У Черкаському обласному краєзнавчому музеї презентували дитяче видання «Пригоди Крутьків в українському селі» Тетяни Григоренко. Авторка – історик за фахом, працює в музеї науковим співробітником.

IMG_20231215_141207

За словами Тетяни Григоренко, у своїх творах вона намагається передати дітям любов до народних традицій, виховати шану та повагу до історії рідної землі.

IMG_20231215_141251

Авторка розповіла, як виникла ідея створення книги:

– Я давно хотіла створити або книгу, або таку екскурсію для дітей, адже в нашому музеї є відділ етнології. Там можна дізнатися, якими ремеслами займалися українці, особливо на території Черкащини (Середньої Наддніпрянщини). Спочатку писала статті для всеукраїнського журналу «Веселі пригоди»: про дирижаблі, повітряні кулі. Потім вирішила спробувати написати про ремесла. Одна розповідь, згодом друга, мені захотілося ще і ще. Я описала, чим займалися наші предки, у вигляді пригод, щоб діти змогли проходити всі процеси разом із майстром.

Сучасні шестикласники потрапляють в українське село 19 століття, де жили майстри. Вони ходять вулицею, знайомляться з мешканцями села, куштують традиційні страви.

IMG_20231215_141750

– Діти дізнаються про раніше-невідомих майстрів, таких як «золотар», «ткаля» та «гончар». Крім майстрів, у книзі розповідається про промисли: рибацтво, бджільництво, млинарство, – сказала Тетяна Григоренко

На зустріч із письменницею прийшов 8-річний Гриша. Його мама Дар'я впевнена, батьки повинні знайомити дітей із традиціями рідної країни.

– Завдяки цій книзі, мені буде легше пояснити дитині, наприклад, з чого робили скло. Тут усе доступно написано, з цікавими малюнками, – поділилася Дар'я.

Тетяна Григоренко показала учасникам заходу знаряддя праці українців 19 століття, пригостила присутніх стравами, про які розповідається в книзі.

Видання реалізоване за підтримки Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА. Воно буде цікаве у роботі вчителів історії, курсів історії рідного краю, методистам, вихователям дошкільних закладів і українським родинам.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Брати Монгольфьєри 16.12.2023 22:33
Як уродзоним черкащанам, цікаво було б поглибити знання про владних черкаських "золотарів". "Культурна спадщина Черкаської ОДА" - це взагалі???..., ну скажемо по французські - Полярний Лис. Глибоко! Навіть очільниця-заступниця аплодує!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100