реклама

реклама

Літературно-музичний фестиваль «Вголос», який відбувся минулого четверга, зустрів черкащан різнобарв’ям жанрів. На площі ТРЦ «Хрещатик-сіті» для глядачів та слухачів співали пісні, показували театральні постановки, декламували поезію та прозу.


Фестиваль «Вголос», який вперше проходив у Черкасах, організатори поділили на два цикли: дитячий та дорослий. Зранку для дітей проводили квест, де на станціях вони виконували інтелектуальні та творчі завдання, серед яких – ліплення з глини.

Крім того, усіх бажаючих розмальовували хною.

В рамках дорослого циклу до черкаських читачів приїжджав відомий український письменник-сучасник Любко Дереш. У книжковому магазині «Буквиця» він спілкувався зі своїми читачами, підписував їм книжки. Вони у свою чергу – зізнавалися йому у коханні.

– Я з 9 класу читаю ваші книжки. З того часу й мріяла сказати, як я їх люблю. А ще – який ви класний, – говорить прихильниця автора Любомирові.


Загалом таких шанувальників прийшло осіб сто. Дехто навіть з подарунками. Серед останніх – черкаська поетеса, член національної спілки письменників, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Валентина Коваленко. Подарувала йому свою збірку «Перелесниця».

Директор книжкового супермаркету «Буквиця» Наталія Прокопчук розповідає: Любомила знайшли через видавництво, приїхати він погодився відразу, бо людина проста.

– Взагалі у нас книжки Дереша продаються дуже добре, однак все-одно хвилювались, що не прийдуть люди. Рада, що прийшли. Плануємо такі заходи з різними письменниками проводити щомісяця, – розповідає Наталія Прокопчук.

Також Любко Дереш виступив на сцені зі своїм есе. За словами організаторів, до Черкас він приїхав безкоштовно.

Крім нього на сцені свою творчість представляли також Олена Довгань, Ольга Подгорна, Олена Желєзняк та багато інших.


Глядачі зізнаються: музична частина сприймається краще.

– Мені подобається фестиваль, дуже хороший задум. Для початку непогано. Музична частина жвавіша, а от літературна… Тут не дуже відомі письменники були, але в принципі цікаво, – ділиться враженнями студентка Світлана.

Актор та режисер Олесь Павлютін на сцені декламував поезію Максима Рильського та Юліуша Словацького. Каже, що й сам пише вірші, проте більше довіряє класикам.

– Сама ідея поетичного фестивалю дуже жива та непересічна. Поезія та музика завжди поряд. Поезія – це музика слова, це музика нашого життя. Це дуже добре, що сьогодні тут звучатимуть вірші справжніх черкаських поетів. Їм є що показати, це точно! – розповідає Олесь Павлютін.

Також письменники проводили літературні ворожіння та дарували свої книжки.


Щодо музичної частини, то на фестивалі «Вголос» свої пісні заспівали гурти «Эффект бабочки», «Романтика», «Панда», «4F!LMS» та багато інших.

Крім того, свою міні-виставу показали театр «Ліра» та Сергій Митянський. Усіх непосидючих вчили танцювати сальсу.

– Зсередини, знаючи всі підводні камені і тонкощі, важко оцінювати те, що відбулося. Єдине що можу сказати, що дуже багато людей під час фесту казали одну й ту саму річ: «Тут так добре відпочивається душею, що не хочеться йти звідси». В мене був саме такий стан. Особливо наприкінці, коли грав черкаський гурт «Панда». Якась магія там жила точно, – розповідає у коментарі «Прочерку» співорганізатор фестивалю, керівник музичного проекту «СаундЧе» Ольга Касьянова.


Організатори переконують: такий захід провели не востаннє, хочуть, щоб для нашого міста він став щорічним.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100