реклама

реклама

1 Ринок нерухомості у Черкасах нагадує передачу естафети одне одному: люди поліпшують житлові умови шляхом продажу однієї квартири і купівлі іншої. Прикметно, що у цьому перманентному процесі переможцями стають не покупці, а ріелтори.

«У Черкасах найдешевші квартири можна придбати за 23-25 тисячі доларів. Хоча це, в основному, старі оселі без ремонту, – зауважує директор агентства нерухомості «Ріелті-Люкс» Петро Копієвський. – Однокімнатні, які коштують дорожче 35 тисяч, хоч із сучасним ремонтом, – не купують. Дуже важко також продавати трикімнатне житло».

– Як показує практика, попитом користуються квартири у цегляних будинках, розташованих на середніх поверхах. Ми називаємо їх ліквідними. Варто зазначити, що район, у якому розташовано квартиру, значення для покупця не має. Адже Черкаси – невелике, компактне місто. І Хімселище, і Південно-Західний, і Луначарський райони вже обжиті, мають хороше транспортне сполучення та розвинену інфраструктуру. Щодо ціни на житло у різних куточках міста, то вона нині приблизно однакова. Навіть якщо є різниця, то вона вже не така значима, як була, скажімо, 10 років тому, – поінформувала голова ради Обласної громадської організації «Палата рієлторів Черкащини», директор агентства нерухомості «Ваш дім» Олена Лузан.

За її словами, нині популярною стала «ланцюгова» купівля-продаж. Оскільки не маючи повної суми на квартиру, люди поліпшують житлові умови шляхом продажу одного житла і купівлі іншого. Наприклад, продають однокімнатну для того, щоб купити двокімнатну і т. д. Крім того, сьогодні змінилися причини продажу оселі: переїзд в інше місто, придбання іншої нерухомості, погашення кредиту.

На думку Олени Андріївни, ринок нерухомості – це пряме віддзеркалення економіки країни. Вплив кризи на загальний рівень фінансової сфери пропорційний впливові на нерухомість.

– Усі добре пам’ятають час, коли банки перестали кредитувати. І хоча зараз вони почали давати позики, проте змінилися процентні ставки та вимоги. Люди не активно користуються банківськими послугами. Тому близько 95 % клієнтів купують житло за готівку, – зазначає пані Олена.

Але разом з цим, за словами Петра Копієвського, купівельна спроможність черкасців дуже низька.

– Все дорожчає: ростуть тарифи на комунальні послуги, росте квартплата, ціни на продукти, зарплати натомість не підвищують. Тому у людей просто немає коштів на купівлю житла, – говорить Петро Йосипович.

 4Пастка для покупців

Нині у Черкасах близько сотні приватних підприємців, що займаються нерухомістю. Деякі з них у своїй діяльності надають перевагу відвертій спекуляції. За словами директора агентства нерухомості «Зоря» Руслана Зорі, буває навіть, що ріелтор бере ключі від квартири, покупцям говорить одну ціну, продавцям іншу і перешкоджає сторонам угоди зустрітися.

Петро Копієвський також зазначає, що ріелтори не рідко вдаються до блефування.

– Інколи одна і та ж квартира продається у семи агентствах. При цьому різниця її вартості становить до семи тисяч доларів. Ріелтори на таких махінаціях, як бачимо, дуже непогано заробляють, а покупці можуть суттєво втрачати,– зауважує Петро Йосипович.

На думку Олени Лузан, у середньому неможливо окреслити якусь одну ціну. Треба оцінювати кожну конкретну квартиру.

– Головне у купівлі нерухомості – звертатися до фахівців та порівнювати ціни. Не буває середньої вартості квадратного метра житла, є конкретний випадок.

На запитання «Чого чекати черкасцям від 2011 року?» експерти з нерухомості зазначають: «Пожвавлення ринку нерухомості, зокрема у секторі купівля-продаж не буде».

5 За словами Олени Андріївни, дійсно прогнозувати нічого не можливо.

– Традиційно існує дві думки: або ціни будуть падати, або підвищуватися. Скільки себе пам’ятаю (а я вже багато років на цьому ринку), то у будь-який період ці думки існують. Спрогнозувати насправді ніхто не може, бо в нашій країні все залежить від економіки. Якщо буде стабільність у державі, відповідні заробітні плати, невеликі відсоткові ставки у банках, то ціни можуть рости. Коли збільшується попит, то і відповідно піднімається ціна, – стверджує пані Лузан.

Можливо, змінити ситуацію на черкаському ринку нерухомості може забудова мікрорайонів «Перемога», «Луначарка» та «Яблуневий», яку зініціював департамент архітектури, будівництва та землеустрою Черкаського міськвиконкому.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Альона 06.08.2012 12:07
Ринок продажі нерухомості складний процес але дуже прибутковий для ріелтерських кантор. Ріелтори дуже гарно збивають ціну на нерухомість, нібито створюючи ідеальні умови в черкасах для розвитку чійогось бізнесу. Поняття "ліквідність" - розуміння дуже хитке. СЬОГОДНІ НА РИНКУ різниця в ціні між 1 и 2 кв., становить 16000 у.е. це нонсенс (має бути різниця 5000-7000 у.е.). КОЛИ район зеленої продається за 22000 у.е. а район 700 летия - 30000 у.е., це нонсенс. 2 к.в. - вартість середня 35000 - 45000 тис. у.е. це нонсенс. Ріелтори не відпрацевують свої 2 відсотки, які беруть за свої послуги.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 sergo 05.10.2011 21:03
Цитую maxsimka:
ха-ха-ха

ха-ха-ха -это про тех кто хочет купить!если ты молодой бедный и честный то тебе не чего не светит толко хата в селе
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 саша 06.09.2011 00:17
ну какой кважающий себя продавец отдаст риелтору 5-7тыс. у.е. это абсурд, мой совет покупателю воспользоватьмя услугами разных агентств и выбрать самую достойную, если хотите - дешовую, квартиру на рынке + еще поставьте условия сторговать для вас пару тысячь на квартире которая вас заинтересует, ко всему этому риелтор возьмет на себя все тяготы оформления документов, после этого всего, согласитесь, можна будет и заплатить риелтору свою зарплату.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+42 #2 Олег 11.03.2011 17:13
квартиру купить даже для тех, кто будет днем и ночью работать нереально.
сегодняшней зарплаты хватает на то, чтоб оплатить квартиру в которой я живу с родителями (они у меня пенсионеры), купить еды и на проезд на работу.
Даже учебу пришлось бросить из-за того, что надо было содержать семью.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #1 maxsimka 02.03.2011 17:42
ха-ха-ха
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100