реклама Делікат

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко зараз насамперед зосереджений на питаннях, пов’язаних з пандемією, а це – медична допомога хворим, намагання втримати ситуацію, не давши коронавірусу поширитися. Однак, якраз через карантин виникає безліч інших питань – від економічних до соціальних. Скільки місто втрачає через коронавірус?

IMG_20200428_122821

Які капітальні роботи зараз продовжують виконуватися? Як виживає тролейбусний парк без пасажирів? Чи думає зараз мер про місцеві вибори? Про це та інше детальніше в інтерв’ю на «Прочерку».

«Обласна лікарня  час карантину мала б виконувати свої прямі обов’язки»

– Яка ситуація з коронавірусом? Чи вистачає потужностей на базі Черкаської інфекційної лікарні для лікування хворих?

– Цілком вистачає. У зв’язку з тим, що обласна лікарня в Черкасах також задіяна в боротьбі з коронавірусом і 9-поверховий корпус лікарні приймає хворих на covid-19, то в області фактично спинилося надання спеціалізованої допомоги. Хто з «розумних» визначив Черкаську обласну лікарню лікарнею спеціалізованої допомоги по боротьбі з covid-19? І це питання цікавить не тільки мене, а й заслужених лікарів, завідуючих відділеннями, кандидатів наук, лікарів вищої категорії. Сьогодні є безліч закладів, які можуть професійно надавати допомогу хворим на коронавірус. Та ж Черкаська інфекційна лікарня має 100 ліжок, а завантажених – 22-25.

Скажу, що в часи завантаження по грипу було й більше хворих, ніж нині. Я дуже переживав, коли в дитячій міській лікарні було переповнене відділення для грудних дітей. Оце було надзвичайно серйозно. А зараз ситуація інша. Вважаю, що наказ про визначення обласної лікарні в переліку тих закладів, що лікують коронавірусних пацієнтів, – непрофесійний. Відверто, мою думку розділяє заступник голови Черкаської ОДА Юрій Лесюк. І я тут пригадую нещодавні дані управління статистики щодо причин смертності черкащан. Фактично більше трьох тисяч померло й з них мало не половина від хвороб серця: інсульти, інфаркти. Окрім того, з початку року від пневмоній померли люди і це не одна особа. У Черкасах це 15 людей! За такий же період минулого року людей померло більше. А Міністерство охорони здоров’я приховує інформацію, скільки людей померло від яких хвороб. Тоді б можна було робити висновки стосовно епідемії.

– Прокоментуйте призначення нового керівника департаменту охорони здоров’я та медичних послуг, лікаря Всеволода Кульчиковського, чому саме він?

– Якби не було пандемії, слід було б оголошувати конкурс, заслухати програми дій. Водночас на сьогодні склалася така ситуація, яка вимагала негайного вирішення.

Вважаю, що підібрана кандидатура цілком нормальна, практикуючий лікар, який знає медицину з середини. Ми відійшли від менеджерів, як модно було казати, мовляв, не обов’язково бути лікарем, важливо бути управлінцем. Але ви бачите, яка ситуація з реформою Супрун? (екс-міністр охорони здоров’я – Уляна Супрун – ред.) Вона радянську медицину, що була зразком канадської, шведської, фактично знищила. Насамперед, починаючи від фізкабінетів, які не є в переліку послуг, за які платить служба здоров’я, закінчуючи туберкульозним диспансером... Отже, медична реформа, на мою думку, є провальною.

Новому директору департаменту охорони здоров’я та медичних послуг поставив завдання збільшити кількість виїзних бригад, які б брали аналізи для проведення ПРЛ-досліджень.

IMG_4738

«Медики Черкас вже отримали надбавку»

– Опозиція критикує владу нібито нічого не купується для медиків. Прокоментуйте це.

– Все закуповується, що є в наявності в Україні, те, що маємо придбати за рішенням сесії. Але говоритимемо відверто, що розпорядниками коштів зараз є головні лікарі черкаських лікарень. Це питання чітко до них, як відбуваються закупівлі, проводиться захист медиків, оскільки ми надали їм кошти для цього. Щодо відверто спекулятивних тем, наприклад, по апаратам ШВЛ, то не секрет, щоб такий апарат отримати, треба стояти в черзі 2 місяці. І це питання не Бондаренка, не Філатова, не Кернеса. Це більш глобальна проблема.

Перші два апарати мають надійти наступного тижня в Черкаську міську інфекційну лікарню. Це апарати, які ми бронювали вже давно. Та зрозумійте, що Черкаси мають 64 апарати. Точно такі обласні центри – Чернігів, Житомир, Суми – мають 25-30 апаратів. Але більше в нас використовуються кисневі концентратори. Загалом, людей потрібно лікувати на ранніх стадіях, щоб не доходило до апаратів ШВЛ.

– Як щодо надбавки для медиків?

– Медики Черкас вже почали отримувати муніципальну надбавку за інтенсивність праці. Також у квітні була одноразова допомога. Але це стосується, наголошу, тільки медичних працівників Черкаської інфекційної лікарні. Їм також виплатили одноразову допомогу. По програмі підтримки медичної галузі міста ми почали працювати ще рік тому.

IMG_4785

«Вже зараз недоотримуємо через коронавірус близько 100 мільйонів»

– Скільки Черкаси втрачають через карантин?

– Міський бюджет Черкас недоотримає вже зараз близько 100 мільйонів гривень. А рішення уряду, на мою думку, лише шкодять органам місцевого самоврядування та громадам. Тепер ми будемо 2 роки відходити від карантину. Прогнозую, що станом на травень втрати бюджету зростуть до 200 мільйонів. Вважаю, уряд мав би компенсувати містам ці збитки.

Тож бізнес треба запускати. Треба працювати, це хоча б дасть можливість не прийти до крайньої межі у фінансовій частині життєдіяльності міста.

Водночас ЄБРР не забув надіслати листи до  Черкаситеплокомуненерго та Черкасиводоканалу про сплату коштів за кредити, які бралися ще в 2009 році, але громада Черкас до цих пір змушена їх сплачувати.

– По кредитах все рівно місто має платити?

– Так, і це мільйони гривень.

Водночас Черкаська ТЕЦ нам винна біля 23 мільйонів і вона не хоче підписувати договір за транспортування теплової енергії, це чесний договір, який ми погодили в НКРЕКП, тож підемо в суд. Зрозуміло, що триматимемо наші підприємства на плаву, але проблеми є. Кредити ЄБРР бралися ще у 2009 році. Реально ЄБРР ми винні близько 27 мільйонів у твердій валюті. За мого мерства кредити не бралися, лише гасилися. Ми погасили близько 120 мільйонів кредиту.

– Які капітальні роботи проводяться в карантин?

– Ми продовжуємо асфальтування вулиці Сумгаїтської, вулицю Чехова накрили нижнім шаром асфальту, визначили перелік вулиць, які будемо ремонтувати середнім поточним ремонтом, насамперед від площі 700 річчя до Чигиринської. Протягом двох місяців зробимо більше десяти вулиць. Окрім того не забуваємо за тротуари. Над усуненням проблем вуличної інфраструктури працюємо системно.

94871188_1500248486803704_7168280557095223296_n

– Як карантин вплинув на перевізників?

– Карантин некритично вплине на КП «Черкасиелектротранс». Від пасажиропотоку торік тролейбусним парком було зібрано 8, від сили 10 мільйонів, а на утримання підприємства витрачаємо з бюджету близько 70-ти, тож якось місто без пасажиропотоку справляється. Скоротити працівників не можемо, бо це податки, що йдуть до нашого бюджету. І я за те, щоб розвивати наші комунальні підприємства, бо це, знову ж, відрахування до бюджету. Поряд з тим треба впроваджувати нові сучасні технології.

Нині також складна ситуація і в приватних перевізників. Тримаю з ними зв'язок, розумію, що вони у великих збитках. Думаю, буде відбуватися пом’якшення карантину і їм дозволять возити пасажирів.

– А по зверненню Асоціації операторів зовнішньої реклами щодо податкових канікулів приймали рішення?

– Потрібно йти назустріч, в тому числі і власникам бордів. Дякуючи їм, велику кількість площин надано для соціальної реклами. Влада повинна показувати приклад, але в цей час власники великих торгових центрів не надали канікули. Кажуть платіть 50% оренди, або вибирайтеся. Черкаська міська рада однією з перших ухвалила рішення зменшити ставку єдиного податку для підприємців 1-ї та 2-ї груп, а ще – звільнила підприємців від сплати за оренду комунального майна на період карантину.

Ці речі, що прийняв уряд, поставив українців у різні умови, тож наше завдання врегулювати цю ситуацію в межах повноважень.

– У контексті економічних питань: для чого зараз потрібно було встановлювати сталеве яйце за 200 тисяч?

– Кожен департамент є самостійною юридичною особою, веде свою господарську діяльність та самостійно планує свої витрати. Кожного керівника департаменту мають оцінювати за його роботою і за його діями. Так, можливо це суспільний резонанс, не на часі, можливо я б не купував, але є й інші думки. Тож давайте судити керівників департаментів за їх професіоналізмом.

– А які стосунки з областю в цілому?

– У період пандемії нам прийшов лист з ОДА: «просимо наблизити субвенцію 2,5 млн. на будівництво спортивного майданчика в мікрорайоні Дахнівка». Там всього біля 5 млн. Це якраз вже п’ятий день карантину був. Я відповів, що зараз вважаю за недоцільним такі витрати. Згодом знов лист прийшов з ОДА. Просили терміново наблизити кошти по ремонту площі перед драмтеатром – це вже 8 мільйонів. Я відверто скажу, у мене хороші стосунки з губернатором, але це не означає, що я не буду відстоювати інтереси міста Черкаси. Від гарних стосунків я б хотів бачити результат. І ми не просимо чуже, а хочемо те, що належить нам, жителям міста. Зараз я маю на увазі податки, які ми сплатили до державної скарбниці. За всі ці роки на ремонт доріг області розподіляли мільйони гривень, але жодної копійки на ремонт доріг обласного центру ніколи не виділяли.

«Купивши пилосмок майже за 5 мільйонів, ми зекономили кошти платникам податків»

– Які сподівання на місцеві вибори? Адже маємо виборчий рік.

– Відповім так. Я пам’ятаю, в якому стані прийняв місто. На одній із центральних магістралей – вулиці Смілянській тролейбус застрягав і не міг далі їхати через ями. Ці речі чогось ніхто не пам’ятає. А тепер можна пройтись тротуарами, можна комфортно проїхати містом. І відповідно до муніципального опитування групи «Рейтинг» – питання по дорогам важливе.

А тепер детальніше. Коли я прийшов на посаду, в комунальногопідприємства ЧЕЛУАШ було 7 одиниць техніки, сьогодні там – 56.

0329f71ded36c2f43f2ba67bf25fa642

Ми купили рециклери на «Черкаситеплокомуненерго», щоб спокійно ремонтувати пориви. Коли я став міським головою, незакритих поривів тепломереж по місту було біля 300, коли прийшов на посаду керівника в це підприємство Павло Карась, незакритих поривів було 200, зараз все робиться фактично в поточному режимі.

Оновлено техніку «Черкасиводоканалу» та інших підприємств.

Згадаю і ремонт Будинку трауру. Десятиліттями там проводили в останню путь, а на подвір’ї була така яма, що автобус нахилявся і труна мало не падала. То вибачте, коли мені розповідають про чиєсь господарювання…

Так само не було нормального трактора, сміттєвоза на кладовищах. Зараз ситуація змінилася.

Новий сміттєвоз працює і на підприємстві «Черкаська служба чистоти». Закидають, мовляв недоречно купувати за 4,9 мільйонів пилосмок. Але та ж вартість прибирання міста в підрядника – 15 мільйонів. Зараз ми фактично зекономили вдвічі кошти бюджету, а це ж кошти громади.

Вважаю, що місто має бути забезпечене всіма необхідними засобами для прибирання, асфальтування, ремонту вулиць. Думаю, згодом ми зможемо все це придбати й силами комунальних підприємств здійснювати всі роботи, пов’язані з вуличною інфраструктурою.

– У період карантину задоволені роботою заступників?

– Кожен виконує роботу так, як виконує. Я скажу по собі – навантаження велике, втричі більше, ніж за звичайних умов.

– Наближається тепло: як щодо якості водопостачання, адже притоки Дніпра, як пишуть ЗМІ, забруднені?

– Ми постійно спілкуємося з директором водоканалу. Якість питної води одна з найкращих в Україні. Ми зараз вивчаємо можливість застосування нових реагентів, які застосовує київський водоканал. Треба рік, щоб протестувати. Вважаю, черкащанам не варто турбуватися. Але, звісно, мова йде і про якість труб. На жаль немає коштів, щоб модернізувати всю систему. Це має бути державна програма, бо жодне місто, райцентр таке не потягне фінансово.

– Чи готові ви до виборів? Вони взагалі будуть?

– Я вважаю місцеві вибори відбудуться за графіком. Головний конкурент – це я сам.

Хіба дискредитація мене як опозиційного міського голови як це було при Порошенку. Окрім того в умовах пандемії міські голови стають ще більш міцними. Бо фактично вся відповідальність покладається на них. І мери є лобістами своєї громади.

IMG_4730

«Наступна каденція нашої команди – це розвиток міста, набережна, рекреаційні зони»

– А щодо соратників? Наприклад, ви підтримували свого часу Дмитра Кухарчука, як кандидата в народні депутати, а згодом він висловлював готовність підтримати вас як кандидата в мери. Та зараз бачимо певні непорозуміння з Нацкорпусом, представником якого і є Дмитро Кухарчук. Нацкорпус розкритикував вас, що ви розширили перелік осіб для перевезення громадським транспортом, не порадившись з ними.

– Це право кожного і це мораль кожної людини. Будь ласка, я лише за те, щоб були кандидати, щоб їх було більше, щоб ми позмагалися. Щодо команди міського голови, так можливі зміни можлива зміна стратегії. У нас зараз, знаєте, модно намалювати стратегію, потім нічого не зробити. Чому ми як прийшли до влади, зразу не прийняли стратегію? Бо машина їхала на цвинтар і переверталася в ямах на дорозі, тротуарів не було. Тож цю каденцію ми приводили місто до рівня обласного центру. Наступна каденція нашої команди – це розвиток міста, набережної, рекреаційних зон, новий стратегічний план розвитку міста.

Два роки з п’яти ми номер один в Україні за кількості капітально відремонтованих доріг на кожного жителя міста. Після доріг буде приведення до ладу парків, відпочинкових зон і все буде в порядку.

– Можуть серед соратників з’явитися одіозні особи?

– Мої соратники – це мої однопартійці, керівники і працівники комунальних підприємств, громада міста Черкаси. Я рівновіддалений зараз від всіх політичних процесів, але я поважаю команду, яка рухається зі мною в одному напрямку і яка ставить інтереси міста вище інтересів власного піару.

– Була інформація що ви відмовилися від зарплат і премій?

– Я особисто перебуваю у відпустці за свій рахунок. Документи підписує заступник Ігор Волошин, але я в курсі всіх міських справ.

Мої заступники отримали зарплати і купили засоби для дезінфекції, перерахували кошти в благодійний фонд. Я ж маю 52 тисячі 800 гривень зарплати. Попередню перерахував на потреби Черкаської міської інфекційної лікарні. З інших зарплат фінансував багато молодіжних проектів. Я не розповідаю, що фінансував поїздки обдарованих дітей з певними вадами здоров’я на різні конкурси. Це мій вибір. Якщо мене критикуватимуть за зарплату – на здоров’я. Хай би зробили десяту частину того, що я. А я, до слова, на сьогодні живу за рахунок бізнесу моєї дружини. За всіх заступників не говоритиму, бо це власні кошти – це особиста справа кожного. Так, говорять за потребу врізати всім зарплату, але є такі директори департаментів, які 24 години на добу зі мною працюють і які несуть неймовірну відповідальність та величезне навантаження.

– Що зробите як закінчиться карантин?

– Зізнаюся, я дав собі слово рік не купувати одяг. Через пандемію переоцінюєш життя, весь його зміст.

На жаль, під час карантину не проводив багато часу зі своєю родиною, з дітьми, бо постійно перебуваю на роботі.

Мрію по закінченню карантину разом із сім’єю піти на затишний черкаський пляж, скупатися в Дніпрі, поспілкуватися з жителями міста, обійнятися з рідними й близькими та не думати про надмірну безпеку та соціальну дистанцію.

Назарій Вівчарик, фото "Прочерку" та прес-служби міськради

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #9 Каденція кінчається 16.05.2020 21:56
Цитую Solid:
І ні х..........разу не привели.
Првіційщина руліт.

Анатолій Бондаренко: «Цю каденцію ми приводили
Кожен рік з бюджету міста тратили по 2 мільярда гривень, приводили, приводили, але що вдалося, то це пристроїти на посади з зарплатею 70 тисяч гривень безробітних без жодного запису у трудових книжках Ботнара, Ковбошу і всю промосковську (бо чомусь виросли всі там) і цитуючу Чєхова Свободу. А що зроблено? За 5 років !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! у центрі міста перед магазином Кооператор провалля на тротуарі збільшилося з 30 сантиметрів до півметра!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Solid 12.05.2020 01:40
І ні х..........разу не привели.
Првіційщина руліт.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #7 Цікаві фото 08.05.2020 17:01
На знімках журналісти - в масках, міськчинуші - без.
От і все, що потрібно знати про рівень відповідальност і перед собою і перед людьми.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 Двірник 108 08.05.2020 16:50
На одній із центральних вулиць міста Черкаси Смілянській , між Хоменка та Вернигори, тротуар був відсутній, а вірніше замулений. Вже декілька днів ідуть роботи. Залишився поки не тронутий танцювальний майданчик ідіотів, біля СТО. ХТОСЬ на СТАНЦІЇ ТО, шиномонтаж, гроші заробляє, а майданчик не може впорядкувати.А може Мер допоможе, заставить ШИНОМОНТАЖ зробити тротуар замість багнюки та водних перешкод. А мешканці будинку 108 і так будуть вдячні меру за його тротуари.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #5 Колян 05.05.2020 00:37
Анатолий за это время больше сделал для Черкасс чем все остальные!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #4 Любава 01.05.2020 17:01
"А я, до слова, на сьогодні живу за рахунок бізнесу моєї дружини". Толя, ти хоч сам себе чуєш? А, до слова, туризм стоїть вже 2 місяці. Бізнес то дружини, майно, машини - рідні та брата.. Чи варто знову пускати "бомжа" на 2-гу каденцію?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #3 ТВ РОСЬ 10.11.2015 29.04.2020 21:02
Анатолій Бондаренко: «Цю каденцію ми приводили місто до рівня обласного центру»

Щось каденція затяглася.
Теледебати Одарич С. - Бондаренко А.
у листопаді 2015 року, а конкретно 10 листопада хтось так задорно по телевізору обіцяв "да за я рік реконстуюю бульвар Шевченка!!!" :sigh: :cry: :-x
А потім більше року назад обіцяв Зеленському що до Дня закоханих, 15 лютого 2020 року побудує дві школи, 2 дитсадка і щось ще про аптеки на Корольова :o :-?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+24 #2 НКРЕ 29.04.2020 20:50
Знаменне фото Карася. Прийдіть і подивіться на те місце, де вклали той клаптик асфальту, який він громогласно контролює. Фішка у тому, що то все обладнання навкруги для асфальтування міська рада купила усього десь за 12 мільйонів, а прийдіть і подивіться на якість виконаних робіт. Така лажа! Знайти легко, виходите з магазину Делікат, що на Хрещатик сіті і вправо метрів 50.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #1 Правда 29.04.2020 20:42
Спасибо за правду про вирус, жаль, что она затерялась среди большого текста
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100