У Обласному краєзнавчому музеї розпочалася передсвяткова програма «Великодня веселка». 3 квітня тут відкрили виставку писанок та провели перший із шести запланованих майстер-класів із розпису яєць.  На нього запросили старшокласників Першої міської гімназії, приєдналися також інші охочі. Зокрема, депутат обласної ради, голова черкаської облорганізації Національної спілки письменників України Валентина Коваленко. А пізніше, як уже писав «Прочерк», прийшла й дружина черкаського губернатора Галина Тулуб.


Учнів садять за довгий стіл, на якому розкладено яйця, свічки та всі необхідні інструменти. Заслужений майстер народної творчості Ольга Мартинова розповідає, з чого почати роботу.

– Оце розмальовую першу писанку для своєї маленької онучки, якій завтра виповниться 2 роки. Її звати Оріяна, – показує яйце Валентина Коваленко. – Прийшла до Ольги Мартинової зовсім в інших справах, а коли побачила, забула про все на світі, бо мені дуже це цікаво. Вже дві зіпсувала, а третя ось, бачу, виходить.

депутат Валентина Коваленко робить писанку для внучки Оріяни

депутат Валентина Коваленко робить писанку для внучки Оріяни


Не побоялися пробувати свої сили зі старшими й сестрички Настя та Ксенія Ляпунови. Дівчатка вчаться у 2-му та 1-му класі 17-ї школи, у музей прийшли з бабусею. Тут на майстер-класах вони вже вдруге, перед Різдвом вчилися робити янголят.

– Ми в минулому році красили вдома яйця і паски пекли, а писанки не малювали, – розповідають діти.

Ольга Мартинова зауважує: традиційно передвеликодні майстер-класи вона розпочинає проводити в Краєзнавчому музеї. І щороку охочих відвідувати їх усе більше.

– Займаюся писанкарством з дитинства, моя бабуся була писанкаркою. Нині створюю по 4-6 писанок в день. Малюнки різні дуже, бо кожного дня маєш якийсь інший настрій, – каже майстриня.

Зауважує: перед Великоднем обов’язково дотримується посту.


Та, як розповідає заввідділом етнографії музею Вікторія Литовка, це не єдиний секрет у розмальовуванні писанок.

– Яйце обов’язково має бути цільне, сире, в ньому повинен бути зародок. Ні в якому разі воно не повинно мати тріщин, – розповідає пані Вікторія.

Загалом писанки з давніх часів використовували як обереги, які допомагали в багатьох життєвих ситуаціях.

– Якось на майстер-клас приходила бабуся, котра малювала писанку для свого хворого онука. А через два тижні зустріла мене й розповіла, що він видужав, – згадує Вікторія Литовка.


Серед цікавих традицій у розписі писанок була й така, що їх фарбували «під молитву». Не маючи годинника, жінки вираховували, скільки треба тримати яйце у фарбі, по кількості прочитаних молитов «Отче наш».

На виставці в музеї нині представлено понад 300 писанок – від стародавніх до робіт сучасних майстринь – Ольги Мартинової, Ялини Ратушняк, Галини Тимошенко.

– Є писанки, які виготовлені ще в 20-30 роках і вони досі збереглися, – розповідає пані Вікторія.

Демонструє писанки з різними орнаментами. Кожен малюнок має своє значення: є так звані «жіночі» писанки з орнаментом «звізда», є «чоловічі» – з дубовими листочками, є з «грабельками» – символом дощу.

– Взагалі на Великдень жінка не повинна бити яйця-крашанки. Це має робити тільки чоловік, – розповідає Вікторія Литовка.

Однією з цікавинок виставки є 20 писанок, які приїхали в Черкаси з Канади. Їх музею передала черкаська майстриня Ольга Отнякіна. Уже кілька років вона спілкується з родиною канадських митців.

– Мирослав Куць, представник української діаспори, відтворив 140 писанок Черкащини за брошурою. 20 з них він передав музею поштовим переказом, – каже пані Ольга.

Ольга Отнякіна передала музею писанки канадського митця

Ольга Отнякіна передала музею писанки канадського митця


За словами заступника директора Обласного краєзнавчого музею, заслуженого працівника культури України Тетяни Кайдалової, в цьому році тут буде проведено всього 6 майстер-класів.

– Загалом у експозиції музею є понад 500 писанок різних періодів, а разом із збереженнями у фондах їх налічується майже півтори тисячі, – розповідає вона.

Крім цього, зауважує: тематичні майстер-класи та виставки працівники музею вже почали проводити і «на виїзді» у райцентрах.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100