IMG_9846 Де збирається дощова вода з черкаських вулиць і куди її дівають показав журналістам «Прочерку» директор Черкаського спеціалізованого управління №525 Андрій Бортник. Саме це підприємство кілька днів тому уклало з міськрадою договір на відведення води зі зливових каналізацій, очистку решіток та колодязів.

Боротьбу з водою підприємство почало без плану зливової каналізації міста, який, за словами пана Бортника, не віддав попередник – «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів». Утім, за протекцією заступника мера Олексія Леонова сьогодні документи мають передати.

Ефективні мотопомпи "Хонда" - збоку від великої помпи МНС

Ефективні мотопомпи "Хонда" - збоку від великої помпи МНС

Дорогою до черкаських «озер» Андрій Бортник хвалить свою техніку.

- Зараз на відкачуванні води працюють мотопомпи «Хонда». Вони відсотків на 30 перевищують за продуктивністю ту техніку, яка є в комунальних підприємств.  Але коли виникла така ситуація в місті й випала така величезна кількість опадів, міськвиконком прийняв рішення залучити для відкачування води і техніку інших організацій. Ми взяли 2 машини МНС, домовилися з ЧЕЛУАШ. Утім, машина останніх приїхала тільки після обіду і зламалася через годину роботи, - каже він.

Підходимо до так званого озера «Ріцца», що по вул. Смілянській біля залізничного вокзалу. У ньому – вода, зелена від жабуриння.

Те саме черкаське озеро "Ріцца" - стоки в районі залізничного вокзалу

Те саме черкаське озеро "Ріцца" - стоки в районі залізничного вокзалу

- Це озеро ми викачали повністю ще до дощу. Загалом басейнів вистачає на 1-2 дощі. Але з такою кількістю води, що випала, - яку техніку не поставиш, не можна за півдня викачати.

Нині воду відкачують  у озері на вул. Конєва. Через дорогу від нього – каналізаційний колодязь, накритий бетонною кришкою. Туди опущено кілька шлангів. Андрій Бортник намагається підняти кришку, аби показати подальший «шлях» води,  але шланг через сильний тиск води випорскує, і він разом із журналістом -  уже по коліна залитий водою.

Андрій Бортник намагається підняти кришку, аби показати подальший «шлях» води

Андрій Бортник намагається підняти кришку, аби показати подальший «шлях» води

Утім, це ще нічого. Куди менш комфортно відчувають себе працівники, що чергують біля насосних установок.  Тут  таких машин працює 3 – дві «Хонди», котрі належать ЧСУ№525 і  насосна станція управління МНС. Стільки ж – чергових. В той час як насоси качають воду, двоє співробітників ЧСУ і МНС-ник відпочивають у палатці. Поки погода не стабілізується, це – їхній «дім».

У цій палатці живуть хлопці, які відкачують дощову воду на вулиці Конєва

У цій палатці живуть хлопці, які відкачують дощову воду на вулиці Конєва

- Тепло одягаємось, то не мерзнемо, - відповідають на запитання, чи не дошкуляє їм погода. – Дуже важко зараз. Вода прибуває. Надіємось лише, що дощі пройдуть.

Коло техніки постійно чергують рятувальник та два працівники ЧСЧ-525

Коло техніки постійно чергують рятувальник та два працівники ЧСЧ-525

Андрій Бортник розповідає: пришвидшити процес відкачування води ніяк не можна. Вода просто переповнить колодязь, у який її зливають.

- Зараз усього дві точки скиду води з озер. По Смілянській вона йде просто на дорогу, а на Конєва – в колодязь. В ці мережі надто довго не вкладали коштів. А загалом щоб подібного не виникало у разі дощів такої сили, то треба дуже великі вкладання в інфраструктуру, у ливневу каналізацію. І тут уже потрібно рахувати, чи доцільно це, чи краще півдня пережити те, що було…

IMG_9858

Пан Бортник нарікає: йому й самому довелося зазнати чималих незручностей, їздячи від «озера» до «озера», якраз по найпроблемніших ділянках.

-  Я плавав на машині по всьому місту. А за останні кілька діб спав усього по три-чотири години, бо телефон розривався від дзвінків. Мій номер має і оперативна служба, і диспетчерська тролейбусного парку, телефонували й з міської влади, цікавлячись ситуацією…

Дещо стабілізувати ситуацією в місті  може, на думку Андрія Бортника, встановлення стаціонарних електричних установок у озерах, які б постійно відкачували воду з озер. Вони, крім усього, не заважали б шумом мешканцям навколишніх будинків.  А пересувні мотопомпи доводилося б залучати лише у випадках великих дощів.

реклама

Коментарі  

 
+2 #8 SMOSH 02.07.2011 17:53
Ребята, давайте смотреть в корень проблемы - нужно срочно достроить коллектор глубокого заложения /он проложен до Вернигоры и все, а его нужно тянуть до Фрунзе/. А у нас на первом плане - строительство ледового дворца????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 ЧСУ-525 02.07.2011 17:38
Якщо хтось підкаже мені, як і куди миттєво прибрати 30 000 кубічних метрів води з озера, за умови, що каналізаційний колодязь може приймати не більше 260 кубометрів на годину я з радістю прислухаюсь до його порад.
Крім того хотіось би наголосити, що наша робота - лише один гвинтик в великій машині ЖКГ міста, і в тій ситуації, що склалось дуже професійно спрацювали фахівці міськвиконкому. Завдяки їх вказівкам, розставленим приоритетам, нам залишилось лише оперативно діяти згідно затвердженого плану.

Я погоджуюсь з критикою щодо озера на ж/д вокзалі, і після закінчення дощів натравлю туди фахівців викосити навколо нього траву та прибрати сміття. З 25 числа, коли ми уклали договір з містом, погода просто не дозволяла цього зробити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 ЧСУ-525 02.07.2011 17:29
Любов Миколаївна, я пам'ятаю про Вашу заявку по вулиці Фрунзе. І по людські співчуваю Вам. Але я вже пояснював Вам, що по договору в мої обов'язки не входить надавать населенню послуги екскаватора,щоб "копнуть два раза і відкопати трубу, яку хтось засипав будівельним сміттям в квітні". Коли напряг з відкачуванням води трохи спаде я зрадістю спробую вам допомогти, навіть за умови, що це не буде компенсовано мені містом.
Загальний план мереж повинен був бути обов'язково, бо інакше організація яка експлуатувала ці системи до нас робила незрозуміло що. Ми не просто так підняли це питання, і обов`якково створемо таку схему. І тоді це дасть змогу проаналізувати загальний стан мереж дощової каналізації міста, і робити відповідні висновки.
Ми жодним чином не намагались робити собі піар, і проїхали з журналістом по місцях нашої роботи тільки для того, щоб вона на власні очі побачила як виконується робота, які є проблемні питання, і як ми плануємо їх вирішувати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 роман васыльевыч 02.07.2011 14:52
что такое за фирма челуаш.бандицкий збор денег.и ни за что не отвечает.да у нас в черкассах.кому война а кому мать родная.такие денбжище гребет а ни дорог за тротуары забудье дорогие черкащане.скоро придет зима.мер наш любимый дорогой очень
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #4 Житель Черкасс 02.07.2011 13:31
Любовь Николаевна, не тупите!!!!!! вы говорите про апрель, а с мужиком договр был неделю назад подписан. До этого прочистку стоков выполнял ЧЕЛУАШ.
Все претензии к дяде Онищенку)))))), который тут на сайте рассказывает, о том какая же у них котора классная, а у Бортника - гнилая
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 житель ПЗР 02.07.2011 12:18
Признак хорошего руководителя - это умение организовать работу так, чтобы не случались авральные ситуации. Если бы перед тем как браться за эту работу подумали о том как будете её организовывать и выполнять, то не пришлось бы Вам спать по 3 часа в сутки. И не изображали бы из себя Робин Гуда - спасателя жителей города
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 інженер-будівельник 02.07.2011 06:41
Як такого плану мережі зливової каналізації міста не може бути, тому що будувалась вона не одночасно і не по одному проекту, може бути виконавча документація по кожному проекту будівництва зливової каналізації повулично, а це "море" папок(там плани , розрізи, акти скритих робіт). Ці документи можуть бути у балансоутримува ча або в архітектурі. Там можна їх брати і малювати собі схему, на це потрібен спеціаліст з вищою освітою, який зможе розібратися в горі цієї макулатури і вибрати необхідне, а потім це все привязати до місцевості. На це все піде близько року щоденної розумової праці. Так що притензії до попередника у Вас безпідставні, схеми у нього просто немає. Так що наймати спеца. А фотографія "Ріци", це документальна фіксація порушення санітарних норм для санстанції, ждіть інспекторів і штрафів за порушення санітарно-епідеміологічно го законодавства, а тим більше в державі холера.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Любовь Николаевна 01.07.2011 20:58
Андрей Юрьевич Бортник.Вы здесь почти герой.А у меня другая информация.С апреля месяца жители наших домов просят прочистить ливневку.Вам нашу заявку не передали?Я три раза звонила вам после потопа в Черкассах.Вы обещали приехать,посмот реть,чем можно помочь.Я хотела бы показать вам,как плавают бутли в погребе под домом,как треснула стена и провалился пол в доме.А нужно было всего лишь приехать по заявке и выполнить свою роботу.ВОВРЕМЯ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100