реклама Делікат

Інженер гідротехнік сільськогосподарського товариства «Дружба» Віталій Ключник показує модернізовану Боровицьку насосну станцію. Вона повноцінно відпрацювала протягом минулого року і забезпечила якісні показники врожайності культур на Чигиринщині, наголосив фахівець.

– 2022 року нами були розпочаті роботи по відновленню насосної станції. Більша частина була зроблена власними силами, єдине – були залучені кваліфіковані організації для енергозбереження насосної станції. Відновили трансформаторну підстанцію, проклали лінії електропередач. Функціонують три насосні агрегати, кожен – потужністю й продукційністю 1000 метрів кубічних на добу, забезпечують полив на площі понад 1000 гектарів.

Установка для поливу

У 2024 році, через складні умови з енергозабезпеченням, доводиться докладати більших зусиль, щоб мати змогу працювати, наголосив Віталій Ключник.

Ключник

– Завдяки сучасним технологіям, запуск після простою, коли електропостачання дві години є, дві – немає, у нас проводиться від п’яти до десяти хвилин. З двох годин наявності електроенергії використовуємо годину п’ятдесят/п’ятдесят п’ять і намагаємося зрошувати.

Відновлена насосна станція Трушівської зрошувальної системи: потенціал та виклики

Неподалік розташована насосна станція Держводагентства Трушівської зрошувальної системи. На відміну від приватної Боровицької насосної станції, вона – державна.

Заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів Сергій Журавель розповів, що станція у Трушівцях побудована в 1986 році. Вона довго не працювала, а в 2021 була відновлена.

– Зрошувальна система забирає воду з Дніпра. Це – головна насосна станція. Звідси, з допомогою насосів, вода подається на поле в басейн. З басейну інша насосна станція подає воду в напірний водопровід і роздає водокористувачу на поля. Здебільшого здійснюється полив кукурудзи, сої, соняшнику, – пояснив Сергій Журавель.

Він додав, що система має площу поливу 1000 гектарів, зараз полив здійснюється на 500 гектарах. Тобто потенціал зрошувальної системи повністю не розкритий.

Трушівська станція

Важливо, що працівники станції щороку проходять атестацію. Для машиністів насосних установок діє навчальний пункт.

Насосна станція Держводагентства Трушівської зрошувальної системи подає воду організації водокористувачів «Перша». Голова ОВК «Перша» Артур Налбандян зазначив, клімат змінюється, попередні розрахунки не актуальні.

– Існують певні міліметри зрошення в місяць. Сьогодні цих міліметрів в Черкаській області вже буде недостатньо, температура піднімається до 36 і більше градусів. Зараз у нас всього 4 зрошувальні системи, і, на жаль головна насосна станція не справляється з подачею достатньої кількості води. Ми змушені або робити паузу, акумулювати воду в басейні, або запускати три машини, чередуючи їх. Маємо від 30% простою зрошувальних систем через те, що нам вимикають світло.

Налбандян, Журавель

Черкащина приймає ІІІ Меліоративний форум

Черкаська область налічує найбільше в Україні організацій водокористувачів, в які об’єднуються аграрії для більш ефективної роботи – 15 із 43. Про це повідомив виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Черкащині вдалося збільшити кількість зрошуваних земель на Черкащині вже до 23 тис. га. Зокрема, завдячуючи партнерам, як-от програма USAID АГРО.

Днями він взяв участь у ІІІ Меліоративному форумі, під час якого відбувся огляд стану меліоративної інфраструктури та обговорення досягнень і перешкод у реалізації реформи гідротехнічної меліорації.

Начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець додав, що з організаціями водокористувачів набагато швидше рухається питання взаємодії з міжнародними організаціями, взаємодії фермерів між собою. Стикаючись з викликами, за його словами, необхідно комбінувати всі прийоми, які можливо застосувати, щоб ефективно господарювати.

Він наголосив, що реформа меліорації важлива для успішного розвитку агросектору.

фото прес-служби ОДА

фото прес-служби ОДА


Важливе значення має погодний фактор в ті чи інші вегетаційні періоди, переконаний Тарас Висоцький.

– Спека в період цвітіння кукурудзи – ризики. Відсутність опадів – ризики. Орієнтуватися на якийсь календар тут неможливо.

Також він назвав викликом руйнування росією дамби Каховської ГЕС:

– Незважаючи на це, аграрії не зупиняються. У різних регіонах організації водокористувачів працюють над відновленням зрошення. Стабільність зрошення є запорукою роботи нанотехнології незалежно від погодних факторів.

На форумі було поінформовано, що на програму з підтримки реформи меліорації з держбюджету цього року спрямували 200 млн грн. Зокрема, аграрії можуть отримати компенсацію до 50% вартості відновлення та будівництва меліоративних систем. Розмір допомоги – до 26 500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь, на яких здійснюється гідротехнічна меліорація, без урахування вартості дощувальних машин.

Кабінет Міністрів України вніс зміни (див тут) до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів. Грошову допомогу надаватимуть для реконструкції існуючих та/або для будівництва нових меліоративних систем, для відновлення насосних станцій.

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100