реклама

реклама

yar9 У неділю вдень холодноярці влаштували засідку на більшовиків, що поверталися з села, де влаштували грабіж та різанину. Враз розірвалася граната. Застрочили кулемети… За реконструкцією бою спостерігали, сидячи на пагорбі, глядачі з усіх кінців України й, навіть, з-за кордону, що приїхали у цей день на Черкащину, в Холодний Яр, щоб вшанувати учасників Визвольної боротьби.

Власне, реконструкція бою 17 квітня на хуторі Кресельці, що на Чигиринщині, – це і була головна «фішка» цьогорічної програми...

Чорні запорожці і своїм колоритним одягом і гупанням в тулумбас привертали найбільше уваги до себе

Чорні запорожці і своїм колоритним одягом і гупанням в тулумбас привертали найбільше уваги до себе

Та починалося все традиційно – вшануванням головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака та його козацтва у селі Мельники. Зранку туди почали з’їжджатися люди. Як прості, так і непрості. Зокрема, приїхав і екс-президент України, лідер партії «Наша Україна» Віктор Ющенко, і лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок. Тож не дивно, що прохання одних з організаторів урочистостей, представників «Холодноярської Ініціативи» утриматися від використання партійної символіки, яке вони навіть на своєму сайті розміщували, активісти партій проігнорували. Ну як не порадувати лідерів своїх партій? Тож і майоріли серед натовпу і прапори «Свободи», і «Нашої України» тощо. Були і прапори «Батьківщини», хоч лідерка біло-сердечних і не збиралася приїжджати на Холодноярщину.

Організатори просили не заполітизовувати урочистості і не брати партійних прапорів...

Організатори просили не заполітизовувати урочистості і не брати партійних прапорів...

Поки люди підходили на мітинг, політики давали інтерв’ю. Так, Олег Тягнибок розповідав за що боролися холодноярці і налаштовував журналістів проти влади:

– Сьогоднішня бандитська влада хоче продавати нашу українську землю (Нагадаємо, Верховна Рада не продовжила мораторій на продаж землі – Ред.). Такі дії влади можуть завершитися новим холодноярським повстанням, – говорив Олег Тягнибок.

«Прочерку» він зізнався, що вже втретє на Холодноярщині і що відому книгу Василя Шкляра про «Чорного ворона» він прочитав.

Козак набиває порохом гармату

Козак набиває порохом гармату

Усі заходи розпочалися коротким богослужінням біля могил холодноярців на цвинтарі в Мельниках. Далі президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль занурює усіх в історію.

– Добровольча армія Антона Денікіна добиралася вже до Москви, а тут, в Холодному яру, її влади не було. Тут була влада Української Народної Республіки, тут діяли її закони, оперті на суцільній підтримці населення. Населення було зацікавлені в перемозі гайдамаків, бо це були їхні брати, батьки, тому навіть ті, що лишалися у селі, були кровно зацікавлені в перемозі українців. Тут завжди на повні груди лунала українська пісня, бо Петро Чучупак закінчив консерваторію у Києві. Тож інколи люди навіть дивувалися, як селяни так академічно співали… – говорив Роман Коваль.

Разом з тим, не всі жителі села розділяють думки Романа Коваля.

– Чому місцеві жителі не дуже активно долучаються до урочистих заходів? – запитав «Прочерк» у місцевої жительки середніх літ, що поралась у дворі по господарству.

– Село розтягнуте на 12 км по всіх ярах. Люди по закапелках сидять. Влада теж не долучається до заходів. Ви ж бачте тут немає сільського голови. Хоч цвинтар прибрали, це сільрада організувала, – говорить Віра Холод. – А ставлення до повстанців у селі неоднозначне. От моя мама каже, що який же Чучупака партизан, як він зі своїми бійцями приходив до селян і з погріба їжу забирав. Тож багато хто негативно ставиться до Чучупака, тому й не беруть селяни в урочистостях участі.

Інша жителька села, 88-річна Олександра Олександрівна Фартушняк підтверджує слова односельчанки. Каже, що й сама співпрацювала з партизанами, носила їм їсти у ліс, за що й була заарештована. Пригадує, як була вивезена до Німеччини, як там тяжко працювала.

– Ще до арешту і до нас приходили повстанці, їсти брали, адже у лісі треба було багато вояків годувати. Але ж за волю боролися… – замислюється бабуся, спершись на свій тин, що йде вздовж Холодноярської вулиці.

Між тим усі йдуть з цвинтаря до до пам’ятника Героям Холодного Яру та до пам’ятника Юрію Горлісу-Горському, встановленому нещодавно. Біля другого пам’ятника Роман Коваль стоїть довше.

– Цей пам’ятники поставлено за кошти благодійника Володимира Сапи, що видав одне з видань «Холодного Яру» Юрія Горліс-Горського. Він багато зробив для Чигиринщини. Нова влада ув’язнила його. 10 березня його звільнили і в той же день порушили нову кримінальну справу, знов хотіли його посадити. Зараз він на волі на підписці про невиїзд. Попри прохання моє і нардепа Тараса Стецьківа Володимира Сапу не пустили на наше вшанування, – з гіркотою зазначає Роман Коваль.

Кобзар біля памятника Горлісу-Горському, що встановлений за кошти Володимира Сапи

Кобзар біля памятника Горлісу-Горському, що встановлений за кошти Володимира Сапи

Далі Роман Коваль кличе усіх у Кресельці на місце останнього бою Василя Чучупака, немов між іншим зазначаючи, що у суботу на урочистостях у Кіровоградському районі він оголошував так зване перемир’я політичних сил. «Щоб ми не зіпсували святкування якимись недостойними вигуками», – говорить пан Роман.

Вже у Кресельцях виступають Віктор Ющенко і Олег Тягнибок.

Виступ Віктора Ющенка зібрав кволі оплески, а Олега Тягнибока навпаки - гарячі

Виступ Віктора Ющенка зібрав кволі оплески, а Олега Тягнибока навпаки - гарячі

Віктор Андрійович говорив спокійно, закликав шанувати історію, а також закликав усіх українців до об’єднання. Олег Ярославович був більш емоційним. У своїй палкій промові він навіть припустив, що, можливо, не було б і бандерівського руху, якби не Холодний Яр. Олег Тягнибок порадив усім чиновникам купити роман Василя Шкляра і натякнув, що справу холодноярців слід довести до кінця.

– Якщо Холодний Яр стане для нас символом єднання, то ми обов’язково переможемо! – підхопив цю думку новоспечений лауреат народної Шевченківської премії Василь Шкляр.

Олег Тягнибок - єдиний політик пройшов пішки кількакілометровий холодноярський маршрут Мельники-Кресельці. Інші пересувались на авто

Олег Тягнибок - єдиний політик пройшов пішки кількакілометровий холодноярський маршрут Мельники-Кресельці. Інші пересувались на авто

Опісля всі поспішили на пагорб неподалік від місця мітингу. Там і відбувався справжній бій. Червоноармійці стріляли з-за воза з гвинтівок. Їм відповідав з кущів партизанський кулемет. Шум, дим, запал. Охочі святити зброю біля Гайдамацького ставу поїхали туди з ще більшим бажанням зробити це.

yar10

До речі, серед учасників реконструкції бою були представники клубів історичної реконструкції як з Черкащини, так і з інших областей України.

yar1

За словами Романа Коваля, організатор реконструкції бою – отаман Вільного козацтва Холодного Яру, член Історичного клубу «Холодний Яр» Олег Островський. «Він пожертвував на цей захід 50 тисяч гривень, адже кошти потрібні і на патрони (за словами бійців, один постріл коштує 4,5 грн. – Ред.), і на екіпіровку. Але ви зараз його не чіпайте. Він – у вирі подій!» – зазначив Роман Коваль.

yar12

Цього ж дня на хуторі Буда відбулося закладення першого каменю фундаменту «Музею Холодного Яру».

"Україна переможе!"

"Україна переможе!"

реклама

Коментарі  

 
+3 #8 Helen 20.04.2011 18:10
фоторепортер поработал отлично!Фотки-супер!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #7 Мойша 20.04.2011 17:09
Цитую Fagot:
Цитую Мирослав:
СЛАВА НАЦІЇ!

СМЕРТЬ ВОРОГАМ!!!

А враги то кто???? БЮТ???
Ведь Юсченко так против их лидера распинався и распинаеться :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 Fagot 20.04.2011 14:08
Цитую Мирослав:
СЛАВА НАЦІЇ!

СМЕРТЬ ВОРОГАМ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #5 Мойша 20.04.2011 12:24
Ганьба Ющенку!!!!
Де грошы дів зодранні з простих українців на лікарню майбутнього????
А вообще Ющенко типа взял участь в этих заходах, а в реале прихал (за партийные деньги опять же) на свою пасеку, пчел проверить :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Мирослав 20.04.2011 09:28
СЛАВА НАЦІЇ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Мишанчик 19.04.2011 18:41
Навіки Слава!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 Ursus 19.04.2011 12:29
Слава Україні!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Любов Майборода 18.04.2011 20:11
Дякую Василю Шкляру за знаменну подію - в Холодному Яру ще раз переконалась: ніхто Україну на коліна не поставить. Дійство було чудово організоване, такого волелюдного піднесення не спостерігалось з часів Майдану. Приїхали представники всіх областей України. Поляки українського походження навіть тулумбаси з собою привезли! Холодний Яр має прекрасну патріотичну ауру, буквально шкірою відчуваешь дух Холодноярської республіки та гордість за своїх попередників. Думаю нам варто ближче познайомитись зі своєю історією: прочитати поему Шевченка "Холодний Яр", романи Горліса-Горського та Василя Шкляра. Дякую Прочерку за цікавий фоторепортаж.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100