Скільки ще будуть існувати газети і професія журналіста, чому потрібно активно спілкуватися у соцмережах і куди незабаром піде рекламодавець – ці та інші питання сучасних медіареалій експерти та представники відомих черкаських засобів масової інформації обговорювали під час круглого столу «Черкаські горизонти нових медіа». Участь у ньому взяв керівник освітніх програм Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Олександр Власенко.

Друкована версія «Прочерку» доповнює сайт, а для газети «Акцент», навпаки, сайт є доповненням

Друкована версія «Прочерку» доповнює сайт, а для газети «Акцент», навпаки, сайт є доповненням

Про свої досягнення в рамках круглого столу «прозвітував» і сайт «Прочерк». Зокрема, його керівник – заслужений журналіст України Сергій Томіленко – розповів, про те, які теми викликають найбільш жваве обговорення, що приваблює читача і навіщо «Прочерку» своя газета. А співзасновник ресурсу, підприємець Олексій Душейко розповів, що головною метою створення сайту було бажання отримати незалежний медіаресурс.
Олексій Душейко: «Мета створення сайту «Прочерк» – розвиток незалежних ЗМІ»

Олексій Душейко: «Мета створення сайту «Прочерк» – розвиток незалежних ЗМІ»

 

– Це питання ми обговорювали роки три тому. Вибрали саме формат інтернет-сайту, бо вже тоді було зрозуміло, що це має перспективу. Як би там не було, але традиційні ЗМІ поступатимуться новим інтернет-медіа, – розповідає пан Олексій.

Про нові медіа і долю професії журналіста

Експерти підтверджують – інтернет-простір захоплює все більше коло відвідувачів, тож засобам масової інформації треба також активно його опановувати.

– Це величезний виклик для людей журналістської професії, бо тепер будь-який блогер, будь-яка людина, яка має активну громадянську позицію, може донести до аудиторії свої погляди, знання, очікування. Якщо проаналізувати тенденції, що є на Заході, то ми побачимо, що наклади щоденних газет постійно падають, – зауважує Власенко.

За словами пана Олександра, дехто навіть починає робити невтішні прогнози, мовляв, журналістики як професії вистачить ще на нинішнє покоління, а далі вона зникне взагалі.


– Я вважаю, що такі розмови передчасні, бо колись так само говорили, що зникне театр з появою телебачення. Але немає сумніву, що професія зміниться. Ми замовляли 6 років тому ґрунтовне дослідження, в результаті якого виявилося, що найбільш популярними скоро будуть  так звані нові медіа, – розповідає Олександр Власенко.

За словами експерта, нинішнє молоде покоління належить якраз до тих людей, хто не читає газети. І це не тому, що покоління зіпсоване:

– Це покоління, яке звикло фільтрувати інформацію дуже швидко, у них немає часу на те, щоб сидіти і довго читати. Це наша аудиторія, і ми маємо дати їй той продукт, який буде її задовольняти. Туди ж піде рекламний ринок. Якщо ми подивимося на рекламний ринок західних країн, то сьогодні він уже перевищив телевізійну рекламу.

Як переконує Олександр Власенко, саме інтернет-медіа – можуть бути найбільш об’єктивними. Бо вони не так залежні від фінансової ситуації, як друковані. Потребують значно менше вкладань, тож такий ресурс можна зробити залежним не від засновника чи спонсора, а від читача.

– Для цього треба його знайти, треба до нього достукатися, дати потрібну інформацію і вибудувати ті відносини з читачем, які будуть дозволяти існувати професії журналіста, а читачам давати можливість отримувати проблемну інформацію з цих, – каже фахівець.

Олександр Власенко (ліворуч) закликає газетярів не нехтувати інтернет-платформами

Олександр Власенко (ліворуч) закликає газетярів не нехтувати інтернет-платформами


Представники черкаських газет визнають: наклад друкованих ЗМІ постійно зменшується. Тож нині кожна газета паралельно розвиває свій сайт. Щоправда, у кожного він існує по-своєму. Так, газета «Акцент» викладає інформацію в мережу уже після того, як вона вийде в друкованому вигляді. Утім, головний редактор видання Тетяна Пархоменко каже, що час вже змінювати підхід.

– Звісно, є певні побоювання, що, прочитавши інформацію на сайті, люди не захочуть купувати газету. Але будемо працювати над тим, щоб, можливо, давати якісь анонси з продовженням і таким чином зацікавлювати читача, – зауважує пані Тетяна.

Олександр Власенко радить медійникам ставити на сайт ту інформацію, яка з тих чи інших причин не потрапляє в друковану версію.

– Свого часу перед таким питанням стояв журнал «Наталі». Коли вони проаналізували зміст номера, то виявили, що практично вся інформація вже є в Інтернеті, але не в них, а в когось іншого. Так і прийшло рішення наповнювати сайт раніше виходу журналу.

У газеті «Прес-центр» сайт працює дещо автономно від газети. Однак поповнюється свіжими новинами, а вже по мірі виходу номера туди потрапляють і основні матеріали.

Газета «Прочерк» навпаки, виникла пізніше за інтернет-сайт. Як розповів керівник проекту Сергій Томіленко, таким чином редакція хоче не тільки формального визнання свого ЗМІ (оскільки сайти не мають реєстрації), а й додаткового залучення читачів до інтернету.

Про поширення інформації і увагу рекламодавців

Адміністратор сайту ТРК «Вікка» Наталія Некрасова має чималий досвід просування інформації в інтернеті та приваблення рекламодавців до сайту ТРК «Вікка». Раніше ця платформа телеканалу була дотаційною, а нині вже починає також на себе заробляти. Головне, каже пані Наталя, – створити унікальний продукт, який зацікавить цільову аудиторію. Це – головний аргумент для рекламодавця. Утім, вона визнає, що багато хто з рекламодавців – далекий від того, як живе світ інтернету.

– Аудиторія, як губка, поглинає всю інформацію про якісь цікаві новинки. Саме це має популярність і може допомогти в просуванні того чи іншого продукту. Крім цього, завдяки сайту, інформацію дивляться не тільки на Черкащині, де показує телеканал, а й в інших областях. А ще відео живе. Завдяки інтернету його можна переглядати знову і знову, – зауважує пані Наталя.

Каже: поширювати інформацію в інтернеті дуже допомагають соцмережі. І не лише серйозні, як, скажімо, Фейсбук, а й більш молодіжні, наприклад, ВКонтакті.

За спостереженнями Наталії Некрасової (в центрі), користувачі інтернету дуже люблять інформацію про різні новинки

За спостереженнями Наталії Некрасової (в центрі), користувачі інтернету дуже люблять інформацію про різні новинки


Олександр Власенко підтримує: просування в соцмережах – важливе. Це піднімає відвідуваність, а отже, є додатковим аргументом для рекламодавця.

– Якщо аудиторія іде в інтернет, то що зробить рекламодавець? Піде в інтернет! Або ви будете там і матимете прибуток, або ви втратите його. Чому телевізійна реклама дорожча, ніж у друкованих ЗМІ? Тому що аудиторія більша. Інтернет-сегмент – та частина, куди рекламодавець буде іти, бо, по-перше, він дешевший, а по-друге, можна перерахувати і проаналізувати аудиторію, – коментує експерт.

Те, що рекламодавці цікавляться інтернетом, визнає і фахівець у галузі реклами – співзасновник PR-агентства «Оса» Марина Волошенко. Наводить приклад переформатування газети «Місто» і введення її до медіа-холдингу в поєднанні із порталом міської ради та журналом «Живи в Черкасах». Так само в інтернеті просувають і своє агентство, отримують звідти клієнтів і нову інформацію.

– Цікавість до інтернет-ресурсів з’являється. Хоч є певна категорія рекламодавців, які хочуть, так би мовити, «пощупати» продукт. Але в більш молодого покоління цікавість є саме до інтернету, – зауважує пані Марина.

Директор цього агентства Валентина Захарченко зауважує, що працює з усіма платформами. Але рекламодавець ще залишається більш консервативним, тому газети не втрачають позицій.

– Майбутнє в газет є. Просто треба ним правильно розпорядитися. Як би там не було, а інтернет не пахне. А свіжу газету чи журнал приємно погортати за чашкою кави. Тому просто потрібно вчитися працювати з інтернетом, – переконана Валентина.

Свої настанови медійникам дав і Олександр Власенко. Його порада – активно працювати в соцмережах, опановувати нові форми роботи, зокрема, відео, та давати локальні і гіперлокальні новини – те, що відбувається якомога ближче до читача.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100