М’яка прорезинена підлога, з одного боку персональні шафки футболістів з іменними майками гравців «Динамо»(Київ), лавки, навпроти - магнітна дошка з обрисами футбольного поля й фішками-гравцями, поруч на тумбі великий плазмовий телевізор й столик для побудови стратегії гри. Такий вигляд має роздягальня динамівців, які, за контрактом з НСК «Олімпійський», на 5 років стали «домашньою» командою спорткомплексу.

М’яч майбутнього чемпіонату

М’яч майбутнього чемпіонату


 – Тут футболісти налаштовуються на гру, слухають настанови тренера. По телевізору під час матчу іде онлайн-трансляція з одночасним записом гри для подальшого перегляду й аналізу, – розповідає журналістам екскурсовод стадіону Ірина. Оглядову екскурсію Національним спортивним комплексом «Олімпійський» представникам регіональних ЗМІ, серед яких був і журналіст «Прочерку», організувала компанія «Київстар». Саме вона під час реконструкції облаштувала стадіон сучасним обладнанням для безперебійного зв’язку.

Персональні шафки футболістів

Персональні шафки футболістів


– Перед виходом на поле гравці обов’язково миють своє взуття, – зауважує Ірина і одразу демонструє роботу мийки. – НСК має натуральний газон. Він чутливий до захворювань. Від брудного взуття може захворіти й зів’яти. Трава перестане бути м’яким матрацем, придатним для падіння.

Тут футболісти миють взуття перед виходом на газон

Тут футболісти миють взуття перед виходом на газон


Газон футбольного поля два роки вирощували в Словаччині на замовлення НСК. У Київ дернину доставляли в 10 холодильних камерах по 80 рулонів. Нині газоном опікуються агрономи. За словами Ірини, спорткомплекс вже функціонує, хоча навколо ще тривають будівельні та опоряджувальні роботи. «Олімпійський» – найбільша арена серед тих, що прийматимуть Євро-2012. Днем народження стадіону вважається дата 12 серпня 1923 року, коли на "Червоному Стадіоні ім. Л. Троцького" були проведені змагання першої Олімпіади Київщини. У 1980 році тут проводився футбольний турнір ХХІІ літніх Олімпійських ігор. Це вже історичний об’єкт, тому й було прийнято рішення про його реконструкцію, хоча дешевше було все знести й побудувати заново. Кошти, вкладені в стадіон, вже почали повертатися в державну скарбницю, адже приміщення здаються в оренду, заклад заробляє кошти.

І дійсно, біля входу в приміщення НСК – з десяток світло-рожевих мерседесів, над яким майорить повітряна куля з написом «Мері Кей» – відома косметична компанія незабаром проводитиме тут корпоративний захід.

Стадіон заробляє на проведенні корпоративних заходів

Стадіон заробляє на проведенні корпоративних заходів


Нинішня реконструкція стадіону розпочалася у серпні 2008 року в межах підготовки  та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Після її завершення стадіон відповідає всім вимогам УФА до стадіонів класу «Еліт»: має не менше 30 тис окремих місць для сидіння, не менше 4 кімнат телевізійних студій, кімнати допінг-контролю, кімнати для відпочинку, та інші приміщення, і все це відповідної квадратури.

– В оснащенні стадіону використано сучасне обладнання, – продовжує екскурсовод. – Так всі ліфтові системи мають додатковий комплект батарей, який спрацьовує при відключенні електроенергії. Ліфт довозить до найближчого поверху й відчиняє двері. Є система вакуумної каналізації, яка коштує 127 млн. доларів. Але вона дуже швидко окуповується за рахунок економії великої кількості води.

Стадіон має декілька поверхів. На території комплексу 8 конференц-залів, 42 фаст-фуди й 88 туалетів, декілька медпунктів. Зона гравців – на мінус 1-му поверсі. Тут розташовані приміщення, в яких проходить активне футбольне життя: кімната тренера, роздягальні, тренувальні, розминочні, кімнати допінг-контролю. Сходи тунелю ведуть на арену – величезне, площею 7887 кв.м, насичено-зелене поле, оточене жовто-синіми ярусами трибун під «дірявим» дахом. В очах рябить від мішанини відтінків двох українських національних кольорів.

При розфарбовці сидінь застосовували науковий підхід

При розфарбовці сидінь застосовували науковий підхід


– Таке забарвлення сидінь – не дизайнерський задум, а науковий підхід, - пояснює Ірина. – Тут застосовано спеціальну програму комбінації кольорів, щоб здавалося, наче всі місця заповнені. А їх тут – 64 119.

Безпосередньо над виходом на поле – місця бізнес-сектору: шкіряні м’які сидіння з гарним видом на поле. Придбавши квитки саме в цей сектор, відвідувач отримує певні привілеї: проходить через окремий турнікет, не витрачає час на черги, через Олімпійський дворик його супроводжують на місця, а після матчу запрошують на фуршет. Вище бізнес-сектору – 39 засклених скайт-боксів з балконами на 12-24 особи, обладнаних офісною технікою та меблями. Центральний скайт-бокс під дахом – президентська ложа з броньованим склом на 76 осіб. Вище медіа-зона для журналістів на 1497 місць. Навпроти 150 місць для людей з особливими потребами. На північній і південній трибунах під дахом висять два 9-тонних світлодіодних електронних табло, кожне площею 103 кв.м.

Черкаські журналістки тестують "Олімпійський" колорит

Черкаські журналістки тестують "Олімпійський" колорит


Дах, який повністю закриває трибуни від опадів, виготовлявся в Німеччині. 640 спеціальних підвісних розпірних конструкцій-«парасольок» з прозорими (тому й здається, що дах дірявий) куполами створюють натяг мембранного покриття і пропускають сонячне світло в чашу стадіону. Саме вони стали емблемою спорткомплексу.

Ірина розповідає, що кожен охочий може побачити новозбудований стадіон, замовивши екскурсію. Найменша її вартість для дорослого – 50 грн, для дітей, студентів та пенсіонерів – 25 грн з особи. Влаштовують тут і шкільні тури з розучуванням декількох “кричалок” та найбільш популярної підтримки футболістів – запуску хвилі. А от замовникам престиж-туру покажуть НСК «Олімпійський» таким, яким його бачать VIP-персони світового рівня. Але вже за додаткові кошти.

На облаштування НСК використали 100 тисяч кв.м граніту

На облаштування НСК використали 100 тисяч кв.м граніту


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #1 Дядя Вася 17.04.2012 10:08
После отечественных чиновников отечественные футболеры-самая бесполезная часть общества.Им бы не комплексы возводить,а банок консервных на пляжах насыпать,пущай гоняют.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100