реклама

реклама

Українські народні пісні, дим від багаття, сміх дітей на ігровому майданчику – це розпочався «Весняний холодноярський ярмарок» фестивалю «Крутий заміс». У село Мельники приїхали ветерани та їхні рідні, щоб провести цей день разом. Мета фестивалю традиційно благодійна. Цьогоріч збирали кошти на купівлю дронів для Луганського прикордонного загону.

IMG_20240406_123934

Група чоловіків щось обговорює: один патріотично вдягнений, пересувається на милицях. Ним виявився ветеран Антон Бойко.

– Я з першого дня на війні. Пройшов багато гарячих боїв, втратив кінцівку. Мені допоміг клуб «ЛНЗ», зараз займаюся улюбленою справою – футболом. Відчуваю себе в команді, як у другій сім'ї. Не падаю духом!, – поділився Антон Бойко.

За його словами, у хлопців є можливість розвантажитися тут, у Мельниках. Разом із побратимами вони пішли їсти куліш – українську страву з пшона, відому з часів козацтва.

Козацькі шаблі продає поруч майстер. Пан Віталій не сам, а з собакою, яка завжди бігає коло господаря. Дізнаємося, що таксу кличуть Дунею.

IMG_20240406_140134

– Виробляю посуду з дерева, схожу на ту, якою колись користувалися наші прадіди. Поки у козака є здоров'я – він козакує, постарів – онуків глядить та ріже посуду. Магазинів тоді не було, усе на ярмарку. Отак і ми з діда-прадіда ріжемо. У майстерні назбирається залізо, а викидати шкода, нароблю шаблі, ножі, – показує свої вироби пан Віталій.

Навпроти Віталія привітливо усміхається до всіх чоловік у солом'яному капелюсі. Він торгує медом із власної пасіки. Це Микола Гречаний приїхав з Полтавщини на Черкащину.

– Бджільництвом займаюся з дитинства. Років 45. Дуже вдячний своїм діду й батьку, які привили мені любов до цієї професії. Батько працював на пасіці у колгоспі, дід, на жаль, не повернувся з війни. Також займаюся питними медами. Питний мед, медове вино, або «медівка» – напій, який виготовлявся на Русі у дохристиянські часи, шляхом природного бродіння меду, джерельної води й соку.

IMG_20240406_131217

На сцену саме почали виходити талановиті черкащани: гурт «Крутий Заміс», Володимир Гонський, Олеся Кічук, Руслана Лоцман, Артур Жуковський.

Після виступу артистів відбулася благодійна лотерея. Кожен, хто задонатив від 500 гривень на дрони для українських захисників, міг позмагатися за головний виграш – мотоблок.

IMG_20240406_180424

– Весна йде, люди садять городи. У нас на ярмарку можна придбати саджанці плодових та декоративних дерев, кущі, розсаду. Відбудеться лотерея, під час якої зберемо кошти на FPV-дрони для Луганського прикордонного загону.   Переможець отримає мотоблок, а далі йдуть: насіння різних рослин, люцерна, кукурудза, соняшник, гончарні вироби, книги про Холодний Яр, – сказав ідейний натхненник і багаторічний організатор фестивалю «Крутий Заміс» Юрій Романча.

Один із дронів команда ТОВ «НВФ «Урожай» передала бійцям під час ярмарку.

IMG_20240406_131758

– Кожен FPV-дрон наближає нашу перемогу. Дронів треба багато – це одна з основних ударних сил, які зараз стримують ворога. Вони можуть зупинити штурм ворожої техніки, ворожої піхоти, активно знищують озброєння окупантів, – звернувся до присутніх зі сцени представник Луганського прикордонного загону Віктор Пономарьов.

Віктор Пономарьов подякував усім присутнім за допомогу у знищенні ворога. За його словами, існує міф, що прикордонники не воюють, але вони теж стоять на найгарячіших напрямках. Луганський прикордонний загін займає велику лінію фронту «від Авдіївки до Куп'янська».


Юлія Капуш, фото ПРОЧЕРКУ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100