Чергова риболовля «надихнула» користувача черкаського форуму на створення такого повідомлення: «Затока Дніпра біля парку 50-річчя затягнена плівкою з червоної фарби і ґрунтовки, якими реставрували міст». Хто «перефарбовував» дніпрові хвилі з’ясовували журналісти «Прочерку».

фото - Черкаський форум (forum.ck.ua)

фото - Черкаський форум (forum.ck.ua)


Рибак Бридя (саме так він називає себе на форумі) розповідає, що на днях (4 листопада – ред.) сидів у тій фарбі. «Течією її несло по усьому Дніпру. Потім бачив, як просто смугами до води щось лилося».

Ще один із користувачів форуму PROSST також підтверджує факт того, що вода стала червоною, і надає наочне підтвердження інформації:

vodaze2

 «Ось де ми плавали човном (на веслах) – все затягнуло червоною плівкою. Нижче не спускалися. Обведено те, що я точно бачив. Справжніх масштабів я не знаю, але здогадуюсь. Міст фарбували-то вчора, а я там був там сьогодні! Більшу частину фарби вже за добу знесло за течією». 4 листопада увечері

Тим часом урядові структури «ні сном, ні духом» про надзвичайну ситуацію не відають. Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи Черкаської облдержадміністрації Олександр Криворучко зауважує, що інформації щодо забруднення фарбою води річки Дніпро в районі моста не надходило, як і жодного дзвінка-скарги від черкасців.

– Дійсно, підрозділ Черкаської дистанції шляхів Шевченківської дирекції залізничних перевезень Одеської залізниці міст перефарбовував. Логічно, що фарба у воду капала. Але коли я побачив ті фото… Скільки ж тієї фарби має бути?! Вважаю, що на комп’ютері можна створити будь-що. Я вам і чорта зроблю, якщо треба. Тим паче, ми вчора виїжджали на місце події. Ніяких плям не бачили, – говорить пан Олександр.

В екологічній інспекції також критично оцінюють «дніпровий» казус. За словами начальника головного управління екологічної інспекції в Черкаській області Миколи Клименка, скарги до державної екології, як і до Черкаського обласного управління водних ресурсів та до Черкаської обласної санепідемстанції, не надходили.

– Дізналися про «червоне» Дніпро від журналістів. Вони хотіли коментар взяти. Ми виїжджали спільно з працівниками МНС до новопофарбованого моста. Спускалися вниз по течії. Брали воду на аналізи. Проте видимих доказів не помітили. Зважали і на рух течії. Але нині вона не така велика, щоб знести пляму. За нашими підрахунками, фарба може бути біля Червоної слободи, але і там, згідно з даними перевірки, чисто, – каже пан Микола.

vodaze3

Примарною шкоду від такої події вважають і черкаські екологи.

– Екологічної катастрофи, як і суттєвої шкоди для рибного господарства, не буде. На якості питної води для черкащан фарба не позначиться. Оскільки ми беремо воду у c. Сокирно з Дніпровської водоочисної станції (вона розташовується вище по течії Дніпра від місця події). Фарбувальні речовини рухатимуться по течії Дніпра, зачіпатимуться за рослини і, зважаючи на свою густину, осідатимуть на дно. Що стосується водозаборів  нижче по течії (місця, де відбуваються процеси водопідготовки питної води), то там фарба осідатиме на піщаних фільтрах. Їх незабаром доведеться просто поміняти, – коментує голова Черкаської обласної організації «Всеукраїнська екологічна ліга» Наталія Фоміна.

Вона зауважує, що не вплине фарба і на рибу.

– Думаю, нам варто опікуватися більш серйозними проблемами, що загрожують Дніпру, яка дає питну воду для 35 млн. українців, зокрема і черкащан. Це відсутність очисних споруд на малих річках, це скиди неочищених вод із будинків, побудованих на березі. Нікуди не поділася й проблема радіоактивного мулу, що осіла у воді Кременчуцького водосховища після Чорнобильської катастрофи.

Черкаські держслужбовці сумніваються у масштабності події. «Не могло скільки накапати тієї фарби! Щось тут не те». А черкаські рибаки, разом з тим, продовжують на форумі нарікати на владу та «зважувати» наслідки фарбування.

Гордіїв вузол під силу «розв’язати» аналізам води з Дніпра на наявність хімічних домішок, у тому числі і фарби. Результати перевірки обласна екологічна інспекція отримає у вівторок.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #5 отшельник 15.11.2011 13:08
Тобто , судячи з реації "службовців "( Саме так пишу , в лапках)ми з вами , хто бачив , брехуни .
Отак , шановні .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #4 oчевидець 11.11.2011 15:34
Примарною шкоду він :-* такої події вважають і черкаські екологи.
Грамотяки!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #3 Андрей 11.11.2011 15:11
Что могу сказать, спасибо СМИ за размещение данной статьи, может в следущий раз не так нагло будут поливать краской нашу реку... В тот день когда между первым и вторым пролётом красили мост, я находился на лодке ниже моста метров в 100 и даже на таком расстоянии на меня летела краска с пульверизатора, не говоря о слое на поверхности.
Ну а чиновникам если по барабану на экологию, то пусть хоть обратят внимание на расход краски как расход бюджета, выделенного на покраску моста.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 Илья 11.11.2011 14:57
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи Черкаської облдержадмініст рації Олександр Криворучко зауважує:

– Дійсно, підрозділ Черкаської дистанції шляхів Шевченківської дирекції залізничних перевезень Одеської залізниці міст перефарбовував. Логічно, що фарба у воду КАПАЛА. :-x - А разве это уже не есть нарушением норм проведения подобных работ????????

Фарбувальні речовини рухатимуться по течії Дніпра, зачіпатимуться за рослини і, зважаючи на свою густину, осідатимуть на дно. Що стосується водозаборів нижче по течії (місця, де відбуваються процеси водопідготовки питної води), то там фарба осідатиме на піщаних фільтрах. Їх незабаром доведеться просто поміняти, – коментує голова Черкаської обласної організації «Всеукраїнська екологічна ліга» Наталія Фоміна. :-x - Рухатимуться, осідатимуть - значит, есть чему оседать???????????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #1 Дмитро 11.11.2011 10:13
ни о чем (
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100