реклама

реклама

21-22 серпня у Моринцях на Звенигородщині всьоме відбувається Ше.fest – фестиваль, присвячений Тарасу Шевченку.

IMG_20210821_134519


Минулого карантинного літа українці залишилися без фестивалів. І цьогоріч у Моринцях дуже відчувається, що людям бракувало таких подій, зустрічей, спілкування. Це видно по теплих обіймах, усміхнених обличчях відвідувачів, про це говорили гості фестивалю зі сцен.

IMG_0570

Мабуть, щоб наздогнати вимушений «прогул», організатори максимально наповнили програму та додали цікавих новинок. Окрім уже звичних музичної та театральної сцен, просвітницької та дитячої галявин, ярмарку майстрів та наметового містечка, додалися ще кілька нових локацій, серед яких – фольк-сцена та прес-центр.

Традиційно, у світлий час дня люди збираються на просвітницькій галявині в очікуванні виступів улюблених письменників, науковців, артистів. У суботу 21 серпня після вітального слова організаторів фестивалю сцену зайняли улюбленці публіки харизматичні брати Капранови. Своїми планами щодо майбутньої творчості поділився відомий український письменник з цього краю Василь Шкляр. Казки та байки розповідав казкар з Умані Сашко Лірник. Усі охочі підходили за автографами.

IMG_20210821_133723

Цілий день гутірки вели й мовознавці, і дослідники і літератори Лариса Ніцой, Микола Зубков, Ірина Савченко…

Біля «хати чумака» колективи радували не лише українськими піснями з Шевченкової Батьківщини, а ще й частували варениками. Голодним і так не залишився б ніхто. Адже для відвідувачів працював фуд-корт з традиційними фестивальними стравами. А от гастрородзинкою став борщ з карасями, місце приготування якого було окремо позначено навіть на карті фестивалю.

Організатори окремо наголошували на тому, що фестиваль є саме безалкогольним, аби суспільство привчалося відпочивати тверезо.

IMG_0588

Ближче до вечора стадіон з головною музичною сценою все більше наповнювався людьми, які чекали музики. Тому гуртам не довелося запалювати, бо публіка і так була вже розігріта. Люди чекали музики і самі готові були співати. У цей вечір виступали такі гурти «Зграя», «Нумер 482», OT VINTA, і, звісно ж, родзинкою вечора став мегапопулярний у цьому році гурт «Go_A». Нагадаємо, що два роки тому вони вже виступали на сцені Ше.festу.

Цікаво, що навіть після запального вечора організатори передбачили і музичні заходи чи й не до ранку.

IMG_20210821_134359(1)

IMG_20210821_124653(1)

Один з тих, хто підтримав фестиваль Ше.Fest, директор ТОВ «НВФ «Урожай» Олександр Воскобойнік зауважує, що був ризик, коли захід був під загрозою, бо бракувало коштів, тож меценати підтримали проект. Зокрема, фіндопомогу на проведення фестивалю надав фонд "МХП - Громаді".

Багато хто ділився враженнями від фесту.

«Протягом двох днів тут цікаво і для дорослих і для малечі. Ярмарки майстрів, художні галявини, самодіяльні та професійні колективи, зустрічі з цікавими людьми, прем'єра вистави, достатньо їжі та духовна атмосфера. Вражає доброта жителів села, охайні локації. Отримав задоволення від спілкування з Василем Шкляром та Ларисою Ніцой. Ще був борщ з карасями. Україна буде», - пише голова у Федерація профспілок Черкаської області Петро Шевченко.

«Ше.Fest 2021 (ШеФест) у Моринцях на Звенигородщині - це багато Шевченка, проте різного і незвичного. Це поезія Тараса і вистави за мотивами його творів. Це музичні твори на його вірші і поетичні батли. Це сучасна література та сучасна музика. Це крутий незмінний ведучий Олександр Висоцький. Це виступи українських гуртів до самого ранку. Це наметові містечка і борщ з карасями. Це два дні поспіль крутий сімейний уїк-енд і місяць уповні. Це ярмарка смаколиків і цікавих майстер-класів. Це свято без алкоголю, але зі смачною вуличною їжею і солодкими кавунами. Це свято мого серця, мого Шевченка, моєї України. Обов’язково наступного року знайдіть час для Ше.Fest в Моринцях, їдьте всією родиною і з наметом, бо тільки так можна повною мірою наповнитися атмосферою», - пише журналістка Наталія Каузак.

IMG_0578

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100