реклама
Sucurity Police

реклама

Тема можливого перерозподілу округів може бути порушена на сесії Черкаської обласної ради, яка відбудеться 17 лютого. Принаймні до цього закликають депутатів експерти. Однак на «круглому столі», яким у Черкасах розпочалася громадська кампанія з обговорення і утворення одномандатних виборчих округів в області, стало зрозуміло, що краще депутатів до цього процесу не допускати. Все одно переведуть все в політику…



Щодо самого принципу розподілу округів, то є різні думки щодо процесу їхнього формування. Почути їх можна було на експертному обговоренні 9 лютого в CherkassynewsTV. Ініціював обговорення Комітет виборців України. До загальних аналітичних висновків експерти КВУ свої варіанти поділу округів в Черкаській області. КВУ схиляється до того, що у нас буде шість округів, а не сім, як у 2002 році. Детальніше про це вже розповідав голова Черкаської обласної організації КВУ Максим Михлик у інтерв’ю «Прочерку». Зараз подаємо думки інших експертів.

Олександр Черненко, голова правління ВГО «КВУ»: «На кількість округів може вплинути суд. Інтрига залишається»

Щойно ми почали аналізувати новоприйнятий виборчий закон, як побачили, що проблема виборчих округів буде однією з перших проблем, з якою стикнуться політики, влада, організатори виборів. Закон про вибори прописаний погано. Немає чітких і зрозумілих критеріїв. Є посилання на законопроект про територіальну організацію виборів, який вже проголосований в першому читанні. Але політична ситуація в Україні така, що сподіватися, що цей закон буде прийнятий до 10 квітня, коли ЦВК має визначити принаймні не межі, але кількість округів в кожній області, – марно. Ми почали активно досліджувати цю тему. За ініціативи Черкаської обласної організації КВУ ми побачили, як на практиці цей закон може спрацювати в цій області. Ми вирішили свої загальні аналітичні виставки поєднати з конкретною областю. До речі, в європейських країнах дуже часто збираються «круглі столи» задля визначення оптимальних меж округів. Перш за все, округи мають забезпечити нормальну логістику виборчого процесу, зручну як для членів комісій, так і для учасників виборів. Нас менше всього хвилює політична складова, хоч розуміємо, що все це дуже заполітизоване.
За нашою версією, у Черкаській області не сім округів, як було раніше, а шість. Спершу ми виходили з семи округів, але за тією інформацією, яку ми мали з Центральної виборчої комісії, прийняте технологічне рішення позбавити Черкаси одного округу. У першу чергу, через норму закону, яка передбачає приєднання закордонних дільниць до київських округів. Це означає, що майже півмільйона закордонних виборців мають бути рівномірно розподілені між київськими округами. Це означає, що в Києві треба збільшувати кількість округів до 16. Тому вирішили, що найбільш безболісно забрати з Черкаської, Полтавської областей та Автономної республіки Крим. Існує така думка, що стосовно закордонних виборців буде подання до Конституційного суду і, можливо, за цією версією, суд визнає цю норму, що закордонні виборці голосують за мажоритарників у Києві, неконституційною. Тоді ці округи повернуться назад. У зв’язку з цим ми таки подаємо варіант поділу Черкащини на сім округів. Але часу дуже мало. На сьогодні такого подання ще немає. І якщо воно з'явиться, то є дуже великі сумніви, що Конституційний суд за два місяці може розглянути цю справу. Тобто інтрига залишається.
Але наша мета – щоб наші округи малювали не під килимом, а за участі громадськості. Наша дискусія повинна матеріалізуватися в лист, який піде в ЦВК і місцевій владі. Мовляв, черкаські експерти вважають, що саме так треба робити.
Сподіваюся, що дискусію навколо визначення меж округів перехоплять інші області України.

Юрій Сас, експерт ЧОО «КВУ»: «На одного лобіста області у ВРУ може стати менше. Мені не все одно!»

Вже зроблена дуже корисна справа: до питання привернута увага. Зрозуміло, що хоча б частині населення Черкаської області не байдуже. Мова йде про принципову річ – представництво малого, небагатого, не дуже впливового регіону України, але, з нашої точки зору, дуже цінного, який має історичне значення для держави. Чи заслуговують жителі Черкащини на менше представництво у Верховній Раді, ніж було? Я вважаю, що ні. Бо в нас політична активність в області є дуже високою. І голосування проходить таким чином, що видно: область не дуже підкорюється адмінресурсу. Тут волелюбні виборці, позиція яких дуже часто в мікромоделі є позицією українського суспільства. Мені, як представнику Черкащини, хотілося б, щоб представництво депутатів-одномандатників залишилося принаймні на рівні семи. Чому ми говоримо, що це будуть всі черкащани в парламенті? Бо я не вірю, що в прохідних частинах списків пройде хоч один представник від Черкащини. Якщо ви проаналізуєте, і раніше депутати, які потрапляли до ВРУ від Черкащини, потрапляли з їх останніх рядків. Тобто область матиме представництво лише за рахунок депутатів-одномандатників.
Шість і сім депутатів: у чому різниця? По-перше, на одного лобіста області може стати менше. У нас депутат сприймається як такий, що вибиває з державного бюджету кошти на розвиток свого округу, який надає матеріальну допомогу. Це людина, через яку можна передати якусь інформацію, яка у вигляді депутатського запиту може вплинути на ситуацію. Тому звуження представництва є, на мою думку, не дуже добрим. І, якщо на Черкащині піде широка хвиля обговорення, ЦВК може на це зважити. Бо коли постане питання, чи забирати округ в нашої області чи в іншої, і при цьому на Черкащині вже є хвиля думок проти цього, то мені здається, це може врятувати ситуацію. Принаймні є шанс. І головне, щоб громадськість почула влада. Бо не виключено, що ЦВК звертатиметься за консультацією до місцевої виконавчої влади.

Наталія Горбенко, депутат Черкаської облради, нардеп 5-го скликання: «Кожна влада за себе бореться!»

Закон вже прийнятий і скільки округів прописано, стільки має бути. Так, можливо, ЦВК ще визначатиме, скільки округів зробити на Черкащині –6 чи 7. Але у влади, як дехто каже, немає ніякого поділу на округи, ніяких підкилимних розмов немає. Про це сказав на своїй нещодавній прес-конференції голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб. Я думаю, влада розуміє, що це питання треба насамперед обговорювати з учасниками виборчого процесу, із громадськістю.
Не дивлячись на політичні симпатії чи антипатії, ми повинні виходити, перш за все, з інтересів виборця і норми закону.
Пригадую 2002 рік. Аж п’ять районів входили до Тальнівського округу. У мене теж є сумніви, як тоді були розподілені округи. Тобто, як би ми з вами не поділили округи, комусь це буде вигідно, а комусь – ні.
Взагалі, кожна влада за себе бореться. От на місцевих виборах, коли розділили округи, ніхто не сперечався, а пішов працювати. І ми перемогли.
От я на місцевих виборах стала депутатом обласної ради, перемігши в мажоритарному окрузі міста Сміли. Тож хочу сказати, що для мене немає значення розподілу округів. Хто з кандидатів справді працюватиме, той може виграти.
Щодо того, чи повинні ми віддавати свій округ для формування закордонних округів. А що, за кордоном живуть не українці? Так, у нас натура така, чого в мене повинна здохнути корова, як у сусіда здохла… Але ж українці всі повинні проголосувати, незалежно від території, на якій вони проживають.

Олексій Малиновський, голова Черкаської обласної організації СПУ, нардеп 4 і 5 скликань: «Лише один губернатор намагався згуртувати нардепів-черкащан»

Зменшення депутатів від Черкаської області – це однозначно негатив. Але на сьогоднішній день від кількості депутатів з Черкащини мало що залежить. Чому?
Поки я був у Верховній Раді, змінилося декілька керівників області. І от я з них пам’ятаю лише одного, який намагався гуртувати нардепів-черкащан для вирішення проблем області. Це Вадим Льошенко. Після цього таких намагань не було.
Зараз депутати все менше і менше займаються предметними питаннями виборців. В основному, вони займаються питаннями бюджетних коштів, щоб якимсь чином їх поділити і лише краплю дати на проблеми регіону. І сьогодні чітко видно по людях, чим вони займатимуться, якщо їх обрати. Як приклад, можу назвати Богдана Губського, який сьогодні заявився в нас на Черкащині і займається тим, що називається «прямий підкуп».
Щодо округів, то вважаю цілком логічний той варіант поділу області на шість округів, який запропонували експерти КВУ. Але давайте будемо відвертими: ЦВК прислухається і зробить так, як вирішить губернатор області. Можливо, вже сьогодні чи сам Сергій Борисович, чи хтось з області вже захищає варіанти по округах в Києві. Не виключено, що буде так, як захоче влада. Бо сьогоднішня влада від минулої відрізняється тим, що всіх послухає, але зробить по-своєму. І якщо раніше можна було з представниками влади дискутувати і тебе навіть могли послухати, то сьогодні послухають, але зроблять так, як самі спланували. Тому мене дуже непокоїть сам виборчий процес. А ще те, хто буде кандидатами. Бо ними повинні бути насамперед черкащани.

Сергій Пасічник, заступник голови правління ЧОО «КВУ»: «А хто впевнений, що сьомий нардеп-мажоритарник відстоюватиме саме наші інтереси?!»

Я згоден з тим, що інтереси виборців повинні бути враховані. Але ми також повинні виходити з існуючих юридичних реалій, хоч вони, на жаль, не нами були прийняті. Та все ж якщо ми хочемо побудувати правову державу, то повинні виконувати закон, як би нам цього не хотілося. Якщо не подобається закон, то давайте його скасуємо і все. Бо, якщо ми почнемо займатися правовим нігілізмом, буде безлад.
Щодо логістичних можливостей наших перевтомлених комісій. Я нещодавно повернувся з Казахстану.Там комісія будь-якого рівня складається максимум з 7 осіб. І вони чудово справляються.
Якщо брати відповідно до закону, то, очевидно, що більше 6 округів не може бути. Я прекрасно розумію, що сьомий депутат-мажоритарщик – це додатковий голос на підтримку черкащан. З іншого боку, я не зовсім впевнений, що це буде саме черкащанин і чи дійсно він буде наші інтереси відстоювати. Головне завдання не в кількості, а як округи будуть нарізані. Якщо згадати практику місцевих виборів, коли Звенигородський район поділили такою собі зіркою, де були шматки одного округу, а посередині – інший, то люди мали проблеми. І зараз, до речі, також не заборонено розривати округи в межах області. Тож мені здається, на це зараз важливіше звернути увагу.
Пропоную визначитися: або ми обираємо депутатів до парламенту за територіальною ознакою, тоді від кожного регіону буде певна кількість депутатів. Або ми обираємо за кількістю населення, тоді нам не треба було б прив’язуватися до територіальних меж. Або брати американську систему, коли від кожного району обираємо виборця в асоціацію виборців і він вже обиратиме людину до парламенту. Але це все фантазії. Бо закон про вибори в нас вже прийнятий.

Максим Колісник, депутат обласної ради: «Влада хоче «зцементувати» рух по централізації влади»

На цих виборах перед владою стоїть мета зцементувати рух із централізації влади в Україні. Тому почався процес «нарізання» округів, щоб провладних кандидатів було більше. Різниця в кількості виборців під час формування округів, що допускається, – 12%. Це колосальна цифра. Тож у нас наріжуть стільки округів, скільки владі буде вигідно. І, за моєю інформацією, думають над тим, щоб округів було таки 7 і вони будуть максимально наближені до 2002 року.
Щодо чіткого списку кандидатів, то я не думаю, що він у влади вже є.
Непроста ситуація і в опозиції. Поширюються чутки, що керівником штабу «Батьківщини» на Черкащині вже є Павло Костенко. І це поламає хатки багатьом бютівцям.
А взагалі вважаю, що влада схвалюватиме кандидатів не за партійністю, а за тим критерієм, хто буде цементувати перемогу на наступних президентських виборах Віктору Януковичу.

Назар Лавріненко, член окружної виборчої комісії 2010 року на виборах Президента України: «Зміна округів – стреси для людей і можливість для маніпуляцій»

Щодо сухого юридичного визначення кількості меж. Виходячи з цієї логіки, нам потрібно буде прийняти закон і за ним закрити половину сільських рад через малу кількість населення в селах. Адже і наша область страждає від зменшення населення…
Щодо роботи в комісіях, то мені неодноразово доводилося в них працювати. Востаннє працював в окружній виборчій комісії і мав досвід спілкування з місцевими комісіями. Які виникають складнощі? По-перше, місцеві комісії в селах формуються переважно з людей, що вже мають досвід роботи в комісіях. Але є й недосвідчені люди і це величезна проблема! Під кожні вибори в нас ситуативно формуються комісії. Немає професійних кадрів, які б фахово працювали від виборів до виборів. Весь час йде збір людей і багато недосвідчених. І лише кілька досвідчених людей визначають роботу комісії. Тож який кандидат подає в комісії досвідчених людей, той і має перевагу по округу!
Зараз люди вже звикли до того поділу округів, який був. А змінювати все, ще й незадовго до виборів, – це стреси для людей, які задіяні у виборчому процесі. І це може призвести до колапсу. А це вже можливість для маніпуляцій. Тож я проти того, щоб міняти округи. Сьогодні заберемо в Черкащини один округ, завтра ще один. То давайте взагалі зменшимо кількість депутатів у Верховній Раді.






реклама

Коментарі  

 
0 #24 Остап 03.03.2012 00:18
Порівняння одного із персонажів з собакою не коректне, але по суті дуже правильне
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #23 Оксана Колісник 26.02.2012 10:15
Цитую Киевлянин из Геронимовки:
Ребята Черкасщане скорее договаривайтесь ,объединяйтесь и отстаивайте интересы нашего края.Готов поддерживать материально предвыборную компанию смелых черкасских парней и девушек.
Ну для того, певно, треба, щоб Ваші інтереси якось збігалися з інтересами тих "сміливих хлопців та дівчат"? Бо ж у нас дуже по-різному розуміють "інтереси краю". Чи Ви готові інвестувати в будь-яке з цих розумінь?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #22 Достали 24.02.2012 18:58
Цитую Киевлянин из Геронимовки:
Готов поддерживать материально предвыборную компанию смелых черкасских парней и девушек.
Боже мій! Скільки ж зараз до вас прибіжить "смелых черкасских парней и девушек"? Ким би ви не було - грошей у вас не вистачить :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #21 Киевлянин из Геронимовки 24.02.2012 17:41
Цитую СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА:
Цитую О.Чуприна:
З Наталією Горбенко не можна не погодитись в тому,що треба іти на округ і вигравати.Але в тому,що відсутні "підкилимні розмови", погодитись не можливо, особливо коли йде посилання на прес-конференцію Голови ОДА.

Сан Саныч вот иди и выигрывай,у Тебя это может получиться.

Ребята Черкасщане скорее договаривайтесь ,объединяйтесь и отстаивайте интересы нашего края.Готов поддерживать материально предвыборную компанию смелых черкасских парней и девушек.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #20 СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА 20.02.2012 15:42
Цитую Щеб Пак:
Цитую FEMIDA:
Монке...Монке...У него все свойства собаки за исключением верности.Как бы высоко он сейчас не летал - факт остаётся фактом - он забыл с кем он ползал! а единожды предавший предаст ещё много раз.


Стршнувато йти у вибори регіоналам, тому і почали махлювати передчасно.
Усі вони там бездарні крім Миколи Тимошенка і Монке, які перетворили всю партійну роботу в особистий бізнес проект і закулісні ігрища по знищенню обласної партій ної організації. Дарма що рейтингу крах, за то кармани аж репають.

Так что выходит,Монке и Тимошенко казачки засланные?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #19 Щеб Пак 20.02.2012 14:53
Цитую FEMIDA:
Монке...Монке...У него все свойства собаки за исключением верности.Как бы высоко он сейчас не летал - факт остаётся фактом - он забыл с кем он ползал! а единожды предавший предаст ещё много раз.


Стршнувато йти у вибори регіоналам, тому і почали махлювати передчасно.
Усі вони там бездарні крім Миколи Тимошенка і Монке, які перетворили всю партійну роботу в особистий бізнес проект і закулісні ігрища по знищенню обласної партій ної організації. Дарма що рейтингу крах, за то кармани аж репають.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #18 FEMIDA 17.02.2012 14:55
Монке...Монке...У него все свойства собаки за исключением верности.Как бы высоко он сейчас не летал - факт остаётся фактом - он забыл с кем он ползал! а единожды предавший предаст ещё много раз.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-31 #17 Тому що... 16.02.2012 20:10
Льошенко - відпрацьований регіоналами матеріал. Ясна річ, що за допомогою свого боса Медведчука він ще попробує полізти в політику. Але толку з того не матиме. ІМХО
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+32 #16 Видно як на лодоні 16.02.2012 19:12
[quote name="Прихильник"]Полностью поддерживаю Льошенка В.А.! Одна просьба не ошибиться в третий раз и не брать в команду трусливого Монке С.Ю.,т.к. сдаст в одну секунду. [quote name="ТАТАМИ"]

Вже здав....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+38 #15 О.Чуприна 16.02.2012 18:36
Цитую СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА:
Неужели эти пацаны из фотографий 1,2,5,6,7 не понимают,что их рассуждения мало кому интересны.Главную и реальную мысль высказал А.Малиновский.Депутаты должны быть полезны региону.Объединить их может Льошенко.Вот и выдвигайте Льшенко В.А. кандидатом по одному из округов. Его уж точно не согнут ни в прямом ни в переносном смысле.

Своєю оцінкою Олексій Петрович фактично висунув Вадима Льошенка кандидатом від соцпартії.Тепер залишились лише формальності.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100