Данилевський До легендарного головнокомандувача УПА Романа Шухевича можливо застосувати епітет «Нескоренний». А до людини-легенди (однієї із найвизначальніших у моєму житті) Богдана Чорномаза найкраще підходить слово «Незламний». Саме так.

Сатанинська комуністично-більшовицька система халуїв Дзержинського-Леніна з початку 1970-х до майже 2000-х всіляко намагалася зробити лише одне – за будь-яку ціну зламати, знищити, розтоптати цього велета Духу і незламного патріота. Табори і постійне переслідування зламали його здоров'я, зради і підіслані стукачі (можливо, тому що треба знати Богдана Даниловича) підірвали його щиру довіру до людей. Але ніхто і ніколи не зламав його віри в Україну.

Саме Богдан Чорномаз дав путівку в життя десяткам, а можливо сотням його послідовників. Особисто мені на початку 1990-х він дав рекомендацію до вступу в ОУН. Це було тоді, коли убивць, злодіїв, ґвалтівників система боялася значно менше, ніж тих, хто, долаючи суспільне несприйняття, усвідомлював, що наш віковий кровожерливий ворог прийде вбивати українців на нашу землю.

Ніколи, жодного разу, особисто я не бачив Богдана розгубленим чи безпорадним. Він практично не мав особистого життя – все віддавав найвеличнішій меті свого життя. Відносний спокій мав лише на науково-викладацькій роботі.

Сьогодні він відійшов у Вічність. Відійшов незламний. Душа болить, але розум відмовляється в це повірити. Боже, прийми душу цієї Людини (саме так, Людини з великої літери) у свої обійми і визнач на Небі належне йому місце. Прощавай, друже. Твоє життя – це взірець для нащадків. Щирі співчуття рідним і близьким.

169819291_1317272791989941_21201528211422796_n

Валерій Данилевський, депутат обласної ради, начальник управління освіти і науки ОДА

* Допис у фейсбуці.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100