реклама

реклама

Центральна виборча комісія оприлюднила склад Окружної виборчої комісії (ОВК) на Черкащині (округ 197). Тут 31 жовтня обиратимуть народного депутата. Станом на 29 вересня зареєструвалося уже 19 кандидатів. Лише двоє з них — представники парламентських політсил — “Слуги народу” та “Європейської солідарності”.

image7.png.1200x630_q85_crop.jpg.1200x630_q85_crop

Про це пише Рух ЧЕСНО.

Політичні партії могли висувати своїх кандидатів до 20 вересня включно, самовисуванці реєструються до 30 вересня.

Нагадаємо, навесні через зрив роботи ОВК на Франківщині після “мінування” і втечі голови ОВК зникли близько 500 бюлетенів. Тому Рух ЧЕСНО вирішив дослідити поіменно склад ОВК Черкащини. Адже саме ОВК встановлює підсумки голосування.

У ОВК парламентські партії мають свою постійну квоту — двох членів. Якщо парламентські партії не висувають своїх кандидатів, вони можуть або продати свої квоти іншим політичним гравцям, або надати ці квоти на умовах партнерства. Рух ЧЕСНО вже писав про розцінки за квоти у виборчих комісіях на “чорному” ринку. Торгувати квотами можуть і непарламентські партії, які шляхом жеребкування дозаповнюють склад комісій.

Наразі на сайті ЦВК є лише два кандидати, які представляють парламентські партії, — “Слугу народу” та ЄС. Це означає, що інші партії, наприклад, “Батьківщина”, ОПЗЖ, “Голос” не мають своїх кандидатів і їм невигідно інвестувати ресурси у роботу членів ОВК. Тому вони можуть оперувати квотами на користь одного з інших кандидатів.

За округ 197 у ЦВК відповідає Сергій Постівий. Його до складу ЦВК подавала “Слуга народу”. Саме Центральна виборча комісія під час формування складу ОВК визначає його керівний склад. Тому не дивно, що ключова роль дісталася “Слузі народу”. Тому Рух ЧЕСНО наполягає на змінах у Виборчий кодекс. Керівний склад ОВК і ТВК не може формуватися у ручному режимі.

Головує в окружній комісії Петро Сивун, представник “Слуги народу”. У Сивуна великий досвід роботи на виборах: ще у 2010 році працював у ТВО (територіальному виборчому окрузі) на президентських виборах від Віктора Януковича, далі — кілька місцевих та парламентських кампаній. На президентських виборах 2014 року був головою ОВК від Сергія Тігіпка.

У 2019 році на парламентських виборах працював на виборах від партії “Європейська солідарність”. А торік на місцевих став головою Черкаської обласної ОВК від “Слуги народу”.

Ще один представник “Слуги народу” — член ОВК Максим Разношинський. Торік балотувався від цієї ж партії до Черкаської міської ради. Працює виконавчим директором благодійної організації "Благодійний фонд Олега Арсенюка", а також — помічником нардепа Арсенюка (представник “Слуги народу”).

Член ОВК Володимир Наконечний, який представляє “Аграрну партію України”, на парламентських виборах балотувався у 126 окрузі (Львівська область) від “Слуги народу”. Працює на кафедрі міжнародних відносин факультету міжнародних відносин Київського національного університету культури і мистецтв.

“Слуги народу” на цих виборах мають свого кандидата — Віталія Войцехівського. Він — чинний і незмінний з 2010 року міський голова Золотоноші. Спочатку його обрали на посаду від партії "Соціально-екологічна партія "Союз Чорнобиль. Україна”, згодом — від “Блоку Петра Порошенка” і торік втретє — уже від “Слуги народу”.

Що стосується “Європейської солідарності”, то партія зробила заміну. У 2019 році балотувався Сергій Шабатура, який набрав 3%. Цього разу партія висунула Романа Сущенка — колишнього політв'язня Кремля та журналіста. Українця затримали у Москві у вересні 2016 року, коли він приїхав до Росії відвідати родичів. У жовтні 2016 року ФСБ РФ висунула Сущенку офіційне звинувачення у шпигунстві. Повернувся в Україну під час великого обміну у вересні 2019 року. Зараз очолює партійний осередок ЄС на Черкащині.

На окрузі знову балотується Владислав Голуб, який посів на виборах у 2019 році друге місце як самовисуванець. Тоді він набрав понад 17%. Політик уже вигравав вибори на цьому окрузі і у попередній каденції у 2014 році, але тоді представляв БПП (нині ЄС). У квітні 2017 року Голуб заявив, що голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко погрожує вбити його. За погрозами на його адресу, на думку депутата, стояла влада Черкаської області, яку представляв “Блок Петра Порошенка”. Згодом Голуб покинув фракцію партії у Раді. У 2017 році Голуб у погрозах звинувачував і Войцехівського, з яким тепер зустрілися у боротьбі за округ.

У “Європейської солідарності” є два члени ОВК, але вони не входять до керівного складу комісії. Це Роман Кучеренко та Ірина Нечитайло. Кучеренко балотувався на місцевих виборах 2020 року до Канівської міської ради від ЄС. Працює заступником військового комісара з територіальної оборони у Канівському об'єднаному військовому комісаріаті Черкаської області. Нечитайло теж брала участь у місцевих виборах. Працює інспекторкою з кадрів на ТОВ "КАНІВ СГЕМ".

Квоту у керівному складі ОВК отримали “Батьківщина” та Партія зелених України. У “Батьківщини” — заступник голови ОВК — Михайло Буджерак. На президентських виборах працював у ОВК як представник Володимира Зеленського.

Буджерак був прокурором і у січні 2014-го року притягнув до кримінальної відповідальності тих, хто намагався потрапити до Черкаської ОДА. Йому пред’являли три статті Кримінального кодексу: зловживання службовою особою владою та службовим становищем, службове підроблення та притягнення свідомо невинних до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні тяжкого злочину, а також поєднане з іншою фальсифікацією. Суд визнав його невинуватим.

Торік на місцевих виборах він балотувався до Черкаської обласної ради від “Батьківщини”. Нині займається адвокатською діяльністю. Дружина Буджерака — суддя Придніпровського районного суду Черкас, а його сестра працює прокуроркою відділу організації представництва у суді та при виконанні судових рішень управління представництва інтересів держави у суді прокуратури Черкаської області.

Від “Батьківщини” також виступає член ОВК Михайло Лобів. У 2015 році балотувався від партії “Народний рух України” до Бориславської міської ради (Львівщина). Торік балотувався до Львівської обласної ради від партії “Наш край” і нині є уповноваженим у Львівській обласній організації політичної партії ''Наш край”. Згідно з інформацією, яку він подавав до ЦВК у 2020 році, проживає у Бориславі (Львівська область).

Примітно, що представники “Голосу” в ОВК теж пов’язані і з “Батьківщиною”, і з “Нашим краєм”.

Наприклад, Віталій Кебус під час місцевих виборів торік також працював на виборах — у Матусівській сільській територіальній виборчій комісії Звенигородського району. Представляв партію “Батьківщина”. За рік до цього на парламентських виборах працював в ОВК від партії “Нова політика”.

Ще одна представниця “Голосу” Ірина Гаврилів торік балотувалася до Львівської обласної ради від “Нашого краю”. Живе у Львові.

Що стосується “Голосу”, то навесні на Франківщині (87 округ) були ознаки торгівлі квотами з боку цієї партії.

Ще один зв’язок із “Батьківщиною” є у членкині ОВК Тетяни Степанішиної. Вона представляє партію “Патріот”. Ця політична сила, ймовірно, виконує технічну функцію, щоб взяти квоти в ОВК. На парламентських виборах 2019 року Степаніщенко представляла партію “Батьківщина” у складі окружної виборчої комісії. У 2015 році працювала у Черкаській міській виборчій комісії від партії “Патріот”.

З-поміж членів ОВК також є ті, хто на минулих місцевих виборах представляли “Голос”. Наприклад, Сергій Карташев був членом Звенигородської районної ТВК від парламентської партії, а зараз представляє “Українську стратегію Гройсмана”.

Секретар ОВК — Сергій Луговик від Партії зелених України. З 2013 року керує Київською міською організацією Партії зелених України. У 2019 році балотувався на парламентських виборах під номером три у списку Партії Зелених України. Живе у Києві.

Олег Жиглатов у комісії представляє “Свободу”. На місцевих виборах торік балотувався до Золотоніської районної ради від цієї ж партії. Працює вчителем Благодатнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Г. П. Берези (Золотоніський район).

У ОВК — двоє представників партії ОПЗЖ. Марина Красюк входить до складу Контрольно-ревізійної комісії Черкаської регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа — За життя”. У 2014 році Красюк працювала у Черкаській ТВК від Комуністичної партії України. У 2019-му працювала на виборах від “Опозиційного блоку” та Юрія Бойка.

Ще одна членкиня ОВК від ОПЗЖ — Тетяна Любаненко. Вона неодноразово працювала на виборах від 2004 року. Двічі була в ОВК на президентських виборах від Віктора Януковича. Торік працювала у ТВК від ОПЗЖ. Протягом 2018-2019 років працювала у партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (нині “Європейська солідарність”).

Анатолій Воєвода — представник партії “Сила і честь”. У 2015 році балотувався до Черкаської обласної ради від Аграрної партії України.

Є два члени ОВК — Кирило Сапицький та Сергій Ващук, про яких не вдалося знайти детальнішої інформації. Вони представляють відповідно партії "Громадянську позицію" та “Факел”.

Варто зазначити, що заміни у складі ОВК партії можуть робити навіть після дня голосування. Це може свідчити про бажання затягнути процес підрахунку.

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Стас 02.10.2021 20:23
Питання представництва в виборчкомах дуже делікатне.З непрохідними кандидатами одна з партій ,що має "ресурс" і владу ведеться робота з тим,щоб члени комісій від них працювали на лідера.Начебто представництво рівне,а по факту може бути вся комісія,за виключенням представників двох-трьох опонентів,стає "ручною"... Навіть питання маскування проробляється-готуються завідомо програшні протести. Подяка ж буде.Для членів -матеріальна.Дляручнихкандид атів-адміністративна ,або ж сприяння після здобуття влади лідером у веденні таких собі"бізнессправ". Все просто!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Статья, как иллюстрация 01.10.2021 09:39
Эффекта холодильника. Только по черкасски - "Проблемы ковбоев индейцев не интересуют".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100