7-9 квітня 2017 року вперше пройде «Черкаський книжковий фестиваль». Очікується, що подія стане найяскравішим культурним заходом весни. Серед організаторів фестивалю й Черкаський обласний осередок Об’єднання українок «Яворина». Його очільниця, Лариса Воропай, є адміністратором події. У неї ми спробували дізнатися цікавинки фесту та вивідати його таємниці.

- Ларисо, скажіть будь ласка, як відбулося знайомство «Яворини», й Вас як її очільниці, з генеральним організатором фестивалю Громадською організацією «Книжковий Маестро»?

Лариса Воропай2

- У мене діти багато читають і коли я стала переглядати, що я можу своїм дітям запропонувати, то зіткнулась із тим, що в наших книгарнях дуже мало літератури українською мовою, і тим більше сучасної української літератури. Тому я почала шукати шляхи для вирішення цього питання, щоб задовольнити для початку потреби своєї родини. Так я познайомилася з «Книжковим Маестро». Виявилося, що вони проводять зустрічі зі сучасними письменниками. Я почала відвідувати ці заходи й так прониклась цією ідеєю, що почала долучатися до них у якості співорганізатора.

- Як у вашої команди виникла ідея організувати такий захід?

- Ідея такого фестивалю вже давно існує в Черкасах. Коли ми почали розкрувчувати фестиваль, то дізналися, що Спілка письменників Черкащини вже 10 років мріяла про подібний захід, проте в них не було такої команди як у нас. Співпрацюючи з Людмилою Фіть, головою «Книжкового Маестро», я зрозуміла наскільки вона потужний організатор. Головною нашою метою є популяризація читання і підтримка українського видавця і українського письменника..

- Тобто ви як ті добрі ельфи, організувалися й даруєте людям свято книги?

- Виходить, що так. Багато моїх друзів запитують: чому ми так викладаємось? Чи отримуємо ми від цього матеріальне збагачення? Я завжди відповідаю, що для нас багатство – це збільшення кількості людей які читають, особливо українською, особливо наших авторів. Ми робимо добрі й корисні справи.

- Я знаю, що у вашій програмі є багато різноманітних авторів, лекторів. Скажіть будь ласка, яким чином ви їх підбирали? Керуючись власними смаками чи проводили якісь опитування?

- Займаючись фестивалем я зрозуміла, що все будується на відносинах і знайомствах із авторами. Тобто ті письменники, які контактують з організаторами,  з ким вже налагоджений зв’язок, вони, заради підтримки нашої ініціативи відгукувалися, йшли на зустріч й погоджувалися брати участь. Адже наш фест проводиться вперше, тому для декого він може бути загадкою.  Проте, не зважаючи на це протягом трьох днів у нас буде понад 60 спікерів! Серед них уже добре відомі: Лесь Подерв’янський, Василь Шкляр, Іван Семесюк, Брати Капранови. Володимир В֦’ятрович та його колеги з Українського інституту національної пам’яті.

- З цього питання тоді випливає інше, я знаю, що протягом тривалого часу ви проводили серед черкащан конкурс Че.Читка, в рамках якого читаті могли безкоштовно взяти у вас книгу й після прочитання поставити їй оцінку. На основі цього конкурсу ви визначите переможця на самому фесті. А чи можете ви хоч натякнути нам хто  це буде? Хоча б скажіть: це буде чоловік чи жінка?

- Активніше за всіх читають жінки. Ми не знаємо, чому так, можливо тому, що ми запропонували вдалих авторів. Відповідно з цього буде зрозуміло, хто переможець. Тільки нікому не кажіть:)

- Я знаю, що «Яворина» спільно з «Книжковим Маестро» передає книги на сільські бібліотеки. Чи помічали Ви, що якимось книгам більше радіють, а якимось менше?

- У рамках фестивалю ми знову проводимо благодійну акцію – збираємо книжки тепер не тільки для сільських бібліотек, а й для прифронтових бібліотек і дитячих будинків. Щодо читацьких смаків, може тому, що я мама, то мені здається, що більш радіють дитячим книгам.

- Тобто можна гостям натякнути, щоб вони приносили для цієї благодійної акції побільше дитячої літератури?

- Ми будемо раді всім книгам, проте виключно україномовним

- Ларисо, я читала, що на фестивалі щогодини будуть розігрувати книги. Скажіть будь ласка, чи відомо які саме видання будуть?

- Я додам, що умови розіграшу такі: купуючи книжку (до речі за ціною видавництва) учаснику дають жетон, він пише на жетоні своє прізвище й телефон і кидає  в скриньку. Кожну годину будуть розігруватися книжки, які нам надаватимуть видавництва. На фест їх приїде близько сорока.

- Скажу чесно, Ларисо, я планую провести у вас на фесті всі три дні й переживаю чи не стомлюся там від лекцій. Скажіть будь ласка чи будуть окрім спілкування ще й якісь практичні заняття для відвідувачів?

-  Ми й справді намагалися зробити наш фестиваль таким, щоб усім було цікаво: й тим, хто любить лекції й тим, хто любить щось майструвати. У нас буде протягом трьох днів працювати дитячий майданчик. Для дорослих скажу, що зі Львова приїздить «Книжковий Дворик» і вони привозять свої  майстер-класи. Серед них такі: «українська хустка», «витинанка», «розпис писанки» та багато інших.  Черкаські майстри також будуть проводити тренінги зі створення речей своїми руками. Також будуть літературознавчі майстер-класи: поради прозаїкам та поетам від метрів слова.

- Ларисо, я Вам хочу подякувати за таку потрібну для Черкас просвітницьку роботу. Це неймовірно, що нарешті в нашому місті пройде масштабне свято книги. Можливо Ви щось хочете сказати на завершення?

- У першу чергу я б ще хотіла сказати слова вдячності побратимам-свободівцям, які є моєю мінікомандою, котра робить іноді щось неможливе. Було багато питань із владою, які мені допомогли вирішити наші депутати Черкаської обласної та міської рад: Юрій Ботнар, Оксана Ковбоша, Сергій Воронов, Ярослав Нищик. Вони допомогли, зокрема, налагодити співпрацю з місцевими та обласними бібліотеками. Також допомагають в організації Ярослав Коваленко, Павло Собко, Юрій Кулик. Зої Бойченко та УІНПу дякуємо за підтримку й презентацію на нашому фесті правдивої історичної та ідеологічної літератури. Окремо хочу відмітити потужну роботу нашої студсвободівки, Наталі Ярошенко,  яка тягне на собі величезний шмат роботи. Ну й, звісно ж, дякую черкаським сокільцям, які зголосилися поволонтерит на фесті.

- Дуже приємно чути такі слова. І наостанок скажіть кілька слів для гостей фесту, щоб остаточно їх запросити на захід, який відбудеться вже на цих вихідних, 7-9 квітня.

- Я запрошую всіх на наш фестиваль. Я вам обіцяю, що на ньому ви зможете відкрити для себе таку річ, яка вас  збагатить і надихатиме цілий рік прагнути до самовдосконалення та активності.

«Черкаський книжковий фестиваль» буде проходити в різних локаціях середмістя. Основною буде - «Черкаська обласна філармонія», але низка інших заходів буде проходити в бібліотеках міста та ін. З програмою фестивалю можна ознайомитися тут: http://cherkasybookfest.org.ua/wp-content/uploads/2017/03/Timetable-of-festival.pdf Вхід на фестиваль: вільний.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100