реклама

реклама

Всеукраїнське свято богатирської сили на призи пам’яті І.М. Піддубного цьогоріч 20 серпня знов зібрало в Красенівці на Чорнобаївщині найпотужніших борців України і найсильніших чоловіків нашого краю. Після річної перерви, викликаної ситуацією в державі, районна влада,СТОВ «Красенівське» та інші меценати знов зважилися на проведення авторитетного фестивалю.

Титул
При всьому багатоманітті святкової програми (показові виступи майстрів лао-тайських бойових мистецтв, фотоконкурс на найкращу вишиванку, виступи танцюристів, виставка-продаж виробів декоративно-прикладного мистецтва та виробів із хліба тощо) спортивні змагання, як завжди, були поза конкуренцією.

Звісно, в центрі уваги учасників свята був Усеукраїнський турнір з греко-римської боротьби на призи пам’яті Івана Піддубного, вочевидь, найвидатнішого представника цього виду спорту в першій половині ХХ століття. Взяти участь у змаганнях у рідну для Івана Максимовича Красенівку прибули найпотужніші українські борці в двох вагових категоріях – до 97 кг і до 130 кг.

Боротьба

При напруженій боротьбі на турнірі панувала атмосфера взаємопідтримки і доброзичливості. У ваговій категорії до 97 кг переможцем став Євген Савєта (Полтавська, Донецька області). Друге місце – у Андрія Дегтярьова (Запоріжжя), третє – у Дмитра Кременєва (Київ, Луганськ). У ваговій категорії до 130 кг переміг Микола Кучмій (Київ, Донецьк). Друге місце посів Ігор Дідик (Вінниця, Запоріжжя), третє – Владислав Вороний (м. Дніпро). Абсолютним чемпіоном турніру визнано Миколу Кучмія.

– Слава Україні! Слава України складається зі слави героїв – окремих людей. Одним із справжніх героїв України був Іван Максимович Піддубний, – наголосив почесний голова оргкомітету свята, голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» Петро Душейко. – Кажуть, що легше бути «героєм у натовпі», коли ти перемагаєш разом з іншими, ніж «героєм-одиночкою», коли на тебе обернуто очі багатьох, коли твої дії оцінюють, коли вони викликають спротив, а іноді – й загрозу життю. Саме таким героєм-одиночкою був Іван Максимович – одним із тих, хто склали фундамент української державності. Бо будувати державу, як і будинок, без фундаменту не можна... Дуже важливо, щоб кожний із нас відчував гордість за нашу державу. Гасло «Україна понад усе!» – не просто слова, почуття патріотизму пронизує кожного з нас. І проведення сьогоднішнього свята слугує підтримці нашої гордості за наш край, за наших людей, за наш народ.

Душейко Петро

Від імені оргкомітету Петро Душейко відзначив меценатів, котрі допомогли профінансувати свято.На пам’ять про цьогорічний фестиваль Петро Григорович від родини Душейків подарував Красенівському музеєві 16-кілограмову чавунну палицю – копію тієї, яку мав звичай носити з собою Іван Піддубний. Оригінал зберігається в музеї спортсмена в Єйську.

Палиця

Пам’яті видатного борця присвятив свій новий рекорд з підняття 32-кілограмової гирі в поштовху довгим циклом за 10 хвилин спортсмен із Києва Микола Ткачук.

2sjpg

Гирьовим спортом Микола займається майже 8 років. Він – уродженець Буковини, триразовий чемпіон світу з гирьового спорту серед дорослих, п’ятиразовий – серед юніорів. З нагоди 145-річчя від дня народження Івана Піддубного Микола Ткачук сподівався під час свята в Красенівці підняти гирю 145 разів. Проте вирішив не зупинятися й дійшов до 172 разів. Рекорд було офіційно зафіксовано представницею Книги рекордів України. Журналістам спортсмен сказав, що, якби не пекуче сонце, напевне, міг би підняти гирю й більше, до 200 разів. Проте, результатом спортсмен задоволений.


За кілька десятків хвилин до встановлення рекорду пан Микола зробив для учасників свята показовий виступ із гирями – це для нього був своєрідний «розігрів». Цікаво, що Микола Ткачук – не лише спортсмен, а й паламар одного з православних храмів Києва...

Керівники оргкомітету свята – голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда і голова районної ради Григорій Зінченко, привітавши учасників свята, наголосили, що уродженці Чорнобаївщини славні не тільки фізичною, а й духовною міццю, відданістю Батьківщині. Заступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієвпередав учасникам свята вітання від голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова.Від голови Національного олімпійського комітету учасників свята привітав представник НОК на Черкащині, нині – військовослужбовець Андрій Більда.

Почесними гостями свята були відомі українські спортсмени – борці, представники інших видів спорту, депутати місцевих рад, представники олімпійського руху, зокрема, олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби 1960 року Іван Богдан. З рук чемпіона Олімпіади 1964 року (веслування на каное) Андрія Хіміча двократний абсолютний чемпіон турніру на приз пам’яті І.М. Піддубного Євген Савєта отримав факел, яким запалив вогонь змагань.

Химич

Звісно, цікавість багатьох викликала присутність у Красенівці срібного призера цьогорічних олімпійських ігор, стрільця з пневматичної гвинтівки, черкащанина Сергія Куліша. Його в Красенівку запросив віце-президент Національного олімпійського комітету України, нардеп кількох скликань Микола Томенко

– Я намагаюся привозити сюди всіх наших потужних спортсменів, щоб ця благодатна земля надихала їх на нові перемоги, – зазначив Микола Томенко. – Після виступів тут нашу державу прославляли богатир Василь Вірастюк, олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби 1996 року В’ячеслав Олійник, олімпійський чемпіон з вільної боротьби 2004 року Ельбрус Тадеєв.

Томенко Бiльда

Своєрідним підтвердженням слів Миколи Томенка про дивовижні властивості землі й води Чорнобаївщини стало змагання «Найспортивніше село Чорнобаївщини». В ньому перше місце посіла громада села Крутьки, друге місце – Хрестителевого, третє – Старого Ковраю.

Канат

Враховуючи особливості прізвища Івана Піддубного і той факт, що дуб в Україні вважається найміцнішим деревом, організатори та гості свята посадили біля криниці на території обійстя Піддубних маленький дубок.

дубок

До участі у свята залучали і маленьких діток, і представників старшого покоління. У змаганні з міні-футболу серед ветеранів на приз «Смажений кабанчик» перемогли гравці з Чорнобаївщини. Їм і дісталася головна нагорода – власне, смажений, кабанчик.


Кабанчик

Традиційно одним із найцікавіших змагань у Красенівці став турнір «Найсильніша людина свята». Його учасники перевертали гігантську автомобільну шину вагою 350 кг, носили дві чавунні валізки вагою 100 кг кожна, тягли легковик із водієм, припіднявши машину за задні колеса, змагалися, хто швидше протягне 20 метрів вантажівку.

Колесо

Найсильнішою людиною свята визнано Романа Науменка з Красенівки. Другим став Віктор Качур (БогодухівкаЧорнобаївського району), третім –Андрій Шляма (Канів).

Машина

– Звісно, дуже добре, що після тогорічної перерви свято пам’яті Івана Піддубного відродилося, – сказав у коментарі «Прочерку» керівник корпорації «Дніпро» з Чорнобаївщини Олексій Душейко. – Ініціатором виступило СТОВ «Красенівське», Петро Григорович Душейко, потім підхопили меценати, районна рада, райдержадміністрація. Традиції відродити легко, а відновлювати – набагато важче. Натомість, Красенівка і вся Чорнобаївщина мають такого великого земляка, який прославив нашу землю на весь світ.
Душейко О

– Крім усього іншого, Іван Піддубний є добрим взірцем для молодих спортсменів, усіх патріотів України, – наголосив Олексій Душейко. – Часто згадують, як Іван Максимович закреслив у своєму паспорті національність «росіянин», написавши замість неї «українець». Можна додати й інший приклад: він деякий час жив у Америці, мав там і гроші, й славу чемпіона чемпіонів, але приїхав на свою Батьківщину, де мав чимало проблем від радянської влади. Знаючи, що так буде, він усе-таки розміняв гроші і визнання на право жити на рідній землі. Таких людей треба шанувати!

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 преподаватель 24.08.2016 11:56
Вашу силу бы, да на Олимпиаду ;-) , а не на установления рекордов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Качур 23.08.2016 10:21
класс,молодці усі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100