Назар Айман – музикант, засновник першого в Черкасах гурту, який грає на африканських барабанах, «Хакуна Матата». Журналіст «Пункту» дізнався, чим саме його заворожила музика південного континенту.

– Назаре, розкажи, як утворився гурт «Хакуна Матата»?

– Наш перкусійний гурт (перкусія – це специфічна група ударних інструментів, – ред.) офіційно створено наприкінці 2010 року. Тоді ми отримали запрошення на прямий радіо-ефір на одну з радіостанцій нашого міста. А згодом – і на участь у концерті, присвяченому культурі східного танцю.

– Гра на барабанах розвинена в Черкасах?

– Якщо брати перкусію, то можна спостерігати деякий розвиток, порівняно з тим, що ще 3-4 роки тому майже ніхто про це нічого не знав і не чув. Зараз люди їздять відпочивати в екзотичні країни, і досить часто привозять сувенірні барабанчики, що також може стати поштовхом до опанування цього мистецтва.

– Де можна почути Вашу гру?

– Ми граємо скрізь, куди нас запрошують. Або ж влаштовуємо виступи в кафе, барах на березі Дніпра.

– Тож організовуєте заходи самостійно?

– Ми проводимо майстер-класи, де всі охочі можуть познайомитись мистецтвом гри на африканських барабанах чи просто взяти в руки інструмент, дізнатися про тонкощі техніки відтворення звуку та структури ритму в цілому.


– А чи доводилось брати участь у фестивалях?

– Фестивалів, присвячених суто африканським ритмам чи танцям, в Україні ще не має. Але в рамках багатьох фестивалей є так звані «драм-зони», де відбуваються майстерні, виступи, колективні імпровізації.

– Чимось ще африканським захоплюєтеся?

– Особисто я – нічим більше. Зосереджуюсь поки що на музиці. І хоча африканська барабанна культура досить розвинена, мене цікавлять ритми всього світу. У кожному окремому регіоні сформувалася унікальна культура ритму, які мені дуже подобається досліджувати. Але у нашому проекті інколи бере участь дівчина, яка займається африканськими танцями, адже музика і танок – це як чоловік і дружина. Африканські ритми неможливо зрозуміти головою, її треба відчувати тілом.

– Окрім барабанів, на чомусь ще граєш?

– Мені цікаві різні інструменти. І коли вони потрапляють до моїх рук, обов’язково пограю на них. Але часу на досконале опанування, наприклад, гітари чи кларнета, на жаль, не маю, бо ще у світі барабанних ритмів багато непізнаного.


– Де берете інструменти?

– Замовляємо у майстрів та в музичних магазинах. Також можна придбати інструмент у перкусіоніста, який вирішив продати свій попередній. Інколи я натрапляю на сувенірні барабанчики в магазинах нашого міста, але вони більше підходять для декора кімнати.

– Що ти відчуваєш під час гри?

– Барабан може заспокоїти, зупинити потік думок, допомогти сконцентруватися на моменті «тут і зараз». Через цей інструмент можна вивільнити себе, свій внутрішній ритм. Така своєрідна медитація. Як і будь-яка творчість, гра на барабанах може лікувати тіло і душу, але для мене головним є те задоволення, яке я отримую в момент гри.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100