26 лютого голова облдержадміністрації Сергій Тулуб відзвітував про три роки своєї діяльності. Серед головних досягнень команди він вважає збільшення кількості підприємств в області, збільшення кількості робочих місць та зростання заробітних плат і пенсій.


– Кожен губернатор приходить зі своїм гаслом. Ваш попередник будував «Золоту підкову», Ви прийшли в область з гаслом «Будуємо нову Черкащину». На Ваш розсуд Вам вдалося реалізувати програму під цим девізом?

– Одразу зазначу, що програма «Будуємо нову Черкащину» розрахована на період до 2015 року і попереду ще багато роботи. Тому про її повну реалізацію говорити ще зарано. Як то кажуть: курчат восени рахують.

Крім цього, до розробки програми та її реалізації долучилося кожне місто і село. Вона передбачає вирішення найбільш важливих проблем, які турбують громади. Тож основну оцінку нашим діям ставлять люди.

Трирічний період для кожного з нас був дійсно складним і напруженим. По-різному сприймався у суспільстві. Та ми зуміли подолати наслідки кризи, зробили все, щоб піднести добробут черкащан на якісно новий рівень.

Коли я приїхав працювати на Черкащину, побачив дві основні проблеми, які стосувались головного – здоров’я черкащан.

По-перше, Черкащина була єдиним регіоном, який не мав обласної дитячої лікарні. По-друге, вражали соціологічні опитування – однією з найгостріших проблем, що турбувала черкащан, була якість надання медичних послуг. Вважаю, що це ганьба, якщо в ХХІ сторіччі люди не можуть нормально пройти діагностичне обстеження та їздять до Києва, Харкова, Одеси. І це при тому, що область має висококваліфікованих спеціалістів. Зрозуміло, що ситуацію потрібно було негайно змінювати.

Перше завдання, хто б і що не казав, ми успішно виконали: обласна дитяча лікарня працює! Тільки торік медичну допомогу було надано майже 60 тис. дітей. Ви тільки уявіть цю цифру!

Що ж стосується діагностики, то вже за кілька днів буде відкрито новий діагностичний центр із сучасною апаратурою. Люди матимуть можливість пройти весь комплекс медичних обстежень в одному приміщенні.

За рахунок коштів державного і обласного бюджетів нам вдалося в короткі терміни збудувати цю медичну установу, і я вдячний усім, хто доклав зусилля для якнайшвидшої реалізації цього масштабного проекту.

– Сергію Борисовичу, як в області реалізовується національний проект «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства»?

– Показник смертності матерів та немовлят – це один із індикаторів соціально-економічного благополуччя держави. І втішає той факт, що в Україні цей рівень знижується. Однак він все ще залишається вищим, ніж в країнах ЄС. Головною причиною цього є негативні фактори на стадії перинатального періоду.

Тому проект «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства», який перебуває під патронатом Президента України, сьогодні на стадії активного впровадження. Підкреслю, що ідея "Нове життя" значно об'ємніша й глобальніша, ніж простий ремонт в пологових будинках або зміна в назві. Йдеться про принципово іншу організацію схем допомоги жінкам.

При новій системі все значно спроститься, ми зможемо лікувати майбутніх мам і малюків більш оперативно та ефективно.Уже на цей рік у Черкаській області заплановано створення обласного перинатального центру. Він буде відкритий на базі Черкаської обласної лікарні. Для реалізації цього важливого проекту 2013 року передбачається виділити 26,3 млн. грн. з Державного бюджету  та 4,5 млн. грн. з обласного бюджету.

Крім того, сьогодні ми розглядаємо питання співпраці з Всеукраїнською благодійною організацією «Фонд Віктора Пінчука – соціальна ініціатива», який є партнером Національного проекту, щодо оснащення сучасним обладнанням відділення інтенсивної терапії новонароджених.

– Ваші опоненти, а до них долучились і деякі народні депутати, не припиняють стверджувати, що на Черкащині все таки змін на краще не відбулося. Що можете відповісти скептикам?

- Можу відповісти вам словами Президента, який називає політику опозиції екстремістською. І дійсно, у жодній розвиненій країні світу вже немає такої екстремістської політики з боку опозиції, як в Україні. Ви знаєте, я абсолютно нормально ставлюся до критики.

Як говорив відомий письменник Елбарт Хаббарт: «Якщо ви хочете уникнути критики, нічого не говоріть, нічого не робіть і будьте ніким». Тому, це природно, коли ти працюєш – допускаєш певних помилок. В такому випадку критика конкретних дій з пропозиціями альтернативних і аргументованих дій – це я сприймаю як крок до співпраці і завжди позитивно на це реагую.

Але останнім часом дії опозиції мені нагадують старий анекдот – не знаю як, а все одно не так!

Подивіться самі: за що б ми не бралися, яку б справу не робили – будь то будівництво діагностичного центру чи вшанування пам’ятних для кожного українця дат – опозиція завжди проти. Критика – основна тактика опозиції. Одні працюють, щось створюють і, природно, інколи помиляються. А є ті, хто живе з того, що… лише критикує.

Що ж до народних депутатів. То нехай не лише вишуковують недоліки, а й згадають, що вони обіцяли людям напередодні виборів. Сьогодні від Черкащини у Верховній Раді працюють 9 народних депутатів.

Я закликаю їх об’єднати спільні зусилля та створити групу по підготовці до 60-річчя області та 200-річчя Шевченка і не на словах, а на ділі довести свою дієвість.

– Питання, яке вже всі черкащани стомилися ставити: коли у Черкасах і на Черкащині взагалі будуть нормальні дороги?

– У цієї проблеми є кілька аспектів. По-перше, переважна більшість шляхів, збудованих у 70-ті - 80-ті роки минулого століття, вже відслужила по два-три нормативні строки. Зросла з того часу й інтенсивність руху. Водночас річні програми фінансування поточного ремонту та експлуатаційного утримання формуються з наявних фінансових ресурсів і розподіляються між областями пропорційно протяжності автомобільних доріг.

У 2011-2012 роках значна частина коштів була сконцентрована на об’єктах, пов’язаних з підготовкою до проведення чемпіонату з футболу ЄВРО-2012. Тому у результаті автодороги Черкащини залишилися недофінансованими.

І подібна ситуація, на жаль, склалася не лише у Черкаській області. Як сказав Прем’єр-міністр України Микола Азаров, всього в цьому році потребують ремонту 1,4 млн. кв. м доріг. Однак, проблема, гадаю, не стільки в цьому, скільки в безгосподарності деяких служб.

Торік дорожники отримали майже 200 мільйонів державних коштів. Зробили, наприклад, нову дорогу з Кам’янки до Знам’янки. І куди вона поділася, коли зійшов сніг? Її ж тільки завершили півроку тому! Працівники Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю виявили протиправну діяльність ряду посадовців, які впродовж 2011-2012 років шляхом зловживання службовим становищем прибрали до рук 34 млн. грн. державних коштів.

1 лютого 2013 року оперативники викрили та ліквідували «конвертаційний центр», за допомогою якого «спритні» підприємці обікрали державу на 150 мільйонів гривень.

І подібні випадки, на жаль, непоодинокі.

Нинішнього ж  року фінансування доріг комунальної власності буде не меншим за минулорічне і розпочнеться вже незабаром. Загалом до питання ремонту автошляхів в Україні треба підійти системно та на загальнодержавному рівні. Глава держави зазначає, що треба змінювати технології. Потрібен зовсім інший підхід, зовсім інші фінанси для будівництва доріг.

– З якими прагненнями ідете в майбутнє, про яку Черкащину мрієте?

– Черкащина має стати територією комфортного і престижного проживання. Пам’ятаєте, як у Тараса Шевченка: «А у селах веселих і люди веселі…». Ми розуміємо, що досягнути високих стандартів життя можливо лише через економічне зростання, розвиток інфраструктури, підвищення соціальної підтримки. І це для нас пріоритет номер один. На думку Президента України 2013 рік має стати роком соціальної справедливості. Ми сподіваємось, що ефект від реформ та економічних досягнень перетвориться на реальний фінансовий захист наших громадян.

Ну і звичайно 2013 році буде присвячений підготовці до визначної ювілейної дати – 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Українська спільнота у всьому світі буде відзначати ювілей Кобзаря. Але святі шевченкові місця саме на Черкащині, тож ми розуміємо всю ступінь відповідальності, яка покладається на нас. Я вже не раз наголошував, що Черкащина стане будівельним майданчиком по відтворенню об’єктів, пов’язаних з ім’ям Т. Шевченка.

Зокрема передбачається завершити роботи на об’єктах Шевченківського національного заповідника у Каневі – це Тарасова церква, Співоче поле, Успенський собор, дорога до підніжжя Тарасової гори.

Вперше за роки незалежності буде приділено увагу об’єкту в селі Будище Звенигородського району. Тут буде відтворено парк та будинок Енгельгарда, в якому бував Шевченко. Прикметно, що до комплексу парку буде включено каскад ставків та урочища, які описані у творчості Тараса Григоровича. Таким чином ми відродимо цілісний комплекс, що існував лише за часів самого Кобзаря!

Також передбачається спорудити пам’ятник поету в селі Вільшана Городищенського району та, за дорученням гуманітарної ради при Президентові України, відкрити новий музей Т.Шевченка в селі Мошни. Поряд з реконструкцією меморіальних шевченківських об’єктів ми плануємо відновлювати і соціальну інфраструктуру населених пунктів. Це будинки культури, ФАПи, школи, дороги. Підготовка до 200-річчя Шевченка – це можливість України ще раз заявити про себе на міжнародному рівні. Це якісно новий рівень заходів, які, сподіваюсь, стануть традиційними для Черкащини.

Підсумки

Черкащина: три роки у цифрах і фактах

Минуло три роки з часу приходу до влади нової команди на чолі із Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем. Трирічний період був дійсно складним і напруженим. Не все заплановане вдалося здійснити, адже негативні тенденції світової економіки впливають і на діяльність господарського комплексу області. І все ж підтримавши ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича, держава взяла курс на модернізацію, стала на шлях докорінних перетворень.

Промисловість – фундамент реального сектору економіки області

– За три роки обсяг реалізованої промислової продукції зріс майже на 60 відсотків і становить  82 млрд. грн.;

– Сьогодні в області діє 900 підприємств. Черкащина виробляє: четверту частину загальнодержавних обсягів азотних мінеральних добрив, майже кожний п’ятий легковий автомобіль, третю вантажівку і кожен шостий автобус;

– За три останніх роки збудовано нових та відновлено роботу 16 підприємств на основі застосування найновіших технологій та обладнання;

– Протягом 2012 року створено більше 27 тис. нових робочих місць. Всього ж за період з 2010 по 2012 рік в області створено понад 80 тис. нових робочих місць.

Майбутнє області у прискореному розвитку аграрного сектора економіки

– За комплексною рейтинговою оцінкою Міністерства аграрної політики та продовольства України область за 2012 рік зайняла перше місце в Україні;

– У 2011 році зібрано рекордний за майже 60-ти річну історію існування області врожай зернових – майже 3,8 млн. тонн. 2012 року Черкащина залишилася серед лідерів у державі за врожайністю, що становить 51,3 ц/га. Намолочено більше 3,3 млн. тонн зернових. Загалом обсяги зернових за останні три роки склали  майже 9,6 млн. тонн;

– За ініціативи обласної влади безоплатно отримали нетелів вже 68 сімей в різних районах області. В цьому році планується довести їх кількість до 500;

– Відновлена діяльність 28 молочарських кооперативів на селі. Збільшена закупівельна ціна на молоко від населення. Середня ціна нині становить 2,5 грн.

«Селу Черкащини – нове, сучасне життя»

– За три роки селяни отримали за рахунок орендної плати земельних часток (паїв) 1,64 млрд. грн., що  удвічі більше, ніж за попередній період;

– Додаткові надходження по платі за землю сягнули  190 млн. грн.;

– За ініціативи облдержадміністрації з 2011 року започатковано укладання соціальних угод між виробниками і сільськими радами. І за цей період їх загальна сума сягнула вже 120 млн. гривень. Зазначені кошти спрямовуються на будівництво та ремонт дитячих садків, закладів освіти, сільських будинків культури, налагодження освітлення вулиць, ремонту доріг;

–  За три роки на селі створено понад 4 тис. робочих місць;

– Середньомісячна заробітна плата працівників сільського господарства становить 2383 грн., що на 78% більше ніж на початок 2010 року. За цим показником область займає провідні місця в Україні.

Працюючий черкащанин  не може бути бідним

– За три роки середньомісячна заробітна плата зросла майже на 1 тис. грн. і становить нині більше 2500 грн. Ріст становить  64 відсотка;

– Загальна заборгованість із виплати зарплати зменшилася майже удвічі;

– Для малозабезпечених громадян на 730 об’єктах торгівлі сформовано соціальний «продовольчий кошик»;

– Середній розмір пенсії зріс із 925 грн. до 1338 грн.;

– Допомога при народженні дитини збільшилась удвічі;

– Автомобілями забезпечено 251 ветерана та інваліда Великої Вітчизняної війни; 38 ветеранів війни, праці, афганців та Чорнобильців  отримали житло;

– Інвалідними візками забезпечено майже 3 тисячі людей з особливими потребами. Тобто всіх, хто їх потребує;

– Ветеранів війни стовідсотково забезпечені слуховими апаратами, кардіостимуляторами та послугами зубопротезування.

Майбутнє кується сьогодні

– У розвиток економіки області вкладено майже 900 мільйонів доларів США іноземних  інвестицій, що у чотири рази більше, ніж на початок 2010 року;

– Підписані угоди про співпрацю із Міністерством туризму Держави Ізраїль, штатом Нью-Йорк (США), програмою розвитку місцевих громад ООН;

– Створено Центр надання адміністративних послуг у м.Черкаси, забезпечено функціонування 27 дозвільних центрів та створено 9 інформаційно-консультативних і бізнес-центрів в районах області.

На шляху до сучасної інфраструктури


– Відкрито річкові вокзали в Черкасах, Каневі та Адамівці Чигиринського району, туристичний центр «Авто-ріка» у Каневі;

– Відремонтовано та введено в експлуатацію більше 50 км доріг загального користування та понад 320 км доріг і вулиць у населених пунктах області;

– Введено в експлуатацію майже 40 підвідних газопроводів, що дало змогу газифікувати майже 60 сіл;

– Протягом 2010-2012 років в області введено в експлуатацію 4 139 об’єктів. Із них: 932 об’єкта соціально-побутового призначення, 186 промислового, 2315 об’єктів житлового будівництва та інші;

–  В області вперше населення отримало можливість придбати здешевлене житло під 3% річних. Цією можливістю вже скористалися 32 родини, які отримали іпотечні здешевлені кредити на суму 5,5 млн. грн.

Розвиток охорони здоров’я є особливим пріоритетом

– Відкрито 2 філії відділення гемодіалізу Черкаської обласної лікарні: в Уманській центральній районній лікарні та у Звенигородській ЦРЛ;

– У 2012 році завершено будівництво приміщення обласного медичного діагностично-консультативного центру на базі Черкаської обласної лікарні;


– Створено 47 аптечні пункти «Медичний кошик»;

– Придбано 25 автомобілів «швидкої медичної допомоги».

Турбота про дітей – інвестиції у майбутнє

– Середня заробітна плата в освітній сфері збільшилася у 1,2 рази;

– Для загальноосвітніх навчальних закладів області протягом 2010-2012 років придбано понад 1800 комп’ютерів;

– Школам області за 2010 – 2012 роки передано 82 шкільних автобуси. Сьогодні їхня загальна кількість становить 164. Тобто ми забезпечили стовідсотковий підвіз дітей та учителів, які того потребують;

– Відкрито та відновлено діяльність 19 до­шкільних навчальних закладів. І як результат – Черкаська область на першому місці у державі з охоплення дітей дошкільними навчальними закладами;

– Відкрито школи у Драбові та у селі Родниківка Уманського району;

–  Відкрито мистецький корпус у Шевченківській спеціалізованій школі-інтернаті. Будується гуртожиток Михайлівської школи-інтернат Кам’янського району.

Розвиток культури та спорту

– Відкрито музей  Д.Г. Нарбута в Черкасах;

– В обласному центрі створено футбольний клуб «Славутич»;

– Відкрито Музей спортивної слави в Черкасах;

– Два черкаські чемпіони Параолімпійських ігор у Лондоні отримали одно- й двокімнатну квартири, ще двоє – грошові винагороди;

– Відкрито кінноспортивний комплекс у Жашкові, який відповідає міжнародним стандартам та є одним із найкращих в Європі;

– Відкрито 55 нових багатофункціональних спортивних майданчиків, у тому числі 6 міні-футбольних полів із штучним покриттям;

– Проведено реконструкцію плавального басейну в авторській школі Олександра Захаренка села Сахнівки Корсунь-Шевченківського району;

– У Паланці Уманського району відкрито новозбудований центральний стадіон;

– Відкрито новий спортивний комплекс у Білозір’ї Черкаського району з футбольним полем зі штучним покриттям.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100