реклама

реклама

aenerg1 Заради економії поляки встановлюють теплові насоси, сонячні батареї та використовують геотермальні джерела. Черкаські фахівці кажуть, що деякі з цих способів енергозбереження в Україні застосовувати економічно недоцільно. Тому у Черкасах вирішили застосувати інший метод енергозбереження – тут буде запущена котельня на біопаливі.

Постійне здорожчання газу та інших енергоносіїв змушує нас замислитись над тим, як витрачати менше. У Європі вже давно почали переходити на альтернативні джерела енергії та суворо економити. Журналісту з Черкас в рамках реалізації проекту «Комплексні підходи до комунального енергозбереження» вдалося на власні очі побачити, як у багатьох містах Польщі впроваджують енергозберігаючі технології, економлять гроші та дбають про екологію.

Енергоощадний будинок

Місто Катовіце. На перший погляд тут побудований звичайний триповерховий будинок. Проте ця будівля споживає втричі менше теплової енергії, ніж аналогічний будинок за площею та конструкцією. А витрати на будівництво енергоощадного будинку лише на 10% вищі.

Геніальність у простоті: завдяки прозорому даху поляки в день економлять на освітленні

Геніальність у простоті: завдяки прозорому даху поляки в день економлять на освітленні

За словами координатора по науковим питанням компанії «Євроцентр» Станіслава Григирчека, щоб отримати такий результат економії енергії, все потрібно було продумати до дрібниць, ще на етапі проектування. З південної, сонячної сторони будинку встановлена найбільша кількість вікон, а з північної лише кілька, таким чином вдається краще освітити кімнати. Крім того, будинок має скляний дах, що також дозволяє заощаджувати, тому що вдень не має потреби вмикати світло.

З метою зменшення втрат тепла взимку та для того, щоб улітку будинок був прохолоднішим, його стіни, стеля та підлога вкриті більш товщим пінопластом, ніж це встановлено польськими будівельними стандартами.

У цьому будинку не має звичної для українців системи центрального опалення та системи кондиціонування. Для обігріву приміщення використовують систему опалення БКТ та систему «тепла підлога». Коли влітку температура повітря перевищує 30°С, то повітря, яке поступає до будинку, додатково охолоджується за допомогою так званого агрегату «льодової води».

Вода для опалення задля економії також підігрівається не типовим способом, а за допомогою теплового насосу.

- Цей будинок - приклад співпраці бізнесменів та науковців, які працюють у сфері енергозбереження та відновлюваних джерел енергії. На базі нашого товариства створено технопарк, всі підприємства, якого постійно працюють над розробкою та впровадженням нових енергоощадних технологій, - розповідає Станіслав Григирчик.

Енергія від сонця, тепло із землі

Гарячою водою з геотермальних джерел обігрівають більше тисячі обєктів, в тому числі і на знаменитому курорті Закопани

Гарячою водою з геотермальних джерел обігрівають більше тисячі обєктів, в тому числі і на знаменитому курорті Закопани

Через великі витрати на опалення приміщення та підігрів води, більшість басейнів є збитковими. За словами керівника басейну  AQUA Кшиштофа Федоровича опалення становить близько 60% від всіх витрат, тому щоб на ньому заощадити було вирішено при будівництві басейну у Гажолковіцах застосувати енергозберігаючі технології. Завдяки встановленню теплового насосу головна мета - самоокупність басейну була досягнута. Продаж квитків до басейну повністю покриває витрати на його утримання.

Всі ці проекти не були б реалізовані, якби не підтримка польських та європейських фондів. За фінансової підтримки Національного фонду з охорони навколишнього середовища Польщі, Швейцарського фонду та власним коштам муніципалітету у містечку Суха-Бескідська (населення близько 10 тис.) вдалося встановити сонячні колектори на школах та будинках соціальної опіки. На встановлення сонячних батарей на один з будинків соціальної опіки мерія вклала лише 6 тис. злотих, решту профінансували фонди. За півтора року батареї виробили тепло на суму більше 18 тис. злотих, тобто інвестиції вже окупилися тричі.

Крім економічної вигоди енергозбереження дає значний екологічний ефект.

У будівництво свердловин та обслуговуючих мереж ТЕЦ «Геотермія Підхалянська» були витрачені мільйони злотих. Це підприємство добуває із землі воду, температура, якої становить від 82-86 °С тепла. Потім вона проходить десятки кілометрів по трубах, перш ніж дійде до споживача. Саме це підприємство обігріває більшість готелів знаменитого курорту Закопани. Якщо порівнювати такий обігрів із опаленням на вугіллі, то він виходить дорожче, якщо з газом – ціни приблизно однакові. Проте, тут насамперед, важливий екологічний ефект, адже ця технологія не дає шкідливих викидів в атмосферу.

Як зазначає, заступник директора Фундації ПАУСІ, координатор проекту в Польщі Кшиштоф Фільцек, таку увагу енергозбереженню у Польщі приділяють тому, що з одного боку, світові запаси нафти, вугілля та газу з кожним роком зменшуються і їх все важче добувати. Крім того, вартість цих енергоносіїв постійно зростає. А перехід на альтернативні джерела енергії дозволяє не тільки економити, але й дбати про навколишнє середовище.

 Почни з себе!

На думку аудитора з енергозбереження з польської Фундації ефективного використання енергії (ФЕВЕ) Маріуша Богацького, щоб почати заощаджувати, не потрібні великі гроші, перш за все треба змінити свій спосіб мислення та поведінку.

Простий приклад. У Німеччині порахували, що на роботу всіх електроприладів країни (телевізорів, DVD, мікрохвилівок, комп'ютерів тощо), які працюють у режимі «очікування» (stand by), потрібна одна електростанція. Крім того, деякі прилади, наприклад, DVD у цьому режимі споживають більше енергії, ніж тоді, коли вони працюють за призначенням. Тому, щоб почати економити, достатньо деякі електроприлади просто вимкнути з розетки.

Значна частина зайвої енергії витрачається і на освітлення будинків за допомогою звичайних лампочок. Саме тому з 1 січня 2011 року у Польщі вводиться заборона на продаж 100 Вт лампочок розжарювання. Згодом заборонять продавати лампочки у 75 Вт та 60 Вт.

Початкова школа у Завої. З турботою про довкілля: за рахунок різноманітних фондів на даху школи встановили сонячні батареї та переобладнали котельню, яка працює на еко-горошку

Початкова школа у Завої. З турботою про довкілля: за рахунок різноманітних фондів на даху школи встановили сонячні батареї та переобладнали котельню, яка працює на еко-горошку

Заощаджувати також допомагають термолічильники, встановлення яких дозволяє не перегрівати приміщення.

Як зауважує координатор проекту «Комплексні підходи до комунального енергозбереження» В’ячеслав Гусєв, Україні, ще дуже далеко, до розвинутих країн Європейського Союзу, але крок за кроком, ми всеодно повинні щось змінювати у наших будинках, у наших містах і взагалі в країні.

Однак, як розповів директор Департаменту економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому Павло Карась, в Україні деякі способи енергозбереження, які успішно використовуються у Польщі, застосовувати економічно недоцільно.

– Наприклад, у поляків природний газ значно дорожчий, ніж у нас, тому їм вигідно встановлювати теплові насоси. Крім того, енергія, яку вони використовують оплачується по «зеленому тарифу», який значно нижчий за звичайний. Якщо встановити тепловий насос у нас, враховуючи вартість обладнання, гарантійний термін роботи та ціну на електроенергію, то він практично не окупиться ніколи. З тих самих причин економічно не вигідним є і встановлення сонячних батарей.

Стосовно всього іншого, то ми намагаємося робити все те, що і Польща, але, на жаль, нам не приходиться розраховувати на державну підтримку. Вже сьогодні кожний об’єкт комунальної власності Черкас: дитсадок, школа, лікарня і т.д. має енергетичний паспорт. Насамперед, це дало можливість постійно відслідковувати споживання енергетичних ресурсів конкретною будівлею та порівнювати рівень споживання енергетичних ресурсів з іншими бюджетними будівлями. Наприклад, коли ми порівнювали споживання електроенергії у дитячих садках, то в одному дитсадку побачили надмірне споживання електрики. Згодом, з'ясувалось, що там за кошти спонсорів побудували сауну. В іншому дитсадку керівництво полюбляло зелені газони, тому ціле літо величезна кількість води витрачалась на їх полив. Тому відразу стало видно, як працює кожен керівник. Крім, аналізу і моніторингу створення енергетичних паспортів також відіграє важливу виховну роль, особливо у школах.

У цьому році ми плануємо провести реновацію всіх будівель закладів освіти. Тобто, замінити вікна, утеплити фасади та встановити індивідуальні теплові пункти з терморегуляцією. На проведення всіх цих робіт потрібно 102 млн. грн., але без фінансової підтримки уряду місто не зможе це зробити самостійно. Якщо грошей держава не дасть, значить проведемо реновацію лише в межах наявного ресурсу.

Крім того, зараз реалізовується проект модернізації системи теплопостачання за підтримки ЄБРР. У наступному році на КП «Черкаситеплокомуненерго» буде запущена котельня, яка працюватиме на біопаливі. Ця котельня повністю опалюватиме мікрорайон «Сосновка», який вже не буде використовувати для опалення природний газ, вартість якого постійно зростає.

Довідка

Проект «Комплексні підходи до комунального енергозбереження» здійснюється Фундацією польсько-української співпраці (ПАУСІ) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Цей проект реалізується у 10 українських містах, серед яких і Черкаси. У рамках проекту енергоменеджери, заступники мерів, вчителі та журналісти з цих міст мали можливість протягом тижня ознайомитись з підходами до енергозбереження у Польщі. У кожному з міст-учасників вже сформована робоча група, яка на основі польського досвіду енергозбереження розробляє проект термомодернізації однієї-двох шкіл. Ці робочі групи отримають додаткові практичні консультації щодо проекту від польських фахівців.

До речі

У Польщі на законодавчому рівні мешканцям багатоповерхівок заборонено самостійно утеплювати стіни окремих квартир. Це мають право робити лише ЖЕКи, ОСББ чи інші балансоутримувачі, які спочатку замовляють енергоаудит, на основі якого визначають комплекс заходів по утепленню, включаючи ремонт комунікацій та мереж будинку. До речі, багато поляків зараз переходять на встановлення дерев'яних склопакетів, оскільки на відміну від металопластикових вони є більш екологічними.

Факти

  • За підрахунками фахівців, нафта і газ у світі вичерпаються приблизно через 60 років, вугілля вистачить на 80.
  • Понад 82% від загальної кількості енергії, яку споживає середньостатистичний будинок, йде на опалення будинку та підігрів гарячої води, 13% - на освітлення і лише 5% на приготування їжі та електроприлади: телевізор, холодильник, комп'ютер і т.д.

реклама

Коментарі  

 
-1 #7 Peter 05.01.2021 15:49
До речі, помимо опалення, на альтернативних джерелах електроенергії можна і заробляти!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 Peter 29.09.2017 16:00
Економте на електроенергії і Ви-замовляйте сонячну електростанцію, економте та заробляйте гроші на "зеленому тарифі". Детальніше тут: https://prel.prom.ua/ :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5 Роман 23.08.2013 22:16
Цитую Любопытный:
"Черкаські фахівці кажуть, що деякі з цих способів енергозбереженн я в Україні застосовувати економічно недоцільно." Покажіть мені цих "фахівців", і нехай пояснять , як в Польщі або Німеччині, які знаходяться північніше України використання цих систем вигідно. Треба писати , що єкономічно недоцільними ці системи являються для "дядь", які сидять на єнергетичній трубі!І не треба приплітати сюди фахівців з енергозбереженн я!

Географію ніби то знаєте, а от те що Польша і Німеччина трішки ближче до Гольфстріму забули? Там клімат мякший ніж в нас. І там енергоносії трішки дорожчі, а ціни на теплові насоси і сонячні батареї в нас чомусь дорожчі, та ще і не дотуються вони державою. От і виходить, в нас при нижчих цінах на енергоносії встановлення того ж теплового насосу невигідне. Але впевнений скоро ціни на носії виростуть, тоді і в нас будуть запроваджувати ощадні технології.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 sh239k25 16.12.2011 14:33
Цитую Алекс:
"Крім того, зараз реалізовується проект модернізації системи теплопостачання за підтримки ЄБРР. У наступному році на КП «Черкаситеплоко муненерго» буде запущена котельня, яка працюватиме на біопаливі. Ця котельня повністю опалюватиме мікрорайон «Сосновка», який вже не буде використовувати для опалення природний газ, вартість якого постійно зростає."
- ось цікаво, а як це відобразиться на тарифах?

Хотелось бы знать почему народ узнает о ваших идеях после чего как.???
Кто разрешил вам ставить такую систему и каким нормам она соответствует, где заключение служб???
Если вам захотелось поиметь с бюджета это ваши проблемы с ........ Народ получит снижение оплаты за тепло??? Если нет, то в ж**** засуньте свои идеи.
Ваша главная задача должна быть направлена на благосостояние народа, а все ваши идеи оставляют народ без штанов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Любопытный 30.11.2011 11:05
"Черкаські фахівці кажуть, що деякі з цих способів енергозбереженн я в Україні застосовувати економічно недоцільно." Покажіть мені цих "фахівців", і нехай пояснять , як в Польщі або Німеччині, які знаходяться північніше України використання цих систем вигідно. Треба писати , що єкономічно недоцільними ці системи являються для "дядь", які сидять на єнергетичній трубі!І не треба приплітати сюди фахівців з енергозбереженн я!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 sergo 05.10.2011 21:43
потеря энергии от тэц до потребителя от 50 до80%+непомерная жадность хозяев!за 70к,м плачю летом30зимой150 +все круглосуточно без ремонтов ипроверок пользуюсь двухконтурным котлом (газовым)а на сколько будет дешевле на биотопливе и кто его на-дит?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Алекс 15.03.2011 17:40
"Крім того, зараз реалізовується проект модернізації системи теплопостачання за підтримки ЄБРР. У наступному році на КП «Черкаситеплоко муненерго» буде запущена котельня, яка працюватиме на біопаливі. Ця котельня повністю опалюватиме мікрорайон «Сосновка», який вже не буде використовувати для опалення природний газ, вартість якого постійно зростає."
- ось цікаво, а як це відобразиться на тарифах?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100