Більше тижня в неврологічному відділенні міської дитячої лікарні провів першокласник Даніель Островський з діагнозом «Струс мозку».


Учень черкаської загальноосвітньої школи I-III ступенів-ліцею спортивного профілю № 34 на перерві впав і вдарився головою. Уже на наступному уроці дитині стало зле, тож вчителька відправила його до медсестри. Однак медпрацівник Наталія Бублик не виявила в хлопчика суттєвих ознак травми… Після уроків тато забрав Даніеля додому, і вже там дитина мало не знепритомніла. Її ледве розворушили, коли приїхала «швидка». Батьки не розуміють, чому шкільний медпрацівник так неуважно поставилася до здоров’я першокласника. Адже важко уявити, які могли бути наслідки травми.

«Така людина не може працювати в медицині»

Зараз Даніель Островський ще доліковується вдома. Хлопчик робить домашнє завдання і каже, що вже скучив за однокласниками і хоче у школу.

– У мене сильно боліла голова. На фізкультурі стало погано і я сів на лавочку. А потім став погано бачити, – згадує події Даніель і тулиться до мами.

Мама Ганна Островська розповідає: уже тоді, коли дитина була в лікарні, вдалося з’ясувати, що трапилося. На перерві діти гралися, Даніеля хтось штовхнув і, як він каже, хлопчик вдарився головою об парту. Наступним уроком була фізкультура. Там дитина відчула себе дуже зле. Коли класний керівник побачила, що в дитини погіршилося самопочуття, відправила його в супроводі двох однокласників до медсестри. Але та не виявила в Даніеля суттєвих ознак травми і відправила його назад у клас.


– Медсестра нас запевняла, що прикладала йому холодне і мазала «Рятівником». Але Даніель каже, що вона нічого йому не робила, – обурюється Ганна Островська. – Вона стверджувала, що дитина ні на що не скаржилася. Хоча Даніель казав їй і що болить голова, і що темніє в очах. Я вважаю, що таке халатне ставлення до дітей просто недопустиме. І така людина не має права працювати в медицині.

Ганну Островську обурює, що медпрацівник навіть не визнає своєї провини. Хоча очевидно, що вона не побачила серйозної проблеми.

– Боюся навіть уявити, що могло б бути, якби Даніель повертався додому сам. Багато дітей ходять самі в школу й додому, батьки не можуть усіх водити. Він міг упасти просто на вулиці! А медсестра навіть не вибачилася! – каже Ганна Юріївна.

До школи та до вчительки родина Островських претензій не має. Але хочуть добитися, аби ця медсестра у школі не працювала. Тож уже написали листа на ім’я міського голови Сергія Одарича, обласне управління охорони здоров’я та заяву в міліцію.

– Ситуація, що відбулася з нашою родиною, як виявилося, є типовою в школах. Але всі мовчать! Подивіться, скільки зараз випадків і травмувань, і смертності у школах. Стає просто страшно від розуміння наслідків того, що такі люди відповідають за здоров’я наших дітей, – каже Ганна Островська.


«Дитина була адекватна»

У школі за цим фактом уже провели службове розслідування. Адміністрація навчального закладу вчасно повідомила про факт травмування департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, звернулася з відповідним листом до головного лікаря міської дитячої лікарні Володимира Борисенка, оскільки саме цьому закладу підпорядковується медпрацівник.

– Школа стоїть на позиції батьків, оскільки ми відповідаємо за здоров’я та безпеку дітей під час навчально-виховного процесу. Можливо, медсестра і ображається, що я не стала на її захист, але, в першу чергу, я маю дбати про дітей, – коментує директор Черкаського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей спортивного профілю № 34» Віра Мукан. – Медпрацівник могла зробити елементарне: відвести дитину до класу, а не відправляти хлопчика самого, і викликати батьків та повідомити адміністрацію про стан дитини. І обов’язково поцікавитися в класовода про подальший стан учня. Однак ми чуємо нарікання на вчительку.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Ольга Ляшенко показує графік чергувань вчителів у коридорі. Каже: вчителька не могла повести Даніеля в медпункт чи забрати його, бо якраз була чергова. Переконує, що Даніель упав не на парту, а на підлогу, де лежав килимок.


У вчительки Валентини Вознюк за 36 років трудового стажу це перша травма в класі.

– Після третього уроку діти перевдягалися на фізкультуру. Однокласник штовхнув Даніеля, той упав. Я саме наглядала за коридором, тому не побачила цього моменту. Вони мені нічого не сказали. Аж після фізкультури Даніель зізнався, що в нього болить голова. Я відправила з двома дітками в медпункт. Через деякий час він повернувся. Питаю: «Ну що?» Він каже: «Нічого». «Тобі щось робили?» «Ні», – розповідає Валентина Степанівна.

Уже отримали відповідь головного лікаря про результати їхньої перевірки. Там вказано, що медпрацівник Наталія Бублик отримала догану.

– На жаль, ми не можемо якось впливати на роботу медпрацівника чи визначати рівень покарання, оскільки нам він не підпорядковується, – каже Віра Мукан.

Медпрацівник Наталія Бублик коментує ситуацію неохоче.

– Мені вже й так крові попили! – каже.

Вона не розуміє, чому батьки пред’являють до неї претензії.

– Його привели хлопчики, а не вчителька. Сказали, що стукнулися головами. Я спитала, де болить. Він показав на лоб. Оглянула: там ні набряків не було, ні почервоніння. Приклала холод. На головний біль він не скаржився, нудоти не було, тиск також у нормі. Дитина була адекватна, нормальна. Так, перший клас, я розумію, може, не все сказав. Але ж я теж не все можу знати. Якби я знала, що він упав на підлогу, то, може б, дії були інші, – каже Наталія Петрівна.

Каже: з нею проводили бесіду, винесли догану, тож вона все зрозуміла.

– Далі, якщо такі трапляються батьки, то при найменшому ударі чи забитті я буду сповіщати батьків. Хай кидають роботу і приїжджають. Ось ваша дитина, віддаю вам, щоб потім не була крайня медсестра, – відповідає вона.

Медсестра не знає клініку хвороби?

У лікарні було створено комісію, яка також проводила розслідування цього випадку. Запрошували медсестру Наталію Бублик, аби висловила свою позицію. Однак вона стояла на тому, що обсяг її дій по відношенню до дитини був цілком достатній.

– Ми у своїй роботі керуємося посадовими інструкціями. У посадових обов’язках медсестри шкільного відділення є такий пункт, як відповідальність за здоров’я дітей. І при виникненні подібних ситуацій травмування дитини, вона має надавати інформацію батькам та керівництво закладу. Цього Наталія Петрівна не зробила, розцінивши стан дитини як задовільний, – розповідає заступник головного лікаря Валентина Остапчук.

Медик каже: струс мозку, з яким було госпіталізовано Даніеля Островського, міг би мати тяжкі наслідки для подальшого здоров’я дитини. А симптоми цієї хвороби можуть проявлятися не зразу, а через деякий час після травмування. Це і сталося з Даніелем.

– Якби медсестра знала клініку захворювання, вона могла б зрозуміти, що задовільне самопочуття на момент огляду – це не привід до того, щоб відпустити дитину і забути. Слід було повідомити батькам, рекомендувати огляд у невролога, – зауважує Валентина Трохимівна.


Каже: такі випадки у школах поодинокі. Однак кваліфікація саме цього медпрацівника викликає значні сумніви.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #18 Наталья 27.12.2012 16:40
Меня поражает безответственно сть медсестры!!! И удивляет то, что она совершенно не чувствует своей вины... Я уверена, что искреннее человеческое "простите" не довело бы до такого резонанса. Но как можно оставлять такого работника в школе? Да, не дай Бог, взять ее по специальности в другие структуры! Она же угробит кого-то рано или поздно! Судя по предыдущим комментариям родителей из той же школы, это ее обычное отношение к своим прямым обязанностям. При нынешней безработице, найти желающих на ее место можно в любой момент. Но медсестру это, по-моему, нисколько не смущает. Значит она уверена, что ее никто не уволит. Одно из двух: либо за ней кто-то стоит, либо она совсем не думает, что делает... Но ведь все возвращается бумерангом, мы за все когда-то расплачиваемся в нашей жизни... Важно в любой ситуации оставаться порядочным человеком... Жаль,что госпожа Бублик этого не понимает... Неужели должен произойти несчастный случай в школе для того, чтобы "наверху" все встрепенулись?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #17 Эскулап 19.12.2012 03:57
2 Оксана Колісник - к чему тут эта хэппи стори про хорошую медсестру, которая к тому же случилась очень давно? это скорее исключение из правил. или вы таким образом поддерживаете медсестру, которая фигурирует в статье? )
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #16 Анна Островська 18.12.2012 22:27
У відповідь Оксані Колісник:
Я дійсно чула про випадки відповідальних медиків: чула про шкільну медсестру, яка "відвойовувала" дитину у батьків, щоб не піддати її життя ризику, сама пам"ятаю медсестру моєї школи, яка опікувалася нами як мати. Я була вражена уважним ставленням медиків міської "Швидкої" і лікаря Першої міської лікарні (зауважте, все це БЕЗКОРИСЛИВЕ ставлення).
То поясніть мені - наша ситуація - це зубожіння конкретної особистості, зубожіння жінки, медика Бублик, яка самостверджуєть ся за рахунок маленьких дітей, випробовує межі своєї влади, піддаючи ризику їх життя. Чи може - це результат безвідповідальн ого керівництва Департаменту охоролни здоров"я, Обласного управління охорони здоров"я, яким виходить байдуже, хто чи що представляє їх у шкільних закладах, чи має ця людина достатні знання, чи здатна вона взагалі до цієї роботи.
Просто подумайте про те, що Ваша, саме Ваша дитина може опинитися коли-небуть у небезпеці, а поряд опиниться такий "медик"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #15 Семья Ивановых 18.12.2012 21:32
Страшно отправлять детей в школу!!! Оказывается, ответственности за здоровье в стенах школы не отвечает даже "профессионал" за дверью с табличкой МЕДПУНКТ!!! Очень надеемся, что с мальчиком все будет хорошо. А Бублик могла бы просто извиниться, по человечески... Жаль, что человеческого ничего не осталось, а профессионализм а и не было!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #14 Оксана Колісник 18.12.2012 12:59
(продовження) Мама ж дівчинки, здивована спокоєм хіхрургів, прийняла їх рішення як зайву перестраховку, навіть як певну байдужість - "навіщо різати, як нічого не болить?" - забрала дитину, написавши відмову від операції, і наступного дня відвела до дитячого садка. Оперуючий хірург особисто підняв всіх як по тривозі і особисто розшукав маму та висловиши кілька дуже неласкавих слів просто змусив повернути дівчинку до лікарні. Вдже на операційному столі виявився задавнений внутрішній гнійний процес, який не був виявлений УЗІ в дитячій лікарні, пропущений педіатрами. Буквально півгодини віддідяло дитину від дуже важких наслідків розриву гнійника... Слава Богу, все гаразд. дівчина зараз доросла і сама вже мама. Свідомо не називаючи імен цих Справжніх Медиків, дякую всім, хто працює не від зарплати до авансу і не від паркану до обіду, не від інструкції до інструкції, всім для кого довірене життя є абсолютною цінністю!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 Оксана Колісник 18.12.2012 12:49
Хочу розповісти про медсестру з дитячого садочка, де був син, і хіхрурга з дитячої обласної лікарні. Не з ним це трапилося слава Богу... Саме пильність і небайдужіть медсестри врятувала дитині життя. Вона звернула увагу, що трирічна дівчинка, яку привели після кількох днів лікарняного з приводу банального ОРЗ, багато п'є. Ввечері спитала маму, чи не непокоїть дитину щось? Мама особливо не відреагувала - всевигляждало ніби благопролучно. а наступий день медсестра сама відвела дівчинку на аналіз крові до дитячої поліклініки - дитсадок неподалік. Аналіз виявив підвищений вміст цукру, тобто, запальний процес в організмі дитинки. медсестра буквально змусила маму звернутися до лікарів. Пошук джерела запалення тривав, щоправда, поад тиждень - через міську дитячу лікарню дитинка потрапила до дитячої хірургії обл. лікарні. Де їй - увага - без виражених больових симптомів поставили діагноз "апендицит" і призначили операцію на наступний ранок. Далі ситуація розвивалася взагалі дивовижно...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 Валентина 18.12.2012 12:18
Цитую Dior:
А что по этому поводу думает наш "любимый" мерчик? Ведь департамент медицины это зона его ответственности !

Специалист по зонах, Диор?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #11 Dior 18.12.2012 08:24
А что по этому поводу думает наш "любимый" мерчик? Ведь департамент медицины это зона его ответственности !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #10 Александр 16.12.2012 14:53
Чтото не видно реакции департамента охраны здоровья. Да и власти городские тоже могли б уже пошевелиться. Неужели у этой Бублик такая крутая "крыша"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #9 Анна 13.12.2012 18:13
Как выясняется, как только началось служебное расследование Бублик наконец-то решила обратить внимание на медкарточки детей ( в декабре-то месяце). Так, она вдруг выяснила, что нашей карточки вообще нет; у другого ребёнка долго звонила родителям, не найдя печатей или подписей медкомиссии. Ну, а у ещё одного карточку вообще похоже потеряла. Интересно, как наши дети ходят в школу уже четвёртый месяц?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100