реклама

реклама

Мабуть, усі жителі Землі за останній рік багаторазово чули слово «колайдер», переживали - запуститься він чи ні, вдасться відкрити бозон Хіггса чи ні, утвориться при цьому новий Всесвіт чи ні, хоч і не знали, що таке колайдер, що таке бозон і хто такий Хіггс.
Про колайдер багато хто чув, але мало хто знає, що це таке

Про колайдер багато хто чув, але мало хто знає, що це таке



У школярів Черкащини з’явилася можливість взнати про все це із перших уст: нещодавно директор фізмату Черкаського національного університету Юрій Ляшенко побував у Женеві та провів тиждень у знаменитому інституті ЦЕРН, який і обслуговує адронний колайдер. Він домовився, що 11 квітня 2012 року на базі Навчально-наукового інституту фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем (фізмат) Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького буде проводитися інтернет-конференція за участю вчених ЦЕРНу та учнів загальноосвітніх шкіл.
ЦЕРН

ЦЕРН



На цій відеоконференції провідні науковці ЦЕРНу будуть спілкуватися з учнями на теми сучасної фізики елементарних частинок та високих енергій, розкажуть учням про початкові стадії народження нашого Всесвіту, про теорію Великого Вибуху, про Темну Матерію та Темну Енергію, про Фабрику Антиматерії і її продуктивність, про те як важливо вивчати фізику, математику, інформатику та автоматику з точки зору створювачів колайдера.  
До такої конференції потрібно підготуватися. З цієї метою потрібно сформувати представницьку команду черкащан і завчасно підготувати кваліфіковані питання до вчених. Провідні викладачі фізмату готові допомогти в ознайомленні учнів з основами фізики елементарних частинок, принципами дії колайдера та історією розвитку прискорювачів, створення і розвитку ЦЕРНа, можливостями екскурсій до європейського прискорювача.

Запрошуємо зацікавлених школярів 11 лютого 2012 року прийти на 11-ту годину в ауд. 279 корпусу № 3 ЧНУ за адресою бул. Шевченка, 79, корпус № 3 Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (поруч з зупинкою), щоб прослухати лекції та зареєструватися для участі в інтернет-конференції.

Андрій Гусак, завідувач кафедри фізики
Тетяна Запорожець, доцент кафедри фізики ЧНУ

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 читачка 17.02.2012 12:15
Юрій Ляшенко - дуже крутий, і як людина, і як викладач. Щастя, коли вчать такі люди :).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Оксана Колісник 30.01.2012 09:52
Браво черкаським фізикам! Дуже хотілося б більше читати про здобутки наших науковців. Знаю точно - є про що!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100