реклама Делікат

Допрем'єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» відбувся у Черкасах. Уперше в Україні його представили в Києві, до цього була низка показів за кордоном. Варто зазначити, що це перший український документальний фільм з елементами доповненої реальності.

IMG_20241015_144229

За словами режисера фільму, військовослужбовця Дмитра Чорного, йдеться про експедицію співробітників Національного музею історії України у Другій світовій війні у щойно звільнений Ізюм восени 2022 року.

– Цей фільм розкриває секрет: чому ми встояли. Фільм показує зруйноване місто, але також показує мешканців, які його відновлюють. Саме ці люди – те, заради чого триває боротьба. Боротьба – не за землю чи будівлі. Чому Ізюм? Співпало багато факторів. По-перше, мій батько з Ізюма, мої рідні перебували там в під окупацією рф. По-друге, саме тоді ми почали співпрацювати з музеєм.

IMG_20241015_143717

Коли Ізюм звільнили, знімальна група стрічки поїхала з музейниками в експедицію на Харківщину. Фільмували процес збирання воєнних артефактів для майбутніх експозицій. На той момент вони не уявляли, що вдасться створити такий фільм.

– Ми приїхали в Ізюм десь через тиждень після деокупації. В експедиції були протягом тижня. Постпродакшн фільму зайняв аж понад півтора року, довго не могли знайти режисера монтажу, – сказав Дмитро Чорний.

IMG_20241015_143233

На заході були присутні представники Національної гвардії, бійці 156-го окремого батальйону 118-ї бригади ТРО, прикордонники, бійці 3-ї окремої штурмової бригади.

– Війна двічі пройшлася по Ізюму своїм руйнівним катком. Уперше, коли ворог окупував місто, вдруге, коли Сили оборони України звільнювали його. 3-тя штурмова не брала участь у звільненні міста, але наразі наша бригада надійно тримає рубежі оборони на Харківщині, щоб війна не прийшла в Ізюм утретє, – звернувся до присутніх перед показом керівник штабного фонду «Підтримай Третю штурмову» Олег Петренко.

IMG_20241015_143614

Насамкінець було підписано меморандум про співпрацю кінотеатру «Україна» з Нацгвардією.

Начальниця управління культури департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Валентина Шепецька зазначила, що підписання меморандуму означає підтримку сімей воїнів: проведення психологічних, реабілітаційних подій, розважальних – для їхніх дітей.

IMG_20241015_142516

Документальний фільм «Ізюм. Звільнений» український глядач зможе побачити з 17 жовтня, повідомив Дмитро Чорний. 50% прибутку від продажу квитків буде перераховано на підтримку 3-ї окремої штурмової бригади.

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100