реклама

реклама

9 та 10 березня у Черкаському академічному обласному муздраматичному театрі ім.Шевченка театрі відбулись покази чергової частини театрального проекту Сергія Проскурні "Тарас. Слова". Минулого року режисер розпочав з кінця драматичну поему-тетралогію Богдана Стельмаха "Тарас".

taras1

 Ідея Сергія Проскурні має епічний масштаб: тетралогію планується завершити у 2014 році, коли святкуватиметься 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. До цього показуватимуть по спектаклю щороку, закінчивши проект виставою про народження поета.

В кожній частині роль Кобзаря гратимуть різні актори.

О 18.05 зала театру ще порожняя, розповідає у своєму репортажі кореспондент «Газети по-українськи». О 18.15 приходить заступник міського голови Віктор Беззубенко, через кілька хвилин секретар міськради Віктор Горкун. Проскурня зустрічає гостей. На прем'єру вистави 10 березня приїхали автор драматичної поеми Богдан Стельмах та актор Національного театру імені І. Франка Петро Панчук, який зіграв Тараса у четвертій частині тетралогії.

taras3

На останньому ряду сидить Олександра Теліженко, заслужений художник України, зі своєю колегою. До партеру заходить Проскурня. Вітається з нею: "Ви чого тут сіли? Ідіть на нормальні місця. Ми тут будемо садити тих, хто запізнюватиметься".

Жінки пересідають ближче до сцени.

"Таке сузір'я талантів: Стельмах, Проскурня, Нищук і великий черкаський театр. Росте на очах. Актори переймаються і розвиваються, - каже Теліженко Надії Нікіфоровій, яка щойно приєдналася до них. О 18.38 приходить мер Сергій Одарич з дружиною.

taras4

Гасне світло. На сцену виходить Сергій Проскурня. Глядачі аплодують.

"Для мене було загадкою як в 47 років Шевченко міг виглядати таким уже старим, поважним, таким яким ми бачимо на портретах. Я думаю, що це можна назвати частиною Шевченківського театру, тому що він був прекрасним актором. Він сам дбав про те, який образ залишать в пам'яті нащадки. Саме в цей період він намалював автопортрет зі свічкою, де він молодий, вродливий. Де він такий, яким ми уявляємо його в той період життя і творчості, який сьогодні постане перед вами в наступній частині тетралогії "Тарас".

taras5

Сергій Проскурня представляє глядачам Богдана Стельмаха та Петра Панчука.

"Зараз це вистава-ескіз, ми не мали мети реконструкції життя і творчості Тараса Шевченка в період з 27 до 33 років. Я не можу побажати вам приємних вражень, а хочу запросити до співпереживання і до тривання в просторі, який ми спільно будемо створювати", - продовжив режисер.

taras6

На сцену виходять перші актори. Позаду них декорації – натягнуті на стенди мальовані полотна. По праву сторону стоїть мольберт, дерев'яні рамки для картин, глечики з пензлями, фарби. Посередині – чорна скриня. На підлозі розкладені рукописи. Вгорі висить велика біла куля. Виходить Шевченко зі свічкою в руках. Починає нервово писати на аркушах. У залі – ідеальна тиша.

taras7

"Ми сьогодні перед початком поміняли дві мізансцени. Себто це постійний процес пошуку сутності, - заявив Сергій Проскурня під час прес-конференції. − Міняється фактура Шевченка і тому в цій частині ми не показали 6-ий епізод, дія якого відбувається в Оренбурзі. В цій частині вже буде грати Петро, а ми не хотіли його мучити пробами, бо там маленький епізод 15 хвилин і вимагав би тривалого часу. Коли ми будемо робити мультимедійну виставу, то дуже багато речей перероблятиметься. Треба робити сучасний театр, а деякі постановочні речі ми не можемо втілити, тому що зараз на це немає технічних можливостей.

taras8

Для Проскурні важливо було дати дратівний імпульс олюдненого Тараса з жінками, мочемордами, себто нестандартного Шевченка.

"У мультимедійній виставі буде 5 Тарасів. Стельмах поставив перед собою карколомну задачу розповісти про лабораторію духа Шевченка, тому що мала дитина, мікроскопічна, яка іде шукати стовпи, що підпирають небо – це вже поет, він вже народжений, тільки неусвідомлений", - пояснив постановник.
Усі фото надані прес-службою Черкаської мерії

реклама

Коментарі  

 
0 #8 Оксана Колісник 13.03.2012 09:07
Цитую Олена:
Любов Володимирівно, це ви так Одарича похвалили? Адже ж це він гроші на виставу дав і Проскурню запросив...
Ну, щодо основної підтримки цього року мова йшла про "Азот". Їм - велике спасибі окремо і, Ви маєте рацію, що за цю виставу подякувати треба всім причетним до її створення. Та подяка стосується тільки вистави. За решту - розмова окрема. Чи Ви вважаєте інакше?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #7 Оксана Колісник 12.03.2012 21:54
Я би ще відзначила чудовий акторський ансамбль, де виявися майже кожний виконавець, включаючи найменших. Якщо минулого року виконавець ролі Шевченка Петро Панчук усе ж домінував, цього року - це була справжня поліфонія образів. Дуже виразний цього року персонаж (персонажі) Андрія Жили - це витримане, з міцними нервами, дошкульно жорстоке і майже завжди ... уміхнене "Зло". Власне таке, яким воно протистояло тоді Шевченку і виявляє себе в безлічі іпостасей теперішніх героїв інформаційних повідомлень. Як зневажливо і загрозливо це "Зло" грається стеком, спостергіючи, як ламають душу однодумцям Шевченка, і долю йому самому. Браво, Андрію!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #6 Володимир 12.03.2012 21:45
Цитую Небоженко:
Сумніваюсь, що Одарич дав гроші на виставу. Він тільки примазується..

Примазується у нас до всього Люба, а ви, Небоженко, сумнівайте собі далі...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #5 Оксана Колісник 12.03.2012 21:20
Цитую кактус:
погана робота. Проскурня не українець, а як казав Шевченко - жид, а він не може відчути українського Шевченка як слід. Протягом вистави шевченко був немов пяний, інколи наче хворий на голову. а в житті він таким не був. Нам навязують образ якогось хворого на голову Шевченка
Ви знали Шевченка за життя? А що таке "театр" - знаєте? Нишук просто приголомшливо грає - не Шевченка, а його дух, його сумніви, його переживання. Поетичний образ, створений Стельмахом і втілений Нищуком - це Символ, який нічого спільного не має з ідолом, про який Ви тут ведете мову. Щодо решти, написаного Вами, то це - нижче плінтуса, дорогенький (чи -ка?)...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Небоженко 12.03.2012 17:37
Сумніваюсь, що Одарич дав гроші на виставу. Він тільки примазується..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #3 Олена 12.03.2012 14:53
Любов Володимирівно, це ви так Одарича похвалили? Адже ж це він гроші на виставу дав і Проскурню запросив...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 кактус 12.03.2012 09:50
погана робота. Проскурня не українець, а як казав Шевченко - жид, а він не може відчути українського Шевченка як слід. Протягом вистави шевченко був немов пяний, інколи наче хворий на голову. а в житті він таким не був. Нам навязують образ якогось хворого на голову Шевченка
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Любов Майборода 11.03.2012 20:26
Велика подяка всім, причетним до постановки. Просто фантастично гарно, особлива подяка Євгену Нищуку за представлення Шевченка живою людиною. Такі вистави збагачують мабуть кожного, дають привід перечитати Кобзаря та наблизитись до наших джерел. Спасибі за СВЯТО.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100