Унікальне обладнання для реабілітації дітей із вадами нервової системи вартістю близько 8 мільйонів гривень вже почала отримувати Черкаська обласна дитяча лікарня від ПАТ «Азот». Ініціатором благодійної допомоги медичному закладу стала почесний президент «Азоту» Валентина Жуковська.

Завдяки такому обладнанню Центр реабілітації дітей з органічним ураженням центральної нервової системи, що розташований у закладі, зможе повноцінно запрацювати вже до кінця року. Вже зараз діти отримують лікування та реабілітаційні процедури. А фахівці уже освоюють нові апарати, що днями надійшли в заклад. Валентина Жуковська приїхала в лікарню подивитися, як працює обладнання. Почесний президент ПАТ «Азот» зустрілася з медиками, поспілкувалася з маленькими пацієнтами і їхніми батьками та навіть спробувала на собі позитивний вплив оздоровчого кисневого коктейлю.

У сенсорній кімнаті буде черепаха-тренажер

Черкащанка Наталія в обласній дитячій лікарні проходить курс зі своєю півторарічною донечкою Полінкою. У дівчинки – ураження центральної нервової системи. Наталя сподівається: лікування та реабілітація допоможуть її дитині у майбутньому видужати. Жінка задоволена лікуванням у закладі.

Черкащанка Наталія сподівається, що процедури допоможуть її доньці Поліні видужати

Черкащанка Наталія сподівається, що процедури допоможуть її доньці Поліні видужати


– Звісно, купити певні речі для реабілітації додому я не можу. Отримую 130 гривень у місяць на дитину, тож це непосильно. А тут ми проходимо курси лікування – це масажі, електростимуляція, уколи, будемо відвідувати і реабілітаційний центр, – каже Наталія.

Завідувач центру реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи Тетяна Ліва продемонструвала Валентині Жуковській обладнання, яке заклад уже отримав. Зокрема, спеціальні реабілітаційні крісла допомагають тому, аби під час занять дитина перебувала в правильному положенні.

– На цих кріслах діти зможуть займатися за комп’ютером. Ми встановили вже кілька розвивальних програм, плануємо поставити сюди ще й спеціальну клавіатуру з кольоровими кнопками, щоб дитина не плутала клавіші, – розповідає Тетяна Михайлівна. – Завдяки таким програмам дитина вчиться концентрувати увагу, рахувати, розвивається моторика рук під час роботи на клавіатурі.

За словами медика, такі комп’ютерні програми можна застосовувати у реабілітації дітей, починаючи вже з року.

Радіють фахівці центру і появі апарата для приготування кисневих коктейлів. Завдяки тому, що під дією ультрафіолету кисень переходить у активну форму, організм отримує значний позитивний ефект, ніби після 10-годинної прогулянки у лісі.

– Покращуються всі обмінні процеси, тож це один з етапів оздоровлення, – зауважує Тетяна Ліва.

Також вона показує електростимулятор. Розповідає: апарат працює у 8-ми програмах, кожна має певний режим дії, як розслаблювальної, так і навпаки спрямованої на підвищення тонусу м’язів.

Дидактичні матеріали для малюків у веселій формі – «Сонечко» і «Головастик»

Дидактичні матеріали для малюків у веселій формі – «Сонечко» і «Головастик»


– Як правило, дітям потрібно пройти 10 таких процедур. Апарат має таку властивість, що у випадку від’єднання електрода, скажімо, коли дитина злякалася, заворушилася, він подає сигнал, – зазначає медик.

Особливо яскравим і привабливим виявилося обладнання для сенсорної кімнати. М’які геометричні фігури, релаксаційне крісло-транфсормер, сенсорна доріжка – усе це спрямоване на розвиток органів відчуттів та релаксацію.

Унікальна черепаха-тренажер виконує безліч функцій

Унікальна черепаха-тренажер виконує безліч функцій


– Ось маємо унікальну реабілітаційну черепаху, – демонструє лікар велику кольорову іграшку. – Якщо зняти з неї чохли, ми отримуємо тренажер для лікувальної фізкультури. А надягаючи по черзі чохли, можемо виконувати з дітьми різні завдання. Тут і вивчаємо кольори, і розвиваємо дрібну моторику рук, і виконуємо багато інших вправ. У комплексі ідуть також наліпки, словом, усе для розвитку.

Ще в сенсорній кімнаті будуть і релаксаційні пуфики, і крісло комфорту, і м’ячі-тренажери, і дзеркальна куля, і сухий душ.

Усе це – лише частина обладнання. Незабаром заклад отримає набагато більше. Серед унікальних апаратів чекають і локомат – спеціальний робот-тренажер, який учить дитину ходити.

Тетяна Ліва демонструє речі, які будуть у сенсорній кімнаті

Тетяна Ліва демонструє речі, які будуть у сенсорній кімнаті


Також за 2 тижні планується монтаж обладнання для басейнів. А дещо пізніше – у лікарні будуть встановлені і унікальні ванни для лікувальних процедур.

– Буде 5 ванн, уже сплановано, де вони розташуються, – демонструє підготовлене приміщення Тетяна Ліва. – Маємо отримати дуже дороге бальнеологічне обладнання, призначене для медичних закладів. Такого немає навіть у найвідоміших реабілітаційних центрах України. Тут ми будемо проводити водні процедури, підводний масаж, вихровий вплив на кінцівки. Передбачено також можливість під’їзду сюди на візках.

Рання реабілітація – шанс на повноцінне життя

Ознайомившись із обладнанням та оглянувши приміщення, почесний президент «Азоту» Валентина Жуковська підсумувала: вигляд обладнання викликає позитивні емоції, оскільки воно кольорове і схоже на іграшкове. Важливо розуміти, що діти, які потрапляють на реабілітацію, із самого дитинства стикаються з бідою.

З фахівцями закладу Валентина Жуковська обговорила напрямки реабілітації дітей у обласній лікарні

З фахівцями закладу Валентина Жуковська обговорила напрямки реабілітації дітей у обласній лікарні


– Щойно побачивши світ, діти знають, що треба жити не тільки вдома, а й у лікарні. Тому дуже важливо, щоб вони могли  побачити щось яскраве, кольорове, веселе. Побачили, що в житті є не тільки уколи, не тільки лікарня та лікарняні ліжка, а є життя, – каже Валентина Жуковська.

Вона зауважує: батьки, у яких невиліковні діти, дуже потребують підтримки. Бо розвиток такої дитини – дуже складна річ.

– Коли дитина народжується з таким діагнозом, дуже важко адаптувати її до середовища, зробити так, щоб дитина не відрізнялася від інших. Сьогодні Обласна дитяча лікарня має всі можливості надати таку допомогу і на Черкащині, і сусіднім регіонам. Той підхід, який започаткувала обласна лікарня, – комплексний. Можливо, можна було і не купувати, скажімо, ту ж черепаху, обмежитися локоматом. Але вона теж дуже важлива, бо такої черепахи діти вдома не побачать. Тому я вдячна персоналу лікарні за те, що лікарі намагаються започаткувати новий підхід до лікування дітей, які народилися з ураженням нервової системи, з дуже важкими прогнозами. Впевнена, що такий підхід дасть можливість багатьом дітям мати надію на суттєве покращення стану здоров’я, – зауважила Валентина Жуковська.

Завідувач неврологічного відділення Черкаської обласної дитячої лікарні Катерина Прокопенко розповідає: в області нині майже 850 дітей-інвалідів, які мають патологію нервової системи. Найвагоміша частка серед них – це діти з діагнозом ДЦП.

– Ніхто ніде у світі не може вилікувати ДЦП і ніхто не ставить таке завдання, бо це дуже складна патологія. Завдання стоїть зовсім інше – соціальної педіатрії.  Ми повинні створити такі умови, в яких кожна дитина навчилася б пристосовуватися до суспільства. Важливе тут і медикаментозне лікування, але велике значення мають заняття з логопедом, з дефектологом, психологом. Все це обладнання, яке буде встановлено в центрі, безперечно, принесе дітям радісні і хороші емоції, які сприяють хорошому лікувальному процесу, – каже Катерина Іванівна.

Головний лікар Обласної дитячої лікарні Сергій Марков подякував Валентині Жуковській за небайдужість до проблеми і серйозний підхід до підбору якісного обладнання для лікарні. Він переконаний: кожній хворій дитині в першу чергу треба вселити впевненість, що вона – повноцінний член суспільства.

– В лікарні можна створити ту ігрову обстановку, де дитина відійде від усвідомлення, що вона пацієнт. Кожна процедура в ігровій формі не викликає негативних емоцій, тож дитині хочеться сюди повертатися, а це дуже впливає на результати лікування. Ми хочемо розпочати реабілітацію з якомога меншого віку. Бо за рахунок пластичності дитячого організму, це дає неабиякі результати, - зазначив головний лікар.


Реабілітаційний центр зможе приймати хворих дітей як на стаціонарне лікування, так і на амбулаторне. Щомісяця тут проходитимуть процедури 50-60 діток. Планують тут і спеціальні курси для батьків, які опинилися в подібній скруті. Адже визнають: нерідко матері дітей-інвалідів залишаються сам на сам із бідою.

– Я бачила батьків, у яких хворі діти, і це дуже тяжке відчуття – безнадії і безвиході. Найголовніша мета цього центру – допомогти таким родинам, щоб вони не відчували себе кинутими, і розуміли, що їм допоможуть і підтримають, – зауважила Валентина Жуковська.

Валентина Жуковська: «Хворі діти мають повноцінно відчувати життя»

Завдяки такому обладнанню Центр реабілітації дітей з органічним ураженням центральної нервової системи, що розташований у закладі, зможе повноцінно запрацювати вже до кінця року. Вже зараз діти отримують лікування та реабілітаційні процедури. А фахівці уже освоюють нові апарати, що днями надійшли в заклад. Валентина Жуковська приїхала в лікарню подивитися, як працює обладнання. Почесний президент ПАТ «Азот» зустрілася з медиками, поспілкувалася з маленькими пацієнтами і їхніми батьками та навіть спробувала на собі позитивний вплив оздоровчого кисневого коктейлю.

реклама

Коментарі  

 
0 #12 Черкассы 16.06.2012 16:54
Цитую Юрій В.:
Люди, запомните, это деньги не Жуковской! Это наши с вами деньги! Вот за наши деньги нас и хотять купить с потрохами, чтобы пройти в Раду и отстаивать там интересы Фирташа! Так что думайте головой, кто такие эти "данайцы, дары приносящие"!
100 % поддерживаю, Фирташ сидит на газовой трубе и на нас зарабатывает а такие как Олейник списали им долги в 24 млрд. грн. а почему нам людям не прощают эти долги?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 Юрій В. 13.06.2012 17:37
Люди, запомните, это деньги не Жуковской! Это наши с вами деньги! Вот за наши деньги нас и хотять купить с потрохами, чтобы пройти в Раду и отстаивать там интересы Фирташа! Так что думайте головой, кто такие эти "данайцы, дары приносящие"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 федор припципиальный 13.06.2012 17:08
еще депутатом не выбрали а ...................избранец народа где разрекламирован ный и подаренный якобы черкащанам троллейбус шановна
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Тонкий намек 13.06.2012 14:22
Цитую Петро Іванович:
Скільки ж грошей тратять спонсори Жуковської на передвиборчу компанію,за ці гроші можна було б такий ремонт доріг в Черкасах зробити! :o


Знаете, Петр Иванович, а вы бы лучше попробовали мамам таких деток это в глаза сказать. Интересно будет посмотреть на их реакцию... :sigh:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Катерина 13.06.2012 14:12
Знаєте, не важливо хто і з якою метою купує таке дороге обладнання для лікарні. Гловне, щоб воно було використане для лікування дітей, щоб допомагало тим, хто цього потребує, а не було зачинене на амбарний замок як музейний експонат, як, наприклад, багато ігрових кімнат та зала відпочинку у цій дитячій обласній лікарні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #7 українець 13.06.2012 13:34
Цитую Мелхала:
Цитую Петро Іванович:
Скільки ж грошей тратять спонсори Жуковської на передвиборчу компанію,за ці гроші можна було б такий ремонт доріг в Черкасах зробити! :o

А от мами хворих на ДЦП діток згодні їздити й битими дорогами, була б лише можливість вилікувати дітей. Вони дякують, що в лікарні з’явився унікальний центр реабілітації. Якби всі кандидати так витрачали кошти - не на агітаційні листівки, а на конкретні справи,- Черкаси були б квітучим містом.

У цих мам такі як Ж-вська якраз і відібрали гроші. А перед виборами з барського плеча "відстьогують" трішечки щоб ще раз їх обрали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 Володимир 11.06.2012 21:14
Цитую Оксана Колісник:
Цитую Мелхала:
А от мами хворих на ДЦП діток згодні їздити й битими дорогами, була б лише можливість вилікувати дітей...
Люди, не може бути альтернативи: або дороги, або лікування дітей. Той, хто вкидає подібні тези, якими б, на його думку, він світлими цілями не керувався, насправді робить негарну справу.

Абсолютно вірно!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 Голос 11.06.2012 21:09
Ще один Губський в юпці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Оксана Колісник 11.06.2012 12:55
Цитую Мелхала:
А от мами хворих на ДЦП діток згодні їздити й битими дорогами, була б лише можливість вилікувати дітей...
Люди, не може бути альтернативи: або дороги, або лікування дітей. Той, хто вкидає подібні тези, якими б, на його думку, він світлими цілями не керувався, насправді робить негарну справу. Зрозуміло що нинішня діяльність пані Жуковської пов'язана, передовсім із її планами на крісло у Верховній Раді, і це треба мати на увазі. А також мати на увазі те, що поява в Черкаській обласні лікарні цього обладнання - не благодійництво, а перерозподіл в певних інтересах національних благ. Треба дякувати і пані Жуковській, завдяки якій діти Черкас отримали можливість лікування, але треба дякувати і тим, хто багато працював, але таких можливостей не діждався, тим, чиї гроші пропали у банку "Надра", тим, хто опинився волею наших керівників (звідти, куди так прагне пані Жуковська) перед зачиненими дверима сільських та районних лікарень, тим... А, вибираючи - думати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Мелхала 11.06.2012 11:48
Цитую Петро Іванович:
Скільки ж грошей тратять спонсори Жуковської на передвиборчу компанію,за ці гроші можна було б такий ремонт доріг в Черкасах зробити! :o

А от мами хворих на ДЦП діток згодні їздити й битими дорогами, була б лише можливість вилікувати дітей. Вони дякують, що в лікарні з’явився унікальний центр реабілітації. Якби всі кандидати так витрачали кошти - не на агітаційні листівки, а на конкретні справи,- Черкаси були б квітучим містом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100