реклама

реклама

Неймовірно красивий палац поміщиків Даховських у селі Леськове на Черкащині протягом довгих років "ховали" від очей туристів. Навіть сьогодні багато людей не знає про існування цієї архітектурної перлини, пише in.ck.ua


Палац Даховських або "Леськівське диво" — споруда зі сторічною історією, визнана найцікавішою польскою резиденцією в Центральній Україні.

Розташований він в селі Леськове Монастирищенського району.

Створений вихідцем із Польші, палац загубився у глухому селі і потихеньку руйнується. Ландшафтно-архітектурний комплекс займає досить велику площу. Цей комплекс створювали протягом сторіччя чотири покоління сімейства Даховських.


На жаль, ім'я першого архітектора палацу залишається невідомим. Споруда, виконана із червоної цегли, нагадує англійський замок епохи Середньовіччя. Будівельні матеріали для палацу Даховські випускали на власному заводі. Навіть зараз подекуди трапляються цеглини із позначкою TD — Tadeus Dachowski — власник, який і спроектував замок у тому вигляді, що ми бачимо зараз.

Всередині палац вражав не менше, ніж зовні. Там було близько 20 залів для прийому гостей, балів та ігор, ванна, зимовий сад, величезні підвали, численні господарські споруди, підземні переходи і багато інших цікавинок. На території було багато конюшен, оскільки Тадеуш Даховський займався кінним спортом і дуже любив коней. Леськівських скакунів шанували в усій Російській імперії та за кордоном.

Споруда встояла у буремні післяреволюційні роки, селяни не дозволили зруйнувати маєток. У палаці в радянські часи працював табір для піонерів, а потім санаторій для заможних людей, лікарня для людей із розладами психіки, тубдиспансер, склад... Прохід до будівлі останніми роками здебільшого закритий. Однак людей це не зупиняє. Дехто домовляється із охороною і проходить на територію. Дехто пролазить через численні дірки в цегляному паркані.


Чим зайнятися: прогулятися парком навколо палацу, зробити фото, спуститися до ставка на річці Конела.

Віддаленість від Черкас: 220 кілометрів.

Як дістатися: доїхати до с. Леськове можна власним авто за три години. Від черкаського автовокзалу до Монастирища можна дістатися автобусом, який їздить щоденно.

Де зупинитися: переночувати можна у місцевих жителів. Якщо такий варіант вам не підходить, можна замовити номер у одному із готелів Монастирища. Вартість номера близько 300 гривень.


реклама

Коментарі  

 
+1 #9 Алена 10.10.2020 18:03
Відвідали цей чудовий замок 10.10.20, він дійсно під охороною,бо відноситься до військової частини, на воротах є номери телефонів, зателефонувавши можна домовитися про вхід на територію парку. Це дійсно архітектурна пам'ятка, яку необхідно відновити та берегти. Нажаль замок знаходиться в занепаді, руйнується і якщо нічого не робити, в майбутньому ми не зможемо милуватись красою величного палацу, залишаться тільки руїни...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #8 Олексiй 20.05.2015 11:35
Побуваючи в захiдних краiнах, де люди охороняють замки яким 300-500 рокiв, запрошують туристiв й отримуть повагу й грошi. Чому на черкащинi так не поважають iсторiю, культуру й парковi споруди "того часу"... Генерали... будьте людьми, а не свиньми... Допоможiть зберегти ПАЛАЦ !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #7 СЕЛЯНИН 14.05.2015 09:35
ьы теперичи БОГАЧИ и это все теперь НАШЕ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #6 Почему так? 14.05.2015 09:27
А еньть это тоже так сказать своего ода Ммижгирье и построено далеко не на трудовые доходы, а за счет эксплуатации украинцев польским магнатом. Но сейчас мы пытаемся этим восхищаться, да еще и по ходу "пенку" снять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #5 адекватний 08.05.2015 07:27
Шкода що такі поодинокі красоти що дожили до нашого часу й надалі ніхто до толку доводити не бажає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4   07.05.2015 22:34
Можно звичайно й власним авто за 3 години, витративши решту часу на ремонт його підвіски. Запчастини можно дістати у місцевих жителів. Не встигнете до ночі відремонтувати, в них же зможете попроситись й заночувати. Зручності - за городом біля ставка на річці Конела. Ключ від замка на зручностях - у голови сільради. В термінових випадках, звертатись в міністерство оборони, що в Києві. Телефон міністерства написаний крейдою на одній з дощок дверей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 МартаС 07.05.2015 21:08
І Ананій, все вирішується дуже просто: можна йти через прохідну, підмазавшись до охоронця. Можна через огорожу)) місцеві туди на ставок купатись ходять. І не летять далі, ніж бачать))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Ананій 07.05.2015 16:25
об"єкт в довідниках є, але його облюбували військові і не пускають туди туристів. Ти спробуй зайти туди. То будеш летіти дальше, чим бачиш. Бо там генерали іржаві кастрюлі і казанки ховають
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 lol 07.05.2015 11:08
а хто ховав?))наскільки я знаю, цей об"єкт є в усіх туристичних довідниках, маршрутах і тд
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100