реклама

реклама

52-річний черкащанин Василь Іваніків може писати обома руками одночасно. Причому лівою – дзеркально, повідомляє газета «Вечірні Черкаси».


Менше 1% населення усієї планети можуть похвалитися такою здатністю.

Записка на склі

Спілкуємося із паном Василем і просимо написати текст. Пише синхронно обома руками. Із правого боку – звичайний текст, який можна прочитати. Зліва – якісь незрозумілі арабські каракулі. Перегортаємо аркуш, направляємо на світло і читаємо без проблем із виворітки.

Родом чоловік із села Ягубець, що на Христинівщині. Народився лівшею. Із дитинства любив малювати. Поки в школу не ходив, усе робив лівою рукою. У школі, як було прийнято у часи СРСР, перевчили, і він почав писати правою рукою. Про свій дар писати лівою рукою дзеркальне відображення написаного правою дізнався випадково.

– Було мені років 10-12. Я лежав у лікарні. Хтось прийшов мене провідати. Ми спілкувалися через скло, – пригадує пан Василь. – Говориш, а нічого не чути. І я вирішив написати на вікні. А була зима, на вікні – паморозь. Я подумав: напишу – нічого не зрозуміють, не прочитають знадвору. І я написав на склі текст у зворотному порядку.


В’яже, пряде, шиє…

У чоловіка навіть не виникало думки, що він – особливий: «Я думав, що всі так можуть…». Нині він працює на фірмі «МГК» (металогнуті конструкції), де виконує зварювальні й бетонні роботи.

Так, при монтажу колони зварювальнику потрібно переставляти драбину під праву або ліву руку. Василеві підлаштовуватися не потрібно. Там, де правші незручно, лівша завжди знайде вихід. Під час служби у танкових військах, ремонтуючи техніку, він закручував гайки в недоступних місцях обома руками.

– Усі нормальні люди виміряють відстань лінійкою зліва-направо, а я – навпаки – справа-наліво, – говорить Василь.

Він навчився в’язати.

– От ви в'яжете правою рукою, розгортаєте полотно. Я в’яжу лівою-правою рукою, полотно я не розгортаю, у мене завжди лицьовий бік, – говорить Василь.


– Може, ви ще й вишиваєте? – жартую.

– У дошкільному віці пробував. Навіть картинка недовишитою залишилася. Але на тому все й закінчилося.

Проходивши зиму у каракулевій фуражці-«аеродромі», чоловік вирішив будь-що навчитися шити шапки. Причому і шкіру він сам вичиняв. Уміє прясти, бо ж мав овець, коней, і шерсті було море. Електропрялка й досі стоїть у його помешканні.

Його хобі: перемотка електродвигунів, якорів на болгарки й дрилі. А ще своїм хобі він називає консервацію м'ясних продуктів, чим займається із 20-ти років. Він – непосидючий, енергійний і дуже холеричний.

У молодості, під час навчання в Миколаївському суднобудівному училищі, займався боксом. Але травмував руку, і йому порадили утриматися від цього виду спорту. Та йому взагалі «щастить» із руками: травми він отримує часто: був перелом зап’ястя, ліктьового суглоба, пальці травмує регулярно. І пов'язує це пан Василь тільки зі своїм поспіхом.

У його роду нікого з таким даром не було. Єдине – його 16-річна донька від другого шлюбу – теж лівша.

– Жінка, буває, говорить нам із донькою: «Ой, ідіть уже звідси, а то одні лівші зібралися». Але їй пощастило. Бо коли за стіл сідають два правші поруч, то тіснувато, а коли сидять лівші з різних боків, то лікті не заважають.

Ні за лівих, ні за правих

Щодо політичних уподобань, то пан Василь зробив для себе один висновок:

– Ми, українці, мабуть, навіть не достойні жити на цій землі. Нам дісталися найкращі землі, а ми живемо найгірше. Із політиків нікого не підтримую. Єдине – схиляю голову перед… Ні, не перед Симоненком. А перед тим ладом, який був у 70-80-ті роки. Але щоб він був не покалічений. Бо ж зараз ми повернулись до якогось феодалізму…

Чарку добре тримаю і в лівій, і в правій руці

Коли Василь Іваніків сідає вечеряти, то плутається, якою рукою – правою чи лівою – взяти ложку.


Для Василя немає різниці, якою рукою чистити картоплю, мити посуд. Обома це виходить гарно.

– У яку руку взяти чарку – для мене однаково: що правою, що лівою. А ніж у правій тримаю гірше. Лівою впевненіше виходить, – каже він.

Заява на відпустку

– Коли я працював у Миколаєві на суднобудівному заводі, у нашій бригаді був неграмотний літній чоловік. Йому потрібно було написати заяву на відпустку. Ну хто напише? Вася. Але я був такий несерйозний. Я й зараз такий самий. Ну, я написав. Віддали виконробу. Той заяву – у папку і на підпис до начальника. Коли прилітає той виконроб, весь синій і каже: «Що ти написав?» – «Заяву на відпустку». – «Я, як ідіот, дістаю з папки заяву, віддаю начальнику, а той: «Що це таке? Ти читав?» – «Читав». – «Ти чого мені брешеш?». А я написав заяву у дзеркальному відображенні.

До теми

Амбідекстрія – термін, який вказує на відсутність очевидно вираженої мануальної асиметрії; проявляється тим, що людина в рівній мірі володіє обома руками.

Відомі амбідекстри: Леонардо да Вінчі, Святослав Вакарчук, Джимі Хендрикс, Марія Шарапова, Андрій Сахаров, Мірей Матьє.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100