guzhva30jpg Професію інженера-механіка він здобував у Дніпропетровську. Там-таки від учня слюсаря дійшов до посади директора. Пізніше працював на Львівщині, у Києві. Нині Олексій Гужва обіймає посаду заступника міського голови Черкас.

Запевняє, що сам політикою не займається.

Олексій Гужва отримав пропозицію стати заступником мера у листопаді минулого року. Одразу після місцевих виборів. Нині він опікується в міськраді питаннями архітектури, землеустрою, будівництва.

З Олексієм Владленовичем «Прочерк» спілкувався про забудову міста, соціальне житло, схему розміщення малих архітектурних форм (МАФів) та інше.

– Декілька слів про переміщення з одного міста в інше: Дніпропетровськ-Львів-Київ. Як потрапили в Черкаси? Хто запросив сюди працювати з Києва на Черкаський асфальтобетонний завод?

– Мене запросив сюди працювати Сергій Одарич. Я знаю його з 2002 року. До цього, з 1999 року я працював на Жидачівському целюлозно-паперовому комбінаті. Це єдине підприємство в Україні, що випускає газетний папір. Ми співпрацювали з такими виданнями як «Експрес», «Високий замок», «Киевские ведомости» та інші.

– Кажуть, у вас гарні стосунки з Михайлом Бродським…

– Я багато кого знаю.

– Як тепер вам у владі?

– Останні два роки я працював директором комунального підприємства «Черкасиінвестбуд». Тому я тісно працював із багатьма відділами і управліннями міськвиконкому.

– Коли вам поступила пропозиція стати заступником мера?

– У листопаді минулого року.

Оглядачі переконані, що Олексій Гужва - представник економічної команди Михайла Бродського у черкаській мерії.

Оглядачі переконані, що Олексій Гужва - представник економічної команди Михайла Бродського у черкаській мерії.


– Під час виборів долучалися до виборчого процесу?

– Ні, я займався виконанням завдань, які були поставлені перед підприємством. Я не займався політикою ні в буремні роки, не займаюся нею і зараз.

– Добре, зараз ви займаєтеся питаннями розбудови міста. Коли буде ухвалено генеральний план забудови Черкас?

– У січні я спілкувався з заступником міністра Ігорем Соколовим, який опікується питаннями формування і реалізації державної політики у сфері архітектури і забудови. Зараз ми узгоджуємо умови договору з державним підприємством «Укрекспертиза», котре проводитиме експертизу проекту Генерального плану забудови Черкас. Після проходження експертизи ми проведемо громадські слухання і винесемо проект на розгляд міської ради.

– Коли це може бути?

– Згідно законодавства, експертиза триває 45 днів. Потім ми проходитимемо всі депутатські комісії і виноситимемо проект генплану на розгляд сесії міськради. Плануємо затвердити генеральний план міста до 31 серпня.

– Щодо деяких пунктів генплану. Є щонайменше два пункти, до яких багато черкасців ставляться скептично. Це будівництво мікрорайонів на Дніпрі і перенесення залізничного вокзалу подалі від центру міста. Наскільки реально це?

– При фінансуванні – реально. Так, перенесення колії і вокзалу подалі від центру – це дуже дорого. Але те, що залізнична колія йде через все місто і займає багато території в самому центрі міста, – ненормально. Однак реальні зміни ситуації залежать від фінансування. Загалом, генеральний план забудови міста – це концептуальне бачення розвитку міста на великий термін, а не на рік-два, як дехто вважає. Роки йтимуть і Черкасам треба буде розвиватися далі. До речі, 12 березня цього року вступив у силу новий закон, ухвалений Верховною Радою, про регулювання містобудівної діяльності. Там чітко написано, що таке генеральний план міста. Це документ, яким можна керуватися протягом десятків років.

– Цього року планується забудова в Черкасах нових мікрорайонів, де будуватимуться приватні будинки «під ключ». Зокрема, у мікрорайоні Яблуневому. Розкажіть детальніше про програму.

– Це буде програма реалізації доступного житла для громадян. Комунальному підприємству «Черкасиінвестбуд» була виділена земельна ділянка на розі вулиць Ватутіна–Рябоконя під забудову і розміщення 18 індивідуальних будинків. На цей рік виділені кошти на проектування і будівництво мереж і на будівництво трьох типових житлових будиночків котеджного типу. Вони плануються різної площі: від 60 до 110 м. кв. Орієнтовна вартість будівництва  цього житла – до 4 тис. грн. за м. кв. У першу чергу інвестувати у будівництво цього житла буде надана черговикам. Є різні можливості фінансування житла людьми: вони можуть брати кредит, співпрацювати з Фондом молодіжного кредитування. Однак інвестор отримує у власність будинок лише після повної сплати за нього.

Під час земельної сесії міської ради

Під час земельної сесії міської ради

– Ціна будівництва одного квадратного метра житла цих будинків вважається дешевою?

– Ні, але вона є меншою за граничну вартість житла. У нас по Черкасам нині вартість квадратного метра такого житла становить 4 тис 290 грн.

– Скільки квартир цього року можуть отримати люди, що стоять у житловій черзі?

– У планах цього року завершити І чергу будівництва будинку по вул. Якубовського, 17. Усього по будинку 120 квартир. Це одно-двох кімнатні квартири. Частина з них вже проінвестована. Ми зараз робимо зміни до проекту для збільшення житлової площі квартир цих будинків.

– Щодо комерційного будівництва. Чи потрібен Черкасам ще один ТРЦ, зокрема «Любава»?

– Будівля колишньої швейної фабрики зовсім не прикрашала центр міста. Зазначу, що проект ТРЦ «Любава» визнаний найкращим проектом у категорії регіональні ТРЦ на міжнародній виставці, що проходила у грудні 2010 року у Києві. Переконаний, що «Любава» буде гарно вписуватися в архітектурний ансамбль центру міста, вона матиме динамічний вигляд. У цьому торговельно-розважальному центрі буде і продовольчий супермаркет, і кінотеатр, і боулінг-клуб, і велика сцена, де проводитимуться різноманітні заходи.

– Який економічний ефект отримає міський бюджет від цього торгівельного центру? Коли він буде зданий в експлуатацію?

– Задекларовані інвестиції в сумі 26 млн. доларів. Важко на сьогодні прорахувати, скільки надходитиме в бюджет, але ми знатимемо, що під час будівництва будуть створені робочі місця, і для обслуговування цього центру будуть створені робочі місця. При цьому центрі буде багатоповерховий паркінг. Забудовники декларують здати в експлуатацію цей торговий центр у 2012 році. Ви бачили десь в центрі розсипане будівельне сміття, коли його вивозили з території. Я – ні. І це – європейський підхід.

– Та чи буде заповнений цей торговий центр?..

– Компанія, що будує його, каже, що вже має договори оренди.

– Чи буде продовжена цього року практика продажу землі з аукціонів? Скільки плануєте отримати від продажу землі?

– З продажу землі плануємо цьогоріч отримати в бюджет розвитку більше 27 млн. грн. Кошти з нього йдуть і на встановлення індивідуальних теплових пунктів у школах, і на ремонт житлового фонду, і на роботи по житлово-комунальному господарству. З бюджету розвитку, до речі, фінансуватиметься і будівництво котедж них будиночків в мікрорайоні Яблуневому.

– Ваші попередники неодноразово заявляли, що цього року у Черкасах буде прийнята комплексна схема розміщення МАФів у місті. На якому етапі цей проект?

– Зараз ми готуємо документи щодо схеми розміщення МАФів для погодження в Антимонопольному комітеті. У зв’язку з затвердженням нового закону «Про регулювання містобудівної діяльності», розроблену схему розміщення МАФів слід буде доопрацювати.

– Чи означає це, що схема затверджуватиметься довго?

– Ні. Може ми й нічого змінювати у ній не будемо.

– Коли все-таки може бути узгоджена схема розміщення МАФів?

– У першому півріччі.

"Я не займався політикою ні в буремні роки, не займаюся нею і зараз"

"Я не займався політикою ні в буремні роки, не займаюся нею і зараз"

– Чи склали вже остаточний план, за яким будуть розміщуватися біг-борди і елементи реклами у місті?

– Схема розміщення зовнішньої реклами ще розробляється. Її створення складається з чотирьох етапів, два з яких уже пройдені. Спершу був аналіз ринку. Потім аналіз реклами по містах України. Зараз працюємо на останніх етапах – це збір пропозицій по розміщенню реклами і складання схеми розміщення рекламних конструкцій в електронному і паперовому вигляді. Цю роботу також плануємо закінчити у першому півріччі.

– Чому так довго все це робиться? Ще позаминулого року говорили про розробку схеми розміщення рекламних конструкцій в Черкасах.

– Я не можу коментувати діяльність своїх попередників. Я можу лише сказати, що з 1 грудня минулого року ми над цим працюємо. Але загалом скажу, що це дуже велика робота.

– Ваші принципові думки щодо розміщення реклами в центрі.

– Вважаю, що у центрі не повинно бути біг-бордів у тому вигляді, в якому вони є зараз. Та й взагалі будемо розглядати питання щодо доцільності розміщення біг-бордів в центрі вздовж бульвару Шевченка. Адже ми плануємо зробити реконструкцію бульвару, попередньо організувавши міжнародний конкурс проектів. До слова, плануємо організувати подібний конкурс і для реконструкції парку відпочинку на розі вулиць Сержанта Жужоми та Гагаріна. Хто-зна, чи доречно буде після реконструкції в цих місцях встановлювати біг-борди. Між іншим, у Європі я не бачив в центрі міста біг-бордів.

– У нас в центрі міста рекламу і на стовпах клеять або примотують до дерев скетчем.

– Це ж ще нам потрібно витрачати кошти на прибирання тієї реклами. Тож у схемі розміщення рекламних площ передбачаємо муніципальні тумби і дошки, де можна буде клеїти оголошення.

– І останнє. Наприкінці минулого року розпочалася реконструкція будівлі РАГСу. Вона не завершена. Роботи тривають. Коли завершаться роботи?

– На початку березня я збирав нараду з цього питання. При сприятливих погодних умовах на початку квітня розпочнуться роботи з реконструкції фасаду. Якщо все буде фінансуватися згідно плану (ці роботи фінансуються і з державного, і міського бюджету), то оздоблювальні роботи закінчимо вже до кінця літа. Зараз також вирішуємо питання художньої підсвітки РАГСу.

реклама

Коментарі  

 
-2 #10 Спецкор 08.04.2011 20:33
Дороги не в ведении Гужвы, на минуточку. А то, как "простые предприниматели " умело выигрывают суды у кого угодно, хоть бы их ларек стоял во дворе школы и торговал паленой водкой-не мне вам рассказывать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Мойша 06.04.2011 10:04
Уже не початок..уже скоро середина квитня а дороги все хуже и хуже. Хоть переноси столицу Черкащины в Ч.Слободу. Всего три киломметра, а там нормальные дороги и уже нет таких ям, как в Черкассах.
Губернатор успокился на том, что заасфальтировал и ул Университетскую ..хотя и капремонт моста и дороги по всей черкащщине обещал привести в порядок :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Констатую ФакТи 04.04.2011 21:27
Ось уже і початок квітня - а біля обідраного РАЦСу й кінь не валявся! Зате на ....овище у парку, присвячене Дню Дурня, у мерії гроші знайшлися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #7 r 04.04.2011 18:25
хоть когда-нибудь этот генплан можно будет увидеть на сайте?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #6 Антон 27.03.2011 04:05
Даже и не знал, что в мерии есть такой заместитель мэра. Хоть бы раз какую-то пресс-конференцию провёл, что ли!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 гоша 26.03.2011 22:23
чем дальше тем больше сказок :zzz
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #4 жужа 25.03.2011 13:48
Залетна людина. Кишені набьє, з Бродським поділеться..і далі поїде. Для того і засланий.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #3 Санитар 24.03.2011 16:35
Такое одухотворенное лицо у этого пана :-x
Я в Германии видел биг-борды вдоль дорог. Видел в Германии и дороги, по которым можно проехать, а у нас, извините не бульвар Шевченка, центральная улица областного центра, а тракт 18 столетия. Не достает еще свиней купающихся в дорожных колдобинах. А он все о высоком... Оно понятно, дороги нужно строить, а за разрешение строительства ночных клубов, МАФов или ларьков в простонародье - брать взятки от предпринимателе й. Что лучше????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Черкащанин2 24.03.2011 15:28
А можно ли в новом проэктируемом веселительном центре на месте "Любавы" отдать подряд на построфйку боулинга кому угодно только не семье Щербинина... хоть какаето конкуренция будет.

Уговорил в прошлом году друзей поиграть в боулинге 7 часов в месяц и получить пдатиновую карточку скидку (на боулинг скидка 30%). Поиграли, получили. В новом 2011 году приходим в начале января - нам ее заменить на новую отказывают (хотя более простые карточки - 10% людям обменивали). Сказали прийти ПОСЛЕ ПРАЗДНИКОВ. После так после. Приходим в феврале - тоже не меняют - оказывается нада было быть после праздников но до 31 января..... Прошу телефон руководства - в ответ отказ..... Былаб альтернатива - однозначно к Щербининым ни сам ни с друзьяими больше бы никогда не пришол за такое .....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #1 Мойша 24.03.2011 14:53
По Черкассам уже сегодня можно только на танке или тракторе гусеничном проехать (у колесного, колеса в ямах поотпадают), а они все планы рисуют. И главное на 10 лет :lol: :lol: :lol: :lol: Понимает, что лет этак через пять от него, этого Гужвы и след растает... правда исчезнет он с набитыми карманами. А черкащанам на память останется его план :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100