине на обороноздатність – то я «за».

– Чи пішли вже проплати людям, які постраждали внаслідок останнього потрапляння ракети окупантів в Черкаси?

– Дуже багато нарікань, бо люди хотіли отримати кошти одразу. Та це бюджетні кошти. І це важкий процес, що проходить через Держказначейство, контролюється певними структурами. І просто так взяти і надати кошти ми не можемо. У найкоротші терміни Черкаська міськрада провела засідання і виділила кошти. А це 5 мільйонів на підтримку підприємств, 4 мільйони на заміну вікон і 3,5 мільйони на заміну даху. І до всіх робіт підрядники приступили мало не наступного дня. Та є певні бюджетні процедури. І в разі чого, постраждає, у тому числі, кінцевий отримувач послуги. Деякі процеси, як допомога підприємцям, ми робимо вперше. Я хочу запевнити, що кожна постраждала родина не залишиться без підтримки. Також скажу, що в деяких соціальних виплатах ми дублюємо функцію держави. І це не подобається деяким аудиторським службам. Тож треба робити все правильно.


реклама

Коментарі  

 
0 #17 Андрій 26.12.2023 02:49
Нічого ці депутати не зрозуміють, поки не посидять в окопах на нулі. Черкасці самі обрали таких депутатів, і заразом мера. А хто не ходив на вибори, той погодився з цим
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #16 Локi 29.10.2023 13:58
Ковбасне ..... Які ж ви там усі gниди.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #15 Я не бридкий ухилянт! 28.10.2023 11:33
Я партнёр об'єднаних клептократів всих часів!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #14 Черкащан 28.10.2023 09:35
Цитую Мда:
Казкар....
Бридкий ухилянт в отарі подібних.
Такої відрази ще жодна каденція цих жалюдніх... не викликала.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #13 Ігор 27.10.2023 09:14
Цитую Артур:
Дуже чітко і фахово пояснив бюджетні процеси. Поважаю!

Артур Савин
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #12 На війну? Нє! 26.10.2023 20:30
Там мене снайпер може вбити, а хто ж мєлкому прибарахлятись буде?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+30 #11 Пшонка 26.10.2023 19:42
Тренькін, а самому на війну, нє? :oops:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+38 #10 Мда 26.10.2023 14:07
Казкар....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+34 #9 Холодний Яр 26.10.2023 14:01
"Обороноздатніст ь" :-x :-x платани за 1,5 млн. Це "обороноздатніст ь" чи пір під час чуми?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+36 #8 Мне 42 года! 26.10.2023 13:37
Я ж не лосось, я секретарь черкасского горсовета!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100