реклама

реклама

pa00 Губернатор Черкащини вимагає наполовину збільшити плату за оренду паїв, фермери бояться, що це знищить їх бізнес, а селяни ризикують взагалі не отримати орендну плату…

Нинішнього року перед головами районних державних адміністрації, органами місцевого самоврядування поставлено завдання підвищити ефективність використання земель, довівши ставку орендної плати до рівня не менше 4,5% грошової оцінки земельної ділянки. Про свою ініціативу підвищити плату за паї голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб згадав і на нещодавній сесії обласної ради, звітуючи за роботу на Черкащині.

– Це дасть можливість виплатити власникам паїв 535 млн грн. Тобто їхні доходи збільшаться в 1,5 рази. Розв’язання цього питання підвищить також соціальну відповідальність орендарів! – виступав Сергій Тулуб.

На фермерів тиснуть

На думку Миколи Булатецького, збільшенням орендних ставок влада вибиває з конкурентного середовища мілких фермерів

На думку Миколи Булатецького, збільшенням орендних ставок влада вибиває з конкурентного середовища мілких фермерів

Завдання приділити першочергову увагу перезаключенню договорів оренди земель було покладене на керівників районів. Ті, звичайно ж, вирішили заробити собі бали за рахунок фермерів, мовляв, дивіться, як влада наводить лад. З початку року керівники райдержадміністрації звітували  Сергію Тулубу про кількість підприємців, що погодилися платити більше за паї. Фермери навіть «гарантійні листи» почали надсилати владі. Один такий лист отримала в розпорядження і редакція «Прочерку». Директор одного з сільськогосподарських товариств пише: «На виконання доручення голови Черкаської облдержадміністрації Тулуба С. Б. щодо переоформлення договорів оренди на земельні частки (паї) на рівні не нижче 4,5 відсотка від вартості земельної ділянки та поступового збільшення цієї плати, дирекція СТОВ зобов’язується виплачувати в 2011 році орендну плату в розмірі не менше 4,5 %».

Скільки ж зараз спроможні заплатити фермери? Підприємець, що орендує землю в Черкаській та Полтавській областях, депутат Черкаської міськради від «Батьківщини» Микола Булатецький платить за паї селянам до 4% від вартості земельної ділянки.

– Як буде цього року не знаю. На Черкащині пройшли дощі, то як буде гарний врожай можна буде заплатити і 5%, а на Полтавщині сухо, тож не знаю ще чи й 2% зможу заплатити, – каже Микола Булатецький.

А підприємці від Партії регіонів, нинішні соратники губернатора, почали переконувати, що 4,5% – не межа!

– 4,5 відсотка від вартості паю – це справедлива ціна за оренду, яку має отримувати кожен житель Черкаської області. Моя позиція така: у 2011 році сільгосппідприємства мають платити 4,5 відсотка, а надалі ця цифра має збільшитися до 6 відсотків. Від цього виграють і люди, і держава… Ці кошти підуть у соціальну сферу на підвищення якості життя пенсіонерів, учителів, лікарів. Люди стануть отримувати більше за оренду, села Черкащини стануть більш заможними, – змальовує райдужні картини майбутнього у своїх інтерв’ю у ЗМІ депутат обласної ради від Партії регіонів, гендиректор ТОВ «Панда» та Герой України Геннадій Бобов.

Губернатор відвідує один з цукрозаводів агромагната Геннадія Бобова

Губернатор відвідує один з цукрозаводів агромагната Геннадія Бобова


«Плата за землю – мірило совісті землекористувачів», – пояснила усім прес-служба обласної влади.

Черкащина перевершила Президента: Указ вимагає сплачувати за паї не менше 3%, проте Сергій Тулуб хоче, щоб фермери платили 4,5%

Черкащина перевершила Президента: Указ вимагає сплачувати за паї не менше 3%, проте Сергій Тулуб хоче, щоб фермери платили 4,5%

Мабуть, не лише совість спонукає підприємців писати владі гарантійні листи. «Це результат дієвої співпраці податківців з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади», – йдеться у тих-таки прес-релізах від влади. Чи не тому Микола Булатецький цитує слова генерального директора компанії «Нібулон» Олексія Вадатурського, який казав тому: «найважчі умови для роботи сільгоспвиробників створила влада на Черкащині…»

Селяни нічого не виграють?

Деякі фахівці у сфері сільського господарства вважають, що на руки селяни отримають ту ж таки кількість зерна.

Володимир Лук'янець та комуніст Омелян Парубок (у центрі) пережили вже не одну губернаторську агроініціативу. І не одного губернатора

Володимир Лук'янець та комуніст Омелян Парубок (у центрі) пережили вже не одну губернаторську агроініціативу. І не одного губернатора

–Якщо ми раніше давали продукцію на пай по собівартості, то зараз я боюся, що орендарі просто можуть давати її за значно вищими цінами, які встановлені на ринку, – говорить екс-генеральний директор державного підприємства «Златодар», депутат обласної ради Володимир Лук'янець.

Душейко:Деклароване підвищення вартості орендної плати суттєво не підвищить доходи селянина, зате знищить можливості бізнесу

Душейко:Деклароване підвищення вартості орендної плати суттєво не підвищить доходи селянина, зате знищить можливості бізнесу

За словами довіреної особи кандидата в Президенти Віктора Януковича Петра Душейка, чиї сини керують сільгоспкорпорацією «Дніпро» у Чорнобаївському районі, зростання вартості орендної плати повинно бути розумне. Нинішнє деклароване підвищення вартості орендної плати, на його думку, суттєво не підвищить доходи селянина, зате знищить можливості бізнесу, а як наслідок, зменшить надходження до бюджету.

На думку Миколи Булатецького, збільшенням орендних ставок влада вибиває з конкурентного середовища мілких фермерів.

– Такі розпорядження губернатора працюють на користь крупних підприємців, таких як Юрій Косюк, Ринат Ахметов, агрохолдинги яких господарюють і на Черкащині. Вони мають свої підприємства, що вироблять добрива, мають свої елеватори, тож за рахунок цього можуть суттєво здешевити вироблення продукції. І заплатити за паї можуть відповідно більше. Мілким фермерам важче, але ж і вони потрібні: виробляють продукцію, дають робочі місця, теж сплачують в бюджет, – говорить Микола Іванович.

Розплачуватися ж за паї фермери будуть восени. На цей час припадає і старт парламентських перегонів. Тож, очевидно, що за рахунок фермерів зможе пропіаритися і влада.

Фермери повинні рахувати відсотки з селянами, а не з владою

Очевидно, що фермери змушені писати гарантійні листи губернатору лише для того, щоб вони гріли йому душу. Адже насправді такі листи ні до чого не зобов’язують.

– Якщо говорити про чисто законодавчу сторону, то звичайно розмір орендних ставок досягається обома сторонами договору, тобто фермером і селянином. Тому відповідне розпорядження облдержадміністрації сприйняте неоднозначно, – говорить голова Черкаської обласної асоціації фермерів Сергій Стецюк. – В інших областях орендна плата визначається Указом Президента від 2008 року: тобто не нижче 3%. А далі справа кожного.

Крохмаль:Фермерам невигідно документувати 4,5%. Бо треба буде за них сплачувати податки

Крохмаль:Фермерам невигідно документувати 4,5%. Бо треба буде за них сплачувати податки

За словами ж директора фермерського господарства «ЛАДІС» Монастирищенського району і депутата облради від ПР Андрія Крохмаля ( а він став всеукраїнським лідером у номінації «Аграрій року»), сьогодні багато фермерів і без усіляких розпоряджень влади платять селянину за пай більше трьох відсотків від його вартості.

– Інколи розрахунок зерном з селянином при переведенні в кошти є більше 4%, але воно не фіксується документально. Фермерам невигідно документувати 4,5%. Бо треба буде за них сплачувати податки. Але ж треба думати за державу! – говорить Андрій Крохмаль.

Ще навесні голова Шполянської райдержадміністрації Сергій Струк, звітуючи на обласній нараді, говорив:

– Усі виробники сільгосппродукції в районах підписали листи-погодження, завізовані їхніми печатками, про те, що вони готові перейти на розмір оплати за паї 4,5%. Але питання в іншому. Сьогодні, на жаль, не відпрацьована система реєстрації договорів оренди на державному рівні.

Більше того. Як наголошують фахівці галузі, розмір орендної ставки визначається при домовленості між селянином і орендарем землі, а не диктується кимсь зверху.

Як зазначає Андрій Крохмаль, сьогодні ті угоди, що укладені на 3%, переоформлятися не будуть, бо закон зворотної сили не має.

– Це не питання, яке вирішується адміністративним методом. Це цивільно-правові відносини, що регулюються договірними умовами. Сторони виходять з можливостей. І Сергій Тулуб не може вказувати, кому скільки платити за паї. Це прерогатива Верховної Ради, – говорить Петро Душейко.

фото - "Черкаський край"

фото - "Черкаський край"

– Особисто мене у цих дискусіях насторожує відсутність чітких економічних викладок щодо орендно-земельних відносин на території області та правового обґрунтування губернаторської ініціативи. І чому вона стосується лише Черкаської області? Як потенційний спадкоємець трьох земельних паїв, я всією душею підтримую ініціативу щодо підвищення орендної плати за земельні паї… Але чому губернатор не повідомляє, що навіть при тому рівні орендної плати, який існує сьогодні (не менше 3%), на Черкащині є суттєві проблеми з розрахунками за орендовані паї? – запитує редактор сайту села Великий Хутір Віктор Козоріз. – Так, за даними дослідження, яке на початку 2010 року проводили в Україні Програма розвитку ООН та представництво Європейської Комісії в Україні, грошова частка в структурі оплати за оренду земельних часток селян по Черкаській області складала лише 23,3% (по Україні – 21,4%). При цьому у 47% випадків розмір орендної плати був нижчим від встановленого рівня. З цих причин у 2009 році кожен власник земельного паю недоотримав 122 грн., а в цілому по Черкащині ця сума склала 37,4 млн. грн. У мене немає підстав не довіряти міжнародним інституціям. Тому хочу запитати у голови Черкаської ОДА: а як змінилася ситуація із розрахунками за земельні паї у 2010 році, за час його керівництва областю? І може, перед тим, як ініціювати  підвищення вартості оренди земельних паїв, варто навести елементарний порядок у теперішній системі земельно-орендних відносин? Наприклад, порушити перед орендарями питання про повернення селянам тих 37,4 млн. грн., які їм недоплатили у позаминулому році. А також ініціювати перегляд типового договору між орендарями та власниками земельних паїв, який би дозволив останнім бути повноцінними господарями своєї землі.

Нині на полях достигає урожай, у залежності від обсягу якого фермери і визначатимуть свою спроможність заплатити за паї селянам. Коли ж через місяць-другий фермери пожинатимуть плоди, селяни і з’ясують, наскільки заможнішими вони стали. А ще – чи не обернулась проти села вказівка губернатора…

реклама

Коментарі  

 
+12 #1 за правду 29.06.2011 19:18
обласна влада задумала масштабну аграрну аферу - з турботою про селян ставитимуть на коліна фермерів та агропідприємців . що це за гарантійні листи??? що за цифра? чого 4.5 а не 7 чи 8? а може ще гарантійні листи надумають про рівень підтримки губернатора на виборах?..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100