реклама

реклама

У львівському "Будинку воїна" презентували виставку робіт військового Дмитра Бур’яна. Твори, представлені на виставці, були створені у період кінця 2022 — початку 2023 року. Експонуватимуть роботи протягом тижня, пише Суспільне.

b98154d4a42fd23a

Дмитро Бур’ян народився у Черкасах, закінчив Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури у Києві. Митець — військовослужбовець 406-ї артилерійської бригади, що дислокується у Миколаєві.

"Я малював портрети військових до великої війни, в період АТО. Малював військовослужбовців, яких знав особисто, робив скульптури, присвячені їм. На цій виставці частина робіт присвячена загиблим героям, а частина — тим, хто і зараз воює", — каже Дмитро Бур'ян.

Дмитро розповідає, перебував на полігоні на Львівщині, коли туди протягом доби "прилетіло" близько 30 російських ракет. Також перебував під важкими обстрілами разом зі своєю бригадою у Миколаєві.

Одна з робіт Дмитра присвячена оборонцю Донбасу та волонтеру Павлу Собку. Вона називається "Черкаський козак". Це один з перших портретів з серії, що присвячена загиблим захисникам.

b43b0941c861a75d

"Ми з ним особисто не були знайомі, але мали багато спільних друзів у Черкасах. Він загинув, обороняючи Донбас. Був дуже світлою людиною, до великої війни постійно возив волонтерську допомогу з Черкащини на схід, а потім і сам пішов воювати", — розповідає Дмитро Бур'ян.

Одну зі своїх робіт Дмитро Бур'ян присвятив режисеру монтажа фільмів "Захар Беркут" та "Черкаси" Віктору Ониську. Він також загинув, захищаючи Україну.

А портрет Василя Сліпака військовослужбовець малював, коли було обговорення, чиїм ім'ям назвати консерваторію у Києві, замість імені російського композитора.

683d2de48fbf3ed7

"І в мене зародилася ідея, що консерваторію можна назвати іменем Василя Сліпака, адже війна триває, не зрозуміло, коли завершиться, і саме людина, яка була визнаним у світі солістом Паризької опери, яка приїхала добровільно воювати за Україну, достойна, щоб на неї рівнялися інші", — каже Дмитро Бур'ян.

Свій автопортрет Дмитро Бур'ян намалював у темряві, оскільки зараз є перебої з електропостачанням. "Цей автопортрет я малював як зріз часу, щоб пам’ятати, що так було, і чому так було", — каже Дмитро Бур'ян.

12f0e828dc7e724d

Ще одна серія робіт Дмитра Бур'яна називається “Квіти перемоги”.

82833c8c973dc220

Дмитро Бур'ян працює вугільним олівцем. Митець каже, ідеї народжуються у бліндажі, а малює чоловік — після наряду.

"Малюється краще вже після наряду, десь у спокійному місці. Здебільшого я працюю вугільним олівцем. Його особливість — малювати треба в один "присіст", адже усі виправлення потім дуже видно, такий спосіб має назву “alla prima” — з першого разу. Спочатку — замальовка звичайним графітним олівцем, а потім вже йде робота вугільним олівцем", — каже Дмитро Бур'ян.

Після перемоги митець планує працювати за фахом — створювати скульптури. Переглянути виставку можна протягом тижня, вхід — безкоштовний.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100