Нестача вживання необхідної кількості води може обернутись появою жовчнокам’яної хвороби, каменів у нирках, зниженням імунітету. У цьому запевнив під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі реформ лікар гастроентерологічного відділення Черкаської обласної лікарні Георгій Щербатий. 


– Пити більше води гастроентерологи радять тим, хто входить до групи ризику появи жовчнокам’яної хвороби або уже хворий на неї, – говорить Георгій Щербатий. – А от хворим з набряковим або астетичним синдромами, при цирозах, ниркових, серцево-судинних хворобах, воду, навпаки, обмежують.

Лікар стверджує: якщо людина постійно п’є воду, що має підвищену жорсткість (багато сполук кальцію) – це може призвести до сечокам’яної хвороби. З водою може передаватися маса інфекцій: як кишкові інфекції, так і вірусний гепатит А. Тому неперевірену воду варто обов’язково кип’ятити. А воду з-під крана краще все-таки фільтрувати хоча би простим вугільним фільтром. При цьому видаляються домішки іржі з труб, пісок тощо.

Деякі жителі області уже сьогодні як альтернативу воді з-під крана, купують у магазинах фасовану мінеральну та джерельну води, замовляють із доставкою додому чи в офіс величезні бутлі фасованої води зі свердловин, а також утворюють довгі черги до машин-«бочок»  з привезеною джерельною водою.

– Купляючи питну воду, необхідно звертати увагу на підтверджувальні документи: кожна така вода повинна пройти державну санітарно-епідеміологічну експертизу, яку здійснює МОЗ, перевіряючи якість, безпеку, склад. Висновок цієї експертизи і має право вимагати споживач, – інструктує заступник головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимир Папач.

Начальник відділу розвитку компанії «Еталон Україна» Євген Рибалко радить споживачам передовсім звертати увагу на компанію-виробника: наскільки вона є відомою, а її діяльність – відкритою для споживача.

– Є компанії, якість води та рівень яких підтверджено сертифікатами, перемогами у різних рейтингах якості, – говорить він. – Необхідно звертати увагу на зазначену на етикетці дату розливу води та джерело її видобування.

Крім документів, що підтверджують якість води, слід звертати увагу на якість упаковки. Якщо вода розливається у тару, що закупорюється (так званий «ковпачок першого відкриття»), це дає можливість переконатись, що воду закорковували на виробництві, а не деінде.

Євгена Рибалко констатує, що люди стали більше перейматися екологічністю та безпечністю питної води. Сьогодні, за його словами, черкащани вже розуміють, що якісна питна вода не може бути дешевою.

– По Україні 18 літрів води сьогодні коштують від 13 до 40 гривень. І у людей виникають питання: «Звідки може видобуватись вода, що коштує 12-13 гривень?» Тож, людей сьогодні більше хвилює уже не ціна, а якість води.


Кому не можна пити мінеральну воду?

Лікар гастроентерологічного відділення Черкаської обласної лікарні Георгій Щербатий переконаний, що далеко не всім можна вживати саме мінеральну воду.

– Особливо ми не рекомендуємо вживати газовану воду хворим на рефлексну хворобу, панкреатит або аерофогію, при здуттях кишківника та хворобах жовчних шляхів. Вживати мінеральну воду дуже обережно слід хворим із серцевою недостатністю, хворим на гіпертонію: у воді може бути підвищений вміст солей натрію, а це може сприяти підвищенню тиску, – попереджає він.

Як і скільки потрібно споживати воду?

Організм людини на 65-70% складається з води, тому вона є найбільшим за об’ємом продуктом харчування людини.

Зважаючи на це, щодня потрібно споживати в середньому 2,5-3 літри рідини. Сюди належать овочі, фрукти, супи та компоти. Під час їжі пити воду не рекомендується – це шкодить процесу травлення, тому краще її вживати за годину до і через годину після їжі.

Яку воду пити: з «бульбашками» чи без

Багато хто обирає газовану воду, бо та смачніша. Однак ті, що стежать за здоров’ям, наддають перевагу тій, що без газу.

– Обираючи сильногазовану воду, треба бути особливо уважним: іноді дрібні виробники маскують її під мінеральну, – зазначили у коментарі «Високому замку» фахівці ТМ «Моршинська». – Вуглекислий газ є природним консервантом, тому забезпечує тривале зберігання навіть неякісної води.

– Краще пити негазовану воду, – радить почесний президент Асоціації виробників мінеральних і питних вод, професор кафедри технології питної води Одеської національної академії харчових технологій Тетяна Стрикаленко. – У газованої – низький рівень pН, у шлунку збільшується виділення кислоти, звідси – здуття живота і відрижка.

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, 60% наших громадян обирають воду без газу.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100