Щоб зупинити інфляцію і зростання цін на продукти, опозиціонер виступив за створення нормальних умов для розвитку товаровиробників і забезпечення їм держпідтримки.

Співголова фракції опозиційного блоку в парламенті Олександр Вілкул на своїй сторінці в Фейсбук написав:

«Ціни вже вищі за європейські, а зарплати українські. Наприклад, у нас літр молока в середньому коштує 16,6 грн. Це дорожче, ніж в Естонії, де зарплата вище в 2 рази (13,4 грн / літр, в Литві - 13,9 грн). Ціна за даними Держстату для молока жирністю 2,5%.

Навіть влітку (!), Коли дозрівають фрукти і овочі, ціни на них продовжують рости: тільки за останній місяць вартість овочів зросла на 30-80%. З початку року яловичина подорожчала на 20,2% до понад 100 грн / кг, хліб - на 12%. Зростає ціна на свинину, сало та птицю.

Річне зростання споживчих цін в Україні в першій половині 2017 вище рівня всіх країн Європи і СНД - 15,6% ».

«У Європі зростання цін на сільськогосподарську продукцію утримують за рахунок ефективної державної підтримки виробників. В Україні цього немає. Більш того, на соціально значущі продукти скасували ще і державне регулювання цін, яке хоч якось допомагало людям купувати їжу.

Небезпека неконтрольованого зростання цін - в рекордній інфляції. Гроші знецінюються, купівельна спроможність падає, люди стають ще біднішими. Наприклад, в травні мінімальну пенсію підвищили на 65 грн, а інфляція з'їла набагато більше - вартість мінімальної продуктової корзини виросла на 87 грн.

У підсумку, за перше півріччя 2017 інфляція досягла 8,1%. Для порівняння середній показник інфляції в більшості країн Європи становить 1,8% », - зазначив Вілкул.

Через неврожай, зростання тарифів і цін на енергоносії інфляція за підсумками року може підійти до 15%.

Щоб приховати ці реальні показники, уряд змінив методику розрахунку Індексу споживчих цін (ІСЦ), скоротивши в споживчому наборі кількість товарів і послуг з 335 до 328 позицій. Зокрема, з нового споживчого набору виключені курси з підготовки до вступу до вищих навчальних закладів, шкільні костюми для хлопчиків, платежі з вивезення побутових відходів. Для порівняння, в Італії споживчий кошик включає 1 148 позицій товарів і послуг, Угорщини - 906, Литві - 858, Чехії - 710, Словаччини - 709, Великобританії - 650.

«Очевидно, що не над красою статистики потрібно працювати! Потрібно створювати нормальні умови для роботи товаровиробників і забезпечувати їм державну підтримку. Наприклад, аграрії в ЄС отримують дотації з бюджету близько 500 євро / га, а в Україні їх позбавили пільгового режиму оподаткування», - підкреслив опозиціонер.

Матеріал надано прес-службою політика.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #3 Ірина 28.07.2017 22:12
Судити Вілкула треба, а він розказує...прихвостень російський
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Регіональна Тальнівщина 28.07.2017 20:03
Вілкул, равнєніє на Швейцарію. Естонія ворожа до руцкого мірка держава
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Не поважаю 28.07.2017 18:07
"Прочерк", це паскудство - ставить на завершення тижня гнилі размишлізми цього ***** вілкула! :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100